Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Zanzibar: Ádám keresi Évát (EMI)

Zanzibar - Zanzibar: Ádám keresi Évát (EMI)

Három évvel a legutóbbi stúdióalbumuk után, minden korábbinál kevesebb taggal és dallal tért vissza a ceglédi banda, a rajongóknak azonban így sincs okuk panaszra. A Zanzibar bő egy évtizedes karrierjének slágerekben leggazdagabb lemezét készítette el.

Nem lehetett könnyű helyzetben a ceglédi zenekar, hiszen a Nagy Gáborral való szakításkor nem csak egy zenésznek, barátnak és kollégának, de az együttes egyik meghatározó dalszerzőjének is búcsút intettek. A dalszövegek többsége nem is vidám, a zene viszont dallamos, dinamikus, lendületes, magával ragadó, a hangzás pedig a gondos, minőségi munkának és keverésnek köszönhetően abszolút profi.

A figyelemreméltó borítójú, dalszöveg-füzetet is rejtő digipack csomagba bújtatott CD 11 felvételt rejt, melyek sorát a címadó Ádám keresi Évát nyitja meg. Veszélyes nóta, nem csak azért, mert vicces/személyes klip készült hozzá és nagyon dúdolható darab, de nehéz felvenni vele a versenyt. Márpedig kiábrándító tud lenni, ha a telitalálatos felütés után csak gyenge próbálkozások következnek. Szerencsére erről szó sincs, igaz, a gyakran szünetmentes átkötésekkel egységes hatást kiváltó anyagban be-becsúszik egy-két gyengébb darab, mint a Ha kiugranál, a Valahogy megleszek vagy a Szerelmem.

A többi szerzeményre viszont nem lehet panasz! A Zanzi-zúzdát a Hozzatok egy DJ-t, illetve a megafonos-hangtorzítós, tipikus koncert-kedvenc, a Te vagy Amerika jelentik, míg a középtempós Zanzibar-remekek sorát az egyből fütyülhető refrénű Az én kirakatom, a Március végétől, illetve az egyik számára szakítást, a másiknak új szerelmet hozó változással járó érzelmi ellentéteket szemben állító gondolatvilággal operáló Üvegszilánkokkal az ágyban gazdagítja. Nem mehetünk el szó nélkül a zenei hitvallással felérő, hosszú című, mégis jól felépített és szövegben is hatásos A Rock’N’Roll-t ugye hiszed még mellett sem, ami szintén kislemez-esélyes, ám a jelenleg rádiókban pörgő dal után mégis inkább a korong egyetlen, ám csodaszép, egyúttal fájdalmas lírája, az Égessetek el lehet a következő befutó.

Ami nem öl meg, az erőssé tesz – tartja a mondás, a ceglédi csapat pedig túlélte a létszámcsökkentést. Nem is akárhogy! Bár az új lemez anyagában és hangzásában Varga „warez!” Gábornak is nagy szerepe volt, azért ez akkor is egy hamisítatlan Zanzibar-album, amire Rita, Doni, Miki és Sidi egyaránt büszke lehet. A lemez végső osztályzatát a három, kevésbé ütős dal sem tudta kétszer aláhúzott ötösnél rosszabb eredményhez juttatni.

Tracklista:
1. Ádám keresi Évát
2. Március végétől
3. A Rock’N’Roll-t ugye hiszed még
4. Ha kiugranál
5. Üvegszilánkokkal az ágyban
6. Égessetek el
7. Hozzatok egy DJ-t
8. Valahogy megleszek
9. Az én kirakatom
10. Te vagy Amerika
11. Szerelmem

Balajti Péter

2011. 04. 21. 7:45

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2011. 04. 21. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Zanzibar: Ádám keresi Évát (EMI) cikk képei
Zanzibar - Zanzibar: Ádám keresi Évát (EMI)