Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Magashegyi Underground: Ezer erdő (Tom-Tom Records)

Magashegyi Underground - Magashegyi Underground: Ezer erdő (Tom-Tom Records)

A 2007 novemberében kiadott, a kiváló Szeplős váll és az Anglia című dalokat is felvonultató maxi CD hallatán a Magashegyi Underground nálam a magyar popzene legígéretesebb újoncává lépett elő. A zenekar beváltotta a hozzá fűzött reményeket – jócskán megvárakoztatva a közönséget –, 2010 végén gondosan felépített, napjaink trendjeit is követő, saját ötletekre épülő nagylemezzel jelentkezett.

A Magashegyi Underground Fodor Máriusz és Kardos-Horváth János vezetésével alakult meg. Az eredeti énekesnőt a Megasztár harmadik sorozatában megismert, erdélyi származású Bocskor Bíborka váltotta. Mivel a zenészek másik együttesének, a Kaukázusnak 2008-ban nagyon beindult a szekere, a formáció mellékvágányra került. (A Kaukázusban Bíborka nem szerepelt.) A fent említett két szerzemény szövegét Kardos-Horváth írta, a zenét Fodor szerezte, aki a Szeplős vállba beépített egy kis gitáros hangmintát Manu Chao 2001-es Proxima Estacion: Experanza című albumán hallható La Marea című számból – innen a maxiborítón olvasható, félreértelmezhető „Manu Chao közreműködésével!” felirat. A szürrealista popdalhoz Gróf Balázs készített csodálatos animációs videoklipet. A másik felvétel, az Anglia egy Kaukázus-dal Bíborka és János duettjévé alakított változata.

A Kaukázus a budapesti Gödör Klubban 2010. január 2-án tartott koncertje után felfüggesztette működését. Fodor Máriusz billentyűs-programozó, Fűrész Gábor gitáros, Demeter Zoltán basszusgitáros és Toldi Miklós dobos ismét teljes erőbedobással koncentrálhatott a Magashegyire, de már csak Bíborkával, Kardos-Horváth János énekes-gitáros nélkül. A produkcióban közreműködik még Szalai Anesz billentyűs-vokalista, Szakál Tamás hegedűs, olykor egy fúvósszekció, és az egykori Amorf Ördögökben zenélt, jelenleg főleg Péterfy Bori mellől ismert Tariska Szabolcs is beugrik néha, aki egyben a CD vezető szövegírója. Bíborka két szerzemény, az Ónos ablak és a Kicsi égitest szövegét írta – utóbbit Bocskor Lóránttal, a Szerelemtabletta című szövegét pedig Kormos Rebeka és Fodor Máriusz jegyzi.

Fodor elmondta, hogy már a zenekar megalakulásakor kitalálta az Ezer erdő címet. „Ahogy az erdő változatos növényvilága, a lemez is egy harmonikusan eklektikus egységet alkot, néhol elektronikus elemekkel, máshol egzotikus népi hangszerekkel cizellálva” – nyilatkozta. „Úgy kell elképzelni, mintha az első dallal belépnél egy erdőbe, és az utolsóval kilépnél. Így szerettünk volna egy ívet adni a lemeznek” – mondta Bíborka. A cím akár erőltetettnek is tűnhet – átjön, hogy előbb született meg, mint az album –, néhány helyen kilóg a lóláb. Például a Metróhuzat című felvételnél. A „mindenki siet, mindenki megy, mindenki senkije mindenkinek, robog a metró, a penetra nem retró” szöveg nem éppen az erdőt juttatja eszünkbe. Az erdő valójában a nagyváros. A Hová mész te kis nyulacska? versikére épülő, Suttogó című bevezetőt követően kevés elektronikával hangszerelt, változatos, kedvesen katartikus szerzemények követik egymást. A zeneileg és szövegileg is távol-keleti hangulatú Lány iPod-dal („a csillogás gagyi, semmi sem az, ami, a szíved, a szíved kínai, a szív Made in China”) után az említett Metróhuzat csendül fel, ezzel indul be a sodró lendület. A lemez előfutáraként 2010 elején megjelent, ingyen letölthető Szívtakarítás EP-ről csak a címadó felvétel („szíved spammel van tele, színes nyilakat lő bele, a délibábos porvilág, szappanbuborék semmi más”) kapott helyet rajta. A népzenei elemeket leginkább magán viselő Ónos ablak („kicsi leány, kicsi kócs, ha megszúrnak, ne sikolts, mert azt anyád megtudja, a likadat bévarrja”) című dalt követően az Írott nő címűben („írok magamnak nőt, úgy képzelem, szép lesz”) értelemszerűen férfihang is feltűnik Bíborka mellett. Az utolsó előttiként hallható, madárcsicsergéssel induló A fogyó Hold felé („meztelen tavasz jön el”) emlékeztet arra, amit időközben el is felejtettünk: hogy erdőben járunk. A CD Parti Nagy Lajos Nyár, némafilm című megzenésített versével ér véget. Beleolvad a környezetbe, aki az eredetijét nem ismeri, biztosan az együttes szerzeményének hiszi, amiből adódik, hogy a szövegek költeményként is megállnák helyüket. Ha azt kérnék tőlem, foglaljam össze, miről szól az album, komoly gondban volnék, ennek ellenére a szövegek kerek egészet alkotnak.

A tizenkét felvételt felvonultató CD mellett koncert-DVD is található az Ezer erdő című kiadványban – a zenekar tavaly tavasszal rögzítette a Szeánszkoncert-sorozat részeként a Metropol Stúdióban. Semmit sem vettek ki belőle, még a rontások is benne maradtak, az összekötő szöveg, párbeszéd több helyen közönséges, nyögvenyelős. Mégis különleges hangulatot áraszt, miközben néztem, a helyszínen akartam lenni. A felcsendülő dalok közül négy nem hallható a lemezen.

Az együttes időközben előrukkolt az Ezer város című EP-vel, amely újragondol néhány szerzeményt, és városiasabb, magyarán elektronikusabb formában tárja a közönség elé, kiadatlan dalokkal társítva.

A Magashegyi Underground csodás repertoárja és sikertörténete rámutat korunk tehetségkutató tévéműsorainak ordító hibájára. Bíborka a Megasztárban – emlékeim szerint – nem tudott bizonyítani, ha nem volna a zenekar, senki sem emlékezne már rá. A formáció frontasszonyaként viszont megtalálta a helyét, hangját, öröm nézni, milyen hitelesen végzi a feladatát, és mennyire magabiztosan uralja a terepet. A példája is bizonyítja, hogy nagyon kevés az univerzális előadó, akinek minden stílus jól áll, nem is szabad ilyenek kinevelésére törekedni, s a tehetségkutatóknak pont ez az alapjuk.

Nekem manapság a magyar popzenében a legtöbb örömet a Magashegyi Underground szolgáltatja. Köszönet érte! (Új Szó – Szalon)

Puha József

2011. 03. 23. 14:42

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2011. 03. 23. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Magashegyi Underground: Ezer erdő (Tom-Tom Records) cikk képei
Magashegyi Underground - Magashegyi Underground: Ezer erdő (Tom-Tom Records)