Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Ákos: Utazó /DualDisc Maxi/ (FalconMedia)

Ákos - Ákos: Utazó /DualDisc Maxi/ (FalconMedia)

Egyet fizet, kettőt kap! Akciót hirdet Ákos, aki azon túl, hogy a hazai lemezpiacon egyedüliként jelentet meg DualDisc Maxikat – egyik oldalukon CD-, a másikon DVD-tartalommal –, ezúttal két kislemeznyi anyagot pakolt össze a rajongóknak.

Fél éve masszívan játsszák a kereskedelmi rádiók Ákos A fénybe nézz című dalát, melynek remélt kislemez-megjelenését még 2010-re várták – hiába. Idén viszont új maxival rukkolt elő az énekes, igaz, a borítón az Utazó cím olvasható. A vadonatúj nóta mellé még egy friss szerzemény, a szöveg nélküli História került, illetve A katona imája című albumról a Szeress így, utóbbi rögtön két változatban. Mindez megfelel egy maxi-lemez tartalmának, csakhogy a művész úgy döntött, az aktuális sikerdalt sem hagyja le a kiadványról, sőt, rögtön öt verzióban tárja azt a nagyérdemű elé, ami egy újabb maxi anyagát teszi ki.

2-az-1-ben mondhatni, ám a formatervezett tokban nem egy CD, hanem egy DualDisc kapott helyet. E korong egyik oldala CD-, a másik DVD-tartalommal bír. Előbbin 40 perces zenei anyag szerepel sztereóban, utóbbin mind a 9 felvétel sztereóban, Dolby Digital 5.1 és DTS 5.1-es térhatású keverésben is meghallgatható. Mi több, videóklipek és Ákos 2011-es Videónaplójának első három bejegyzése is megleshetők. A félórás audiovizuális csomagban ott a Zeneakadémián színesben (Szeress így) és kékes fekete-fehérben (Utazó) forgatott két videó, illetve a Magyarországon és Horvátországban rögzített A fénybe nézz klipje, no meg a História Park alig háromperces promóvideója – Ákos komponálta zenei témával. Utóbbi kivételével a klipek háromféle (sztereó, Dolby Digital 5.1 és DTS 5.1-es) hangnormával élvezhetőek. A menüképek és a videóanyagok képe egyaránt valós szélesvásznú.
A három videóblog-bejegyzés egyike az amerikai hangszerkiállításra, a NAMM-ra kalauzolja el a nézőt, majd az új, Utazó című dal stúdiómunkálataiba leshetünk be, végül pedig a két friss klip forgatásán tehetünk látogatást – Ákos kommentálásával.

Ami a dalokat illeti: az új Ákos-szerzeményben némileg háttérbe szorulnak a hangszerek (élő dob például egyáltalán nincs), maguk elé engedve az elektronikus effekteket, melyek a kissé hamiskás dallamú címsorral még inkább Depeche Mode-utánérzést keltenek.
A fénybe nézz albumváltozatát a december 16-i cipősdoboz-koncerten rögzített, erőteljesebben énekelt refrénnel bíró verzió követi. A dalszerző, Szakos Krisztián maga is újraértelmezte a csodaszép tételt: finom elektronikával és harmonikus dallammal pótolta a vonósokat, apró hangtorzításokkal, illetve masszív ütemmel egészítette ki a telitalálatos szerzeményt, az új zenei köntös pedig a refrén-résznél ér a csúcsra. Két Compact Disco remix is került a korongra, amik közül a rövidebb, alig négyperces megoldás a hatásosabb: zongorahangok, egy-egy szintetikus gitárpendítés és pattogó ütem kísérik Ákos énekét, korrekt klubnótává emelve azt. A bővített változat egyperces felvezetéssel és kilencven másodpercnyi, kellően egyhangú ráadással segíti a mixmestereket az opus zenefolyamba-illesztésében. A rockos Szeress így albumverziója tovább színesíti a maxi zenei kínálatát, melynek újraértelmezésében az énekhanggal történő bűvészkedés leplezi le a remixet készítő Szakos Krisztiánt. A História Park öt és félperces zenei témája akár egy igényes, történelmi játékprogramba is beillő szerzemény, amiben a diszkrét elektronika és a szövegmentes egyperces vokál mellett a Pejtsik Péter dirigálta Hungarian Studio Orchestráé a főszerep.

A címadó tétel ugyan kevésbé átütő, mint a legutóbbi két Ákos sláger, mégis, a két kislemeznyi tartalommal büszkélkedő DualDisc maxi a további nyolc felvétellel, a sokcsatornás hangsávokkal és a vizuális ráadással kiérdemli az ötös alát.

Tracklista
CD-oldal
1. Utazó
2. A fénybe nézz (albumverzió)
3. A fénybe nézz (koncertverzió)
4. A fénybe nézz (Szakos Remix)
5. A fénybe nézz (Compact Disco Radio Mix)
6. A fénybe nézz (Compact Disco Club Mix)
7. Szeress így (albumverzió)
8. Szeress így (Szakos Remix)
9. História (a História Park zenei témája)

DVD-oldal
1. Utazó
2. A fénybe nézz (albumverzió)
3. A fénybe nézz (koncertverzió)
4. A fénybe nézz (Szakos Remix)
5. A fénybe nézz (Compact Disco Radio Mix)
6. A fénybe nézz (Compact Disco Club Mix)
7. Szeress így (albumverzió)
8. Szeress így (Szakos Remix)
9. História (A História Park zenei témája)
+
Videóklipek:
1. Utazó
2. A fénybe nézz
3. Szeress így
4. História
+
Ákos Videónapló 2011:
1. NAMM Show
2. Kilóg a Minogue!
3. Gulliver Lilliputban

Balajti Péter

2011. 04. 14. 20:43

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2011. 04. 14. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Ákos: Utazó /DualDisc Maxi/ (FalconMedia) cikk képei
Ákos - Ákos: Utazó /DualDisc Maxi/ (FalconMedia)