Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Ricky Martin: Musica Alma Sexo (Sony Music)

Ricky Martin - Ricky Martin: Musica Alma Sexo (Sony Music)

Hat év után új sorlemezzel rukkolt elő a Puerto Rico-i nők bálványa, aki nemrég bejelentette: saját neméhez vonzódik. A latin sztár ráadásul egészen új zenei világot kínál, amihez a Bon Jovival és Cherrel is dolgozó sztárproducer-dalszerző, Desmond Child nyújtott segítő kezet.

Minden jel arra mutatott, hogy Ricky Martin hátat fordít a szórakoztatóiparnak. 2006-ban unplugged-anyaggal, 2007-ben látványos és tüzes koncertcuccal, 2008-ban válogatásanyaggal jelentkezett, majd bejelentette, saját neméhez vonzódik. Ez akár egy búcsúvallomás is lehetett volna, ám az idén 40. születésnapjára készülő énekes – hat év után! – vadonatúj nagylemezzel lepte meg rajongóit.

A babonásnak nem nagyon nevezhető sztár Musica Alma Sexo, azaz Zene Lélek Szex című új, latin nyelvű korongján 13 felvétel kapott helyet, ami valójában csak tíz új dal, amik mellé két tétel angolul is felkerült a Frió remixe mellé.

A zenei anyag szakít a korábbi, védjegyszerű Ricky Martin-hangzással, s ebben nagy szerepe volt annak a sztárproducer-dalszerző Desmond Childnak, akinek az énekes három korábbi világslágerét, a Livin’ La Vida Locát, a The Cup Of Life-ot és a She’s Banget is köszönheti.

Desmond Child, aki leginkább rock-vonalon mozog otthonosan olyan előadóknak írt korábban sikerdalokat, mint a Bon Jovi, a Kiss, az Aerosmith vagy Cher. Igaz, nem tudta önmagát teljesen megtagadni most sem, annak ellenére, hogy Ricky Martinnal egy táncközpontú lemezt alkottak. A Te busco y te alcanzo dallamai simán elmennének egy Bon Jovi koncerten, ahogy a Basta yá is beleférne az Aerosmith-repertoárba, s valójában a No te miento is egy felturbózott rockdal –, ám a teljes zenei megújuláson átesett Ricky Martin könnyedén megbirkózik e tételekkel is.
A nyitótétellel, pontosabban annak elhelyezésével viszont baj van: a Más a korong legerősebb dala, igazi dance-bomba, viszont teljesen elnyomja az utána következő felvételeket, amik így kevésbé hatásosak. Szerencsésebb lett volna, a második vagy a harmadik helyre tenni ezt a felvételt.

A Frío című dal a hip-hop elemekben gazdag 2005-ös Life című nagylemez tökéletes folytatása, hiszen illik hozzá, ám hangzásvilága mégis modernebb. Ez lehetett volna a tökéletes nyitódal, mely a korongot záró remix-szel kitűnő keretet adhatott volna a többi tételnek. A Frío remixében egyébként a Wisín & Yandel reggaeton duó is hallható, s bár a vocoderes torzítások nem illenek Ricky Martinhoz, a Timbalandet idéző megoldásban mégis van valami előremutató frissesség.
Apropó közreműködők: az első hallásra fülbemászó, nyarat varázsoló hangulatú Lo mejor de mi vida eres tú, illetve annak angol nyelű változata, a The Best Thing About Me Is You remélhetőleg az idei nyár slágerei lehetnek: előbbiben a Grammy-díjas La Quinta Estacion nevű arany- és platinalemezes formáció énekesnője, Natalia Jiménez, utóbbiban a Grammy- és BRIT-díjas Joss Stone remekel.

Míg a Te vas, s annak angol nyelvű változata, a Shine Cher diszkó-korszakát idézi, addig a spanyolgitárral és pánsíppal megbolondított Cántame tu vida kifejezetten izgalmas, de a lírai Tú y yo is működik. A Será será abszolút trendi dance-dal, akárcsak a nagyon erős No te miento.

A dalokból egyébként süt, hogy slágerré akarták hangszerelni őket, még a kevésbé hatásos darabokat is, a nagy áttörés azonban egyelőre várat magára. Annak ellenére, hogy az amerikai latin toplistát sikerrel vette be Ricky Martin, s az Egyesült Államokban is dobogós lett a Musica Alma Sexo című korong. Erős négyes.

Tracklista:
1. Más
2. Frío
3. Lo mejor de mi vida eres tú (közreműködik: Natalia Jiménez)
4. Te vas
5. Tú y yo
6. Cántame tu vida
7. Te busco y te alcanzo
8. Será será
9. No te miento
10. Basta yá
11. The Best Thing About Me Is You (közreműködik: Joss Stone)
12. Shine
13. Frío (Remix) /közreműködik: Wisín & Yandel/

Balajti Péter

2011. 03. 05. 22:42

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2011. 03. 05. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Ricky Martin: Musica Alma Sexo (Sony Music) cikk képei
Ricky Martin - Ricky Martin: Musica Alma Sexo (Sony Music)