Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Válogatás: Nagy Francia Slágeralbum (Frontline)

Válogatás - Válogatás: Nagy Francia Slágeralbum (Frontline)

A hazai lemezpiacról egész eddig nem nagyon hiányzott francia dalokból álló gyűjtemény, ám e jó érzékkel válogatott zenei csokor rámutat: fergeteges francia felvételek születtek az elmúlt évezred utolsó évtizedeiben, csak a rádiós hanyagolás miatt méltatlanul elfeledtük e slágereket.

A borító nem túloz: a lemezre valóban a hatvanas, hetvenes és nyolcvanas évek bizonyítottan nagy, francia slágerei kerültek, melyek nem csak szülőhazájukban taroltak, de Magyarországon is gyakran szerepeltek a magnósoknak szóló, azóta megszűnt rádiós kívánságműsorokban. Elég csak a nyitódal első taktusait meghallani, hiszen France Gall Ella, elle l’a című, Ella Fitzgerald előtt tisztelgő, több százezer példányban gazdára talált dala pillanatok alatt visszarepít az időben! Vagy ott a The Shorts nevű tinibanda, akik a franciás harmonikahanggal megbolondított popdalukkal, a Comment ca vával gyakori szereplőivé váltak a nyolcvanas évek hazai zenei műsorainak. Szintén nosztalgiát érezhetnek a kazettás zenevadászok a Début de Soirée névre keresztelt duó La Vie la nuit című sikere hallatán, nem beszélve Plastic Bertrand-ról, akinek Ça plane pour moi című dalát rengetegen feldolgozták már Leila K-től kezdve Kim Wilde-on át a Sonic Youth-ig az éve során.

A filmzenék kedvelői örömmel fedezhetik fel az Emmanuelle című film főcímdalát, a Belmondo-féle Profi csengőhangként is kedvelt dallamát, vagy a maga idejében, 1969-ben botránydalnak tartott Jane Birkin és Serge Gainsbourg kettősét, a Je t’aime… Moi non plus-t, ami többek közt a Meglesni és megszeretni, illetve az Alul semmi című filmekben is felcsendült. A hajdani sorozatfüggőknek pedig egy elfeledett álma vált valóra: A chateauvalloni polgárok című sorozat nyitótétele is rákerült e ritkaságokkal teli gyűjteményre – természetesen eredeti változatban.

S ha már a filmeknél tartunk, akadnak itt mozivásznat is meghódító sztárok! A napjainkban Johnny Depp élettársaként emlegetett Vanessa Paradis színésznő-énekesnő 14 évesen kóstolt bele a zenebizniszbe, első sikert hozó dala, a Joe le taxi sem hiányzik a gyűjteményből, ahogy a Kellemes húsvéti ünnepeket és a Ragyogó napfény című mozikban felbukkanó Marie Laforêt egyik legismertebb dala, a Que calor la vida is szerepel a korongon.
A férfiak közül Johnny Hallyday rock’n’rollja, a félszáznál is több filmben szereplő Yves Montand elegáns szvingje, a francia Frank Sinatraként emlegetett, César-életműdíjas Charles Aznavour tempós sikere szintén része a gyűjteménynek, melyen a César-díjas Alain Delon is tiszteletét teszi. Utóbbi a klasszikus olasz duett, a Parole, parole francia változatával van jelen, melyben Dalida a partnere.

Joe Dassin a leghíresebb párizsi sétálóutcáról, a Les Champs-Élysées-ről énekel, Jean-François Maurice a világ második legkisebb országát, Monacót önti dalba, míg Rose Laurens Afrikáról dalol.

A slágerlista-mániások bizonyára örömmel veszik, hogy a válogatáson szereplő Jean-Pierre Mader a Macumbával szülőhazájában lett dobogós, ahol Michel Delpech a Pour un flirt című dalával hét hétig vezette a slágerlistát. Danyel Gérard Butterfly című németországi listavezetője pedig annak idején 7 millió példányban kelt el, míg Paul Mauriat énekmentes feldolgozása, a L’amour est bleu az amerikai Billboard Hot 100-as listáját vette be sikerrel.

A Nagy Francia Slágeralbum több évtizednyi zenei csemegét kínál, melyhez igen széles zenei palettát használ. Szintén jó pont jár a CD szitázásával (sajt) és belső borítóképével (éléskamra) a francia gasztronómiára tett utalásokért.
Bár a kötözködők bizonyára felemlegetik Edith Piaf vagy Mylene Farmer hiányát, ezen előadók dalai bizonyára a következő részek valamelyikén kapnak majd helyet.

Tracklista:
1. France Gall: Ella, elle l’a
2. Vanessa Paradis: Joe le taxi
3. The Shorts: Comment ca va
4. Pierre Bachelet: Emmanuelle
5. Joe Dassin: Les Champs-Élysées
6. Danyel Gérard: Butterfly
7. Johnny Hallyday: Souvenirs, souvenirs
8. Jean-François Maurice: Monaco (28º á l’ombre)
9. Charles Aznavour: Éteins la lumiére
10. Yves Montand: C’est si bon
11. Marie Laforêt: Que calor la vida
12. Paul Mauriat: L’amour est bleu
13. Jean-Pierre Mader: Macumba
14. Rose Laurens: Africa (Original French Version)
15. Début de Soirée: La Vie la nuit
16. Plastic Bertrand: Ça plane pour moi
17. Dalida & Alain Delon: Paroles… paroles…
18. Michel Delpech: Pour un flirt
19. Jane Birkin & Serge Gainsbourg: Je t’aime… Moi non plus
+
20. Herbert Léonard: Châteauvallon
21. Ennio Morricone: Le professionel

Balajti Péter

2011. 02. 28. 9:33

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2011. 02. 28. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Válogatás: Nagy Francia Slágeralbum (Frontline) cikk képei
Válogatás - Válogatás: Nagy Francia Slágeralbum (Frontline)