Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Rod Stewart: Best of The Great American Songbook (Sony Music)

Rod Stewart - Rod Stewart: Best of The Great American Songbook (Sony Music)

Jövőre lesz egy évtizede, hogy megjelent a rekedtes hangú skót-angol előadó első szvinglemeze, melyet az évek során további négy követett, Grammy-díjat, arany- és platinalemezeket hozva az énekesnek. Rod pedig úgy döntött, a csúcson hagyja abba: a korábbi korongokról 13 dalt választott, az összegzést pedig egy vadonatúj felvétellel fejelte meg.

Micsoda dolog, hogy egy rocker „vénségére” beáll a szvingelőadók sorába? – háborodtak fel többen is 2002-ben, amikor Rod Stewart úgy döntött, a legnagyobb amerikai szving- és dzsesszsikerekből szemezgetve elkészíti és felénekli saját válogatását. A 2002-es It Had To Be You: The Great American Songbook pedig tarolt: csak az USÁ-ban háromszoros platinalemez lett, amire az előadó diszkográfiájában 1981-es Tonight I’m Yours című albuma óta nem volt példa!
Nem csoda, hogy a sorozat bemutatkozó lemezéről kapjuk a mosatni összegzésre a legtöbb slágert. E korongról való ugyanis a Gershwin-remek, a They Can’t Take That Away From Me, a Fred Astarie által először sikerre vitt The Way You Look Tonigh, az eredeti angol mellett más előadók révén németül, franciául, olaszul és spanyolul is feldolgozott These Foolish Things, no meg Right This Way című Broadway-musicelből kölcsönzött I’ll Be Seeing You is.

A zenei kísérlet tehát sikeres lett, így 2003-ban As Time Goes By: The Great American Songbook 2. címmel megjelent a folytatás, ami az amerikai slágerlistán egészen a 2. helyig jutott. A lemezt a Frank Sinatra-klasszikusként ismert Time After Time, illetve a Someone To Watch Over Me című örökzöld képviseli, melyet Sinéad O’Connortól Stingen át Amy Winehouse-ig oly’ sokan előadtak már.

Rod Stewart tovább ütötte a vasat, s igaza volt. A 2004-es Stardust: The Great American Songbook 3. Grammy-díjat kapott, a több sztárvendég közreműködésével készült dalok közül a Stevie Wonder szájharmonika-játékával kísért Louis Armstrong-örök What A Wonderful World mellett két Ira Gershwin-dalszövegű dolgozat, az I Can’t Get Started és a But Not For Me került a Best of-ra, vagyis legjobbak közé.

A 2005-ös Thanks For The Memory: The Great American Songbook 4-et ugyan egyetlen dal képviseli, ám a Long Ago and Far Away annyira elegáns és telitalálatos, hogy ez került a 14 tételes összegzés élére. S bár a The Great American Songbook-széria néhány évre megtorpant, 2010-ben elkészült a jubileumi 5. rész is, ami az egylemezes változaton túl egy ráadáskoronggal kiegészült verzióban is napvilágot látott. Előbbiről a Robbie Williams által is sikerre vitt, sőt, a Némó nyomában című filmbe szintén bekerült Beyond The Sea, valamint a My Foolish Heart című örökzöld, utóbbi bonusz-lemezről pedig a Bye Bye Blackbird jutott fel az egylemezes gyűjteményre. Ráadásul Rod Stewartot nem érheti a vád, hogy babérjain üldögélve meglévő felvételekből szemezgetett, hiszen a You’ll Never Know című vadonatúj felvétel ezen a összeállításon debütál.

Bár a borítón Rod Stewart csibészes póza, mosolya és tarka nyakkendője vidámságot sugall, azért ez egy elsősorban elegáns, s csak másodsorban lezser anyag, mely tökélyre emelheti egy romantikus, gyertyafényes vacsora hangulatát.

Tracklista
1. Long Ago and Far Away
2. Someone To Watch Over Me
3. They Can’t Take That Away From Me
4. Beyond The Sea
5. You’ll Never Know
6. Time After Time
7. I Can’t Get Started
8. The Way You Look Tonight
9. Bye Bye Blackbird
10. These Foolish Things
11. But Not For Me
12. What A Wonderful World (közreműködik: Stevie Wonder)
13. My Foolish Heart
14. I’ll Be Seeing You

Balajti Péter

2011. 04. 13. 19:35

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2011. 04. 13. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Rod Stewart: Best of The Great American Songbook (Sony Music) cikk képei
Rod Stewart - Rod Stewart: Best of The Great American Songbook (Sony Music)