Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Queen: Sheer Heart Attack – Digital Remaster 2011 (Universal)

Queen - Queen: Sheer Heart Attack – Digital Remaster 2011 (Universal)

A Királynő határozott léptekkel menetel azon az úton, amit magának taposott ki A Queen 3. sorlemezével még feljebb emelte a lécet: az angol slágerlistán a 2. helyen, Amerikában a Top 20-ban végzett a Sheer Heart Attack, amit idén, frissen remasterizált változatban újra kiadtak.

Kevesebb, mint kilenc hónapot kellett várniuk a rajongóknak a harmadik Queen-sorlemezre, ám a gyorsaság nem jelentett dalszám-csökkenést, sőt: a 13 tétel közt ott a Freddie Mercury-nak Ivor Novello-díjat, a csapatnak a brit slágerlistán ezüstérmes helyezést hozó Killer Queen!

Idén újramasterizált változatban látott napvilágot a zenekar történetének első albuma, melyen mind a négy tag külön-külön szerzőként is bemutatkozik, a Stone Cold Crazy-t pedig közösen jegyzik. A lemez több tekintetben is eltér az elődöktől, hiszen ezúttal jóval több szerephez jut a zongora, s felfedezhetőek olyan előremutató énekes és zenei hangtorzítások, illetve megoldások, amilyeneket később a Flash Gordon című albumon hatványozottabban alkalmaztak a fiúk. Utóbbi kapcsán elég csak a Flick of The Wristre gondolni, melyet a Queen II.-n előszeretettel használt szünetmentes váltásokhoz hasonlóan egyesítettek a Roger Taylor jegyezte-énekelte, korábbi dolgozatainál jobb, ám így sem kiemelkedő Tenement Funsterrel, illetve a Mercury komponálta, visszafogott Lily of The Valley-vel. A hanghatásokkal való kísérletezésre szintén jó példa a lassítva és rendesen rögzített ének keverése az In The Lap Of The Gods-ban, ám akik merésznek találják az eredményt, azok a dal újragondolt, újraszövegezett és újrahangszerelt változatával, az In The Lap Of The Gods… Revisiteddel vigasztalódhatnak, ahol helyükre kerültek a dolgok.

A keménységet hozza a Now I’m Here, az eszeveszett tempót diktáló Stone Cold Crazy és a meglepő módon kislemez-megjelenést elkerülő Brighton Rock. E tételeket ellensúlyozza a már említett Lily of The Valley, illetve a két Brian May jegyezte patetikus alkotás, a Dear Friends és a She Makes Me (Stormtrooper In Stilettos).

Új zenei színt visz a Queen-repertoárjába a Bring Back That Leroy Brown ragtime-ja, a John Deacon írta könnyed popdal, a Misfire és a nehezen bekategorizálható, ám dallamvezetésében, szövegében és rímjeiben egyaránt zseniális Killer Queen is.

Mindössze két kislemez kísérte a Queen harmadik sorlemezét, mégis, a '74-ben kiadott korongot sokan a zenekar egyik legfontosabb anyagának tartják.

Tracklista:
1. Brighton Rock
2. Killer Queen
3. Tenement Funster
4. Flick of The Wrist
5. Lily of The Valley
6. Now I’m Here
7. In The Lap Of The Gods
8. Stone Cold Crazy
9. Dear Friends
10. Misfire
11. Bring Back That Leroy Brown
12. She Makes Me (Stormtrooper In Stilettos)
13. In The Lap Of The Gods… Revisited

Balajti Péter

2011. 04. 16. 9:26

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2011. 04. 16. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Queen: Sheer Heart Attack – Digital Remaster 2011 (Universal) cikk képei
Queen - Queen: Sheer Heart Attack – Digital Remaster 2011 (Universal)