Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Bikini: Elmúlt illúziók /CD+DVD/ (EMI)

Bikini - Bikini: Elmúlt illúziók /CD+DVD/ (EMI)

Idén nyáron újra a Bikini lesz a divat! Lojziék olyan lemezt készítettek, amire érdemes volt négy esztendőt várni, ráadásul a DVD-n mellékelt öt koncertfelvétellel együtt garantált, hogy a kevésbé nagy rajongók is befizetnek a banda valamelyik 2011-es bulijára.

Olyan könnyű legyinteni a könnyűzene nagy öregjeire, s lekicsinylően a fejükhöz vágni, hogy csak a múltjukból élnek. Nos, egyfelől utánuk lehet csinálni, bizonyára másnak is összejön jó pár olyan nóta, amire évtizedek múlva is vevők az emberek, nem csak a saját, de a következő generációból is. Másfelől itt a Bikini, a számtalan tagcserén keresztülment, öt év szünet után újraindult, s jövőre megalakulásának 20. jubileumát ünneplő csapat, mely új anyaggal rukkolt elő. Félreértés ne essék: az Elmúlt illúziók cím nem a lemezt minősíti, sőt bátran kijelenthető, hogy erre az albumra érdemes volt négy hosszú esztendőt várni!

Lojzi kitűnő szerzeményekkel készült, a vadonatúj dalok közül több is első hallásra működik, elég csak a rádióknak elküldött Szép vagy című telitalálatra, a szaxofonnal megtámogatott A végtelen lába előtt, illetve a fülbemászó zongoradallammal kísért A Hold keresői című tételekre gondolni, de a többit is elég két-háromszor meghallgatni ahhoz, hogy az ember már dúdolhassa, énekelhesse azokat. Németh Alajos mellett a társaságot 2006-tól erősítő Lukács Peta nótái is remekül érvényesülnek, jó példa erre az Emlék vagy a kettejük által jegyzet Az őrtoronyból, igaz, Az utolsó pohár esetében a keménység oltárán feláldozták a dallamosságot.

Baromi friss, ugyanakkor hamisítatlan bikinis hangzást kapunk, amit jól példáznak a Sohase felejts el és az Elmúlt illúziók című alkotások. 10 vadonatúj dal, melyek D. Nagy Lajos hatvanon túli, kissé megkopott, ám védjegyszerű énekhangja nélkül elképzelhetetlenek. Ugyanennyire elválaszthatatlanok e felvételektől az egyszerű, olykor közhelyszerű szövegek: a hétköznapok gondjai és a belőlük való kiút, a félelmek és rácsodálkozások, ugyanakkor az örömök és reménységek is mind, bárki számára érthetően megtalálhatóak. Ja, és külön jó pont jár a dalok sorrendjéért!

A borító szerint az új album mellett egy Bikini koncert-DVD is szerepel az elegáns digipack-csomagban, ám e kijelentés kissé becsapós. A DVD-n ugyanis nem a Zöld Pardonban adott teljes 2010-es koncert, csupán annak 5 felvétele szerepel, sztereó hanggal és valós 16:9-es képpel, ami így csalódás lehet azoknak, akik egy rendes, nagy koncertre számítottak. Ráadásul a DVD-tartalmat igazán feltüntethették volna a borítón…

Ha viszont ráadásként tekintünk erre a 26 perces pluszkorongra, akkor kifejezetten kedves ajándékról beszélhetünk. A négy kamerával rögzített, mozgalmasság helyett inkább hangulatot közvetítő anyag elfogadható képpel és korrekt hanggal bír.
A Ne legyek áruló és a Repülők című dalok mellett három nagylemez címadó tétele is megtalálható, így a ’87-es Mondd el, az 1989-es Közeli helyeken, melynek kilencperces változatában Lukács Peta gitárvirtuóz mutatványai is megcsodálhatóak, valamint a ’92-es Izzik a tavaszi délután.
A DVD-n külön-külön, és egyben is lejátszhatóak a felvételek, utóbbihoz a menüképek alatti nyílra kell kattintani.

Kedves és hasznos gesztus az amúgy is nagyszerű Elmúlt illúziók című nagylemez mellé egy ötdalos koncert-DVD-t is mellékelni, hiszen ez a párosítás hihetetlenül hatásosan csalogatja a banda bulijára az embert. Mondtam már, hogy idén nyáron újra a Bikini lesz a divat?!

Tracklista:
CD
1. Adjon az ég mindig jobbat
2. Nem megyek el
3. Emlék
4. A Hold keresői
5. Az őrtoronyból
6. Az utolsó pohár
7. Sohase felejts el
8. Elmúlt illúziók
9. Szép vagy
10. A végtelen lába előtt

DVD
Bikini koncert a Zöld Pardonban
1. Izzik a tavaszi délután
2. Ne legyek áruló
3. Mondd el
4. Repülök
5. Közeli helyeken

Balajti Péter

2011. 04. 03. 19:59

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2011. 04. 03. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2011. 04. 15. 18:05
Imádom a BIKINI EGYÜTTEST( Remélem még sokáig játszanak Nekünk. Találkozunk a ZP-be. ÁGNES
Vendég 2011. 04. 15. 18:08
A CD ISTENI, már rongyosra hallgattam! ÁGNES

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Bikini: Elmúlt illúziók /CD+DVD/ (EMI) cikk képei
Bikini - Bikini: Elmúlt illúziók /CD+DVD/ (EMI)