Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Robbie Williams: Swing When You’re Winning – Special Edition /CD+DVD/ (EMI)

Robbie Williams - Robbie Williams: Swing When You’re Winning – Special Edition /CD+DVD/ (EMI)

A brit fenegyerek régi álmát valósította meg, amikor egy egész nagylemezzel és egy hozzá tartozó elegáns koncerttel tisztelgett a szving nagyjai előtt. Idén az énekes egy-egy DVD-vel megfejelve újra kiadta sorlemezeit, igaz, ez az egyetlen, ahol a CD mellé koncert-DVD került.

Egyetlen betűvel egészítette ki 2000-ben megjelent nagylemeze címét a brit fenegyerek, így lett a Sing When You’re Winningből Swing When You’re Winning, ám a különbség a két kiadvány között ennél jóval nagyobb: 2001-ben Robbie régi álmát váltotta valóra azzal, hogy a szving legnagyobb legendái előtt tisztelgett – egy sor sztárvendéggel. A duett-partnerek között megtaláljuk a karrierje elején énekesnőnek készülő, Oscar-díjas színésznőt, Nicole Kidmant, az Osztály, vigyázz! humorzsákját, Jon Lovitzot, Jane Horrocks szinkronszínésznőt (Csibefutam, A halott menyasszony, Csingiling), Rupert Everett színészt, Jonathan Wilkes tévésztárt és végül, de nem utolsósorban – természetesen felvételről – Frank Sinatrát.

A lemez egyes dalait ugyanott vették fel Los Angeles-ben, ahol az egykori nagy szving-énekesek is rögzítették a slágereiket, s a Robbie-féle előadások közül több is sláger lett. A Have You Met Miss Jones? a Bridget Jones naplója című filmben hallható, a Beyond The Sea a Némó nyomában végén csendül fel. A Nicole Kidmannel előadott Somethin’ Stupid kislemez listavezető lett, a dupla A-oldalas Mr. Bojangles/ I Will Talk and Hollywood Will Listen pedig több ország Top100-as listájára felkerült. Utóbbi tétel érdekessége, hogy nem feldolgozás, Robbie Williams házi „dalszerzőjével”, Guy Chambers-szel írta.

S ha már a szerzőknél tartunk, a 14 feldolgozás komponistái között olyan óriásokat találunk, mint Ira és George Gershwin, Cole Porter, Nat King Cole vagy Duke Ellington. Robbie pedig méltó módon vezeti fel a sok évtizeddel ezelőtt írt és sikerre vitt műveket. Legyen szó az incselkedős-felelgetős Things-ről, a komikus Well, Did You Evah-ról, a romantikus Somethin’ Stupidról, a lendületes Mack The Knife-ról, illetve a szintén dögös Straighten Up and Fly Rightról vagy a visszafogott It Was A Very Good Yearről, melynek visszaemlékezős szövegét addig énekli, amíg hiteles, a 35 éves korról szóló résztől Frank Sinatra veszi át a mikrofont.

S ahogy az Robbie Williams sorlemezeinél megszokott, a lemezt záró tétel után ráadást találnak a türelmesek – igaz, a pluszra jó húsz percet kell várni, utána viszont alig hárompercnyi elhibázott/elpoénkodott szving-montázs hallható.

A kihajtható tokba a CD mellé csúsztatott DVD-n az egyik legelegánsabb londoni helyszínen, a Royal Albert Hallban tartott Robbie Williams szving-est kapott helyet, melyre alig egy hónappal a Swing When You’re Winning című album megjelenése előtt került sor.

Az impozáns helyszínre talpig elegánsan lép, pontosan tűzoltólétrán érkezik az est sztárja. Fényárban úszó, gigantikus RW monogram a háttérben, kétoldalt a The London Session Orchestra muzsikusai foglalnak helyet, a középső lépcsőn pedig hol a tánckar, hol a meghívott vendégek érkeznek: Jon Lovitz, Jane Horrocks és Jonathan Wilkes. Bár szerepelt Nicole Kidman és Rupert Everett is, a velük előadott duettek (Can’t Take That Away From Me, Somethin’ Stupid) sajnos hiányoznak a koncertfilmből.
A lemezen megtalálható további 13 felvétel azonban felcsendül, köztük a csúcspontnak számító Mr. Bojangles, a Beyond The Sea és Straighten Up and Fly Right, ám három további meglepetésdal is helyet kap a show-ban. Utóbbiak a The Lady Is A Tramp, a Let’s Face The Music and Dance, no és a finálét jelentő My Way, amiről tényleg csak szuperlatívuszokban lehet beszélni.
Robbie laza eleganciával uralja a színpadot, két ének között elsüt pár poént (pl.: a most következő dalt a legutóbbi három barátnőmnek ajánlom, vezeti fel a The Lady Is A Trampet), de a dalokat maximális profizmussal adja elő.

Csodálatos színek és fények, parádés beállítások, és hibátlan vágás jellemzi Hamish Hamilton rendező valós szélesvásznú, csodálatos képű koncertfilmjét, mely lélegzetelállító sztereó és Dolby Digital 5.1-es térhatású keverésű hanggal joggal gyakori tesztlemez a házimozi-fesztiválokon és Hi-Fi-bemutatókon.

A 73 perces főműsor mellett találunk még egy közel húszperces dokumentumfilmet, mely a lemezfelvétel körülményeiről mesél, bemutatva többek közt azt a zongoristát, aki annak idején Frank Sinatrával is dolgozott. Kapunk még egy 15 képből álló fotógalériát is, ám az estről szóló két háttéranyagot sikerült kissé elrejteni.
A Track Selection menüpontban a Backstage feliratra rákattintva találunk egy hétperces szösszenetet a show előtti pillanatokról: nézők nyilatkoznak, fellépők csevegnek, poénkodnak a kulisszák mögött, illetve hallhatjuk, ahogy Robbie Williams Frank Sinatra és Sammy Davis Jr. hangját idézi. A másik kisfilmhez hasonló módon juthatunk, ha a Track Selection menüpont második oldalán az Aftershow-ra kattintunk, akkor négy percben láthatjuk a fellépés utáni öröm és elégedettség pillanatait.

Robbie Williams e két anyagával, melyek végre egy csomagba kerültek, meglehetősen sokat tett azért, hogy a XXI. század ifjai is megismerjék, ráérezzenek, s akár meg is szeressék a szvinget és annak varázsát. Csillagos ötös!

Tracklista:
CD.
1. I Will Talk and Hollywood Will Listen
2. Mack The Knife
3. Somethin’ Stupid (közreműködik: Nicole Kidman)
4. Do Nothin’ Till You Hear From Me
5. It Was A Very Good Year (közreműködik: Frank Sinatra)
6. Straighten Up and Fly Right
7. Well, Did You Evah (közreműködik: Jon Lovitz)
8. Mr. Bojangles
9. One For My Baby
10. Things (közreműködik: Jane Horrocks)
11. Ain’t The A Kick In The Head?
12. They Can’t Take That Away From Me (közreműködik: Rupert Everett)
13. Have You Met Miss Jones?
14. Me and My Shadow (közreműködik: Jonathan Wilkes)
15. Beyond The Sea
+
Rejtett felvétel

DVD.
1. Intro
2. Have You Met Miss Jones?
3. Mack The Knife
4. Straighten Up and Fly Right
5. Let’s Face The Music and Dance
6. Well, Did You Evah (közreműködik: Jon Lovitz)
7. The Lady Is A Tramp
8. Things (közreműködik: Jane Horrocks)
9. One For My Baby
10. Mr. Bojangles
11. I Will Talk and Hollywood Will Listen
12. Do Nothin’ Till You Hear From Me
13. Beyond The Sea
14. Me and My Shadow (közreműködik: Jonathan Wilkes)
15. Ain’t The A Kick In The Head?
16. It Was A Very Good Year (közreműködik: Frank Sinatra)
17. My Way
+
Így készült
+
Fotógaléria
+
A színpad mögött
+
Buli után

Balajti Péter

2011. 04. 02. 17:38

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2011. 04. 02. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Robbie Williams: Swing When You’re Winning – Special Edition /CD+DVD/ (EMI) cikk képei
Robbie Williams - Robbie Williams: Swing When You’re Winning – Special Edition /CD+DVD/ (EMI)