Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Scorpions: Acoustica /DVD/ (Sony Music)

Scorpions - Scorpions: Acoustica /DVD/ (Sony Music)

Mit tehet egy méltán elismert rockzenekar, ha felért a csúcsra? A Scorpions például akusztikus koncertet adott, melynek repertoárját legnagyobb slágerei, néhány feldolgozás és új, saját szerzemények alkották. A 15 tételes CD mellett a 21 dalos, extrákkal megpakolt DVD is újra megjelent a felvétel 10. éves jubileumára.

A legkeményebb bandák képesek a leglíraibb dalokkal előrukkolni – tartja a zenészbölcsesség, melyet kiválóan példáz az 1965-ben alapított német Scorpions is. Klaus Meine énekes-dalszerző, társaival annyi lassú gyöngyszemet jegyez, melynek összeszámolásához egy kéz nem elég! Ott a Still Loving You, a Send Me An Angel, a Wind Of Change, a You & I vagy a Lisszabonban tartott és rögzített akusztikus koncertjükön bemutatott Life Is Too Short! (Persze a bulin a többi, példaként felhozott érzelmes remek is helyet kapott.) A 10 évvel ezelőtt kiadott koncertfelvétel CD mellett megjelent DVD-n is, a zseniális cucc pedig a jubileumra való tekintettel ismét piacra került, s bátran kijelenthető: a korrekt tálalásban kínált minőségi produkción nem fogott az idő.

Valós szélesvásznú kép, akusztikus koncerthez illő fények, s bár az egyik kameraállásban túlvezérelt a kontraszt, illetve akad egy extra letterbox képpel, más kifogásolnivalót nem találni. Na jó, talán még a nyitódal gyengébb a kelleténél. Dicséretre méltóból viszont bőven akad. Az azonos című, 15 dalos, 70 perces CD hanganyagával ellentétben itt a teljes, 21 dalos, 114 perces program élvezhető, ráadásul LPCM sztereó, Dolby Digital 5.1-es és DTS 5.1-es hangkeverésben. A zenekar 15 meghatározó dalát hangszerelte át, köztük a CD-ről nagyon hiányzó Is There Anybody There-t és a Rhythm of Love-ot, de szintén csak itt kapott helyet a Loving You Sunday Morning, a Tease Me, Please Me, az Under The Same Sun és a Back To You elektromos gitárok nélküli megoldása.

A programban felcsendül három feldolgozás is, így a Queen-féle Love Of My Life, a The Cars legnagyobb slágere, a Drive és a Kansas-siker, a Dust In The Wind, melyek egytől egyig remekül szólnak a Scorpions előadásában. A számos tagcserén átesett veterán német csapat azonban meglepetésként nem csak más tollával ékeskedik, de három új, saját nótával is készült erre az eseményre. Ráadásul a When Love Kills Love, az I Wanted To Cry (But The Tears Wouldn’t Come) és a Life Is Too Short mellett nem csupán az szól, hogy akkor újdonságnak számítottak, e felvételek ma is működnek.

Ráadásul a vendégzenészekkel (köztük egy román csellós lánnyal!) kiegészült csapat által megszólaltatott repertoárt nagyszerű átiratok és áthangszerelések jellemzik, amik különösen a tempósabb daloknak ad újfajta hangulatot, elég csak a Holiday-re, a Tease Me, Please Me-re, a Catch Your Trainre vagy a Hurricane 2001-re gondolni.

A portugál főváros egyik impozáns, történelmi épülete, a Convento do Beato adja a koncert helyszínét, ahol látványelemként jó néhány szexi öltözékbe bújtatott táncoslányt vetnek be a német rockerek, a szépségek pedig hol történelmi kosztümben, legyezővel, hol szexi szerelésben pezsgőt locsolva fokozzák a hangulatot.

Az extrákat kedvelők egy szűk negyedórás Így készült a Scorpions Acoustica doksi mellett 12 percnyi interjút láthatnak a fiúkkal, akik mesélnek többek közt a kezdetekről, karrierjük mérföldköveiről és jövőbeni tervekről is.
Lisszabonban, illetve a kulisszák mögött forgatott képsorokat az akusztikus fellépés képanyagával vegyítve született klipszerű montázs a Send Me An Angel, a Hurricane 2001 és a When Love Kills Love című felvételhez – utóbbi a kiadvány egyetlen letterbox képű tartalma. Ami viszont telitalálatos plusz: az e blokkban látható-hallható When Love Kills Love próbán rögzített változata, ami az eredetihez képest visszafogottabban, mégis nagyon hangulatosan szól!

Azok, akik eddig a rádiók zenei kínálatában olykor-olykor beválogatott dalok alapján ismerték, s azok révén kedvelték a Scorpions-t, nagy valószínűséggel az Acoustica című DVD láttán-hallatán nem csak azt nyugtázzák majd örömmel, mennyi jó, de általuk eddig nem ismert dala van a német csapatnak, de még inkább szívükbe zárják majd a bandát.

Tracklista:
1. Loving You Sunday Morning
2. Is There Anybody There
3. The Zoo
4. Always Somewhere
5. Life Is Too Short
6. Holiday
7. You & I
8. When Love Kills Love
9. Tease Me, Please Me
10. Dust In The Wind
11. Send Me An Angel
12. Under The Same Sun
13. Rhythm of Love
14. Back To You
15. Catch Your Train
16. I Wanted To Cry (But The Tears Wouldn’t Come)
17. Hurricane 2001
18. Wind of Change
19. Love of My Life
20. Drive
21. Still Loving You
+
Így készült a Scorpions Acoustica
+
Interjúrészletek (Kezdetek, a Karrier mérföldkövei, A dalok, Az akusztikus V-gitár, A hang, Visszatekintés, A jövő)
+
Zenei montázsok
When Love Kills Love
Send Me An Angel
Hurricane 2001
When Love Kills Love – próba

Balajti Péter

2011. 04. 20. 6:59

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2011. 04. 20. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2011. 04. 20. 8:53
A Scorpions ellopta az Omega "Volt egyszer egy gyöngyhajú lány című számát. Ezért már nem szeretem őket.
Balajti Péter 2011. 04. 20. 12:02
Kedves Guest! Nem ellopta, hanem az Omega engedélyével, White Doves címmel és angol szöveggel feldolgozta azt. A dal a Live Bites című koncertfelvételeket tartalmazó Scorpions-korong ráadásdalaként, illetve kislemezen jelent meg. A két zenekar között egyébként baráti a viszony, sőt, tudtommal, Kóbor János Klaus Meinevel közösen színpadra is állt.

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Scorpions: Acoustica /DVD/ (Sony Music) cikk képei
Scorpions - Scorpions: Acoustica /DVD/ (Sony Music)