Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Szíj Melinda: Foltos úton (Universal)

Szíj Melinda - Szíj Melinda: Foltos úton (Universal)

A Megasztár 5. 4-tagú zsűrije előtt 3. helyen végzett 2 gyermekes édesanya 1. a MAHASZ albumlistáján. S mindezt nem a műsorban elhangzó dalaival, hanem bemutatkozó stúdióalbumával érte el. Vajon melyik a nagyobb győzelem, ami a TV-műsorban, vagy ami az eladási listákon adatik meg?

Támadták, kritizálták, parodizálták, nem értették. Mások éltették, bátorították, csodálva hallgatták. Szíj Melinda, a kétgyermekes győri családanya nem sztártípus. Nem érzi magát annak, s nem is szeretne az lenni. 16 évesen varázsolta el Barbra Streisand hangja, hatására kezdett el hobbiból énekelni. Majd elindult egy televíziós tehetségkutatón, ahol pillanatok alatt belopta magát a nézők és a neves személyiségekből álló zsűri szívébe, s egészen a képzeletbeli dobogó harmadik helyéig szárnyalt. Sokak szemében elbukott, ő maga viszont inkább megkönnyebbült. Nem való neki a csillogás, a rivaldafény, és az ezzel járó felhajtás. S hogy akkor miért vágott bele ebbe az egészbe? Ki akarta magát próbálni, mint oly’ sokan. Szíj Melinda, túl a negyvenen esélyt kapott és bizonyított. Döntéseit meg lehet érteni, meg lehet kérdőjelezni, mégis: illik tiszteletben tartani.

Bár a trendek másról árulkodnak, azért egy énekesnőt mégiscsak a dalai kell, hogy meghatározzák, s nem a klipek, címlapok, show-k, fellépések és botrányok. Szíj Melinda bemutatkozó lemeze pedig személyes, őszinte, szép és – az elcsépelt kifejezés pozitív értelmében – valódi sikertörténet.

Micsoda lehetőség egy győri édesanyának, akinek az éneklés csak hobbi, s nem életcél, hogy lemezt készíthet. Olyat, amilyet csak akar, s amit a televíziós tehetségkutatónak köszönhetően szép számú rajongó vár.

Melinda pedig nem volt babonás: 13 tételt választott, s énekelt fel, melyekhez a Not For Sale-ből ismert Gyulai Zsolt dalszerző-producer nyújtott segítő kezet. Sőt, a lemez címadó, s egyben zárótételét, a Foltos útont együtt jegyzik.

Addig viszont tucatnyi, de cseppet sem tucatfeldolgozás csendül fel, melyek között a műsort figyelemmel kísérők már ismerhetik a versenyben is elénekelt Kozma József jegyezte Hulló faleveleket. Számos gyöngyszemet kapunk az énekesnő kedvence, Barbra Streisand repertoárjából, ilyen a korong egyetlen angol nyelvű felvétele, a I’ve Dreamed of You, de felcsendül a West Side Storyból ismert Valahol, valamint a Macskák című musical egyik legfontosabb tétele, az Emlék. S itt van még két további különlegesség: a Yentlből ismert Hol van megírva?, illetve a Streisand jegyezte Evergreen, azaz Örökzöld, amiknek Melinda írta a magyar szövegét!

S ha már a szövegeknél tartunk: a zene mellett érdemes az általuk elmondottakra is odafigyelni. A Piramis-féle Őszintén akarok élni valódi hitvallás, a Megasztár 5. zsűrijében is helyet foglaló Presser Gábortól (és Demjén Ferenctől) a korábban szintén Révész Sándor énekével ismert Én szeretlek, melynek egyfajta – kérdés nélküli – folytatása a Nagyon kell, hogy szeress engem – csodaszép vallomások.
Hasonló a helyzet, legalábbis eredeti előadó tekintetében a Kergesd el a felhőt a házamról című Korál-dal, illetve a Kevés voltam neked című szerzemény esetében, igaz, utóbbinál a dalszerző-előadó, Balázs Fecó nemcsak szerzeményével, de énekével is támogatta Melindát a lemez egyetlen, ám meghatározó duettjében.

A 13 dal mellé, amik között a melankolikus Az első villamos című Fonográf-szerzemény is helyet kapott, a borító belsejében nyolc Szíj-verset találunk, melyek sajátos módon segíthetnek megismerni az előadó személyiségét, személyes érzéseit, gondolatait, ahogy teszi ezt a lemeznek címet adó Foltos úton is.

Nem hiszem, hogy Melindának koncerteznie, turnéznia vagy éppen haknizna kellene, pláne, ha egyikhez sincs kedve. Bemutatkozó nagylemeze révén hangja úgyis beköltözik rajongóihoz, hozzátesz örömükhöz, jókedvükhöz, ahogy segít kisírni a bánatot és a fájdalmat is.

Tracklista:
1. Én szeretlek
2. Hol van megírva?
3. Őszintén akarok élni
4. Valahol
5. Kergesd el a felhőt a házamról
6. I’ve Dreamed of You
7. Nagyon kell, hogy szeress engem
8. Örökzöld
9. Az első villamos
10. Kevés voltam neked (közreműködik: Balázs Fecó)
11. Hulló falevelek
12. Emlék
13. Foltos úton

Balajti Péter

2011. 04. 23. 12:53

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2011. 04. 23. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2011. 04. 26. 21:45
Úgy gondolom, ez a lemez csodálatos! Melinda ezzel is megmutatja, igazi Művész! A számok kiválasztása is nagyon tetszik. Átfogó, teljes képet kaphatunk, egyéni különleges előadásában gyönyörűen énekelt dalokból. Nagyon igényesnek találom! Saját szerzeménye is gyönyörű! Azt gondolom, hogy nem véletlen vezeti Szíj Melinda a Mahasz Top listát lemezével. Csak gratulálni tudok hozzá! Ajánlani tudom mindenkinek, aki még nem vette meg. Lírai hangvételű számok, mondanivalót közvetítenek, amely a lelkekig hatol. - Nem utolsó sorban ez a cikk is figyelemre méltó! - Köszönettel: BJ
Vendég 2011. 05. 12. 13:56
Kekem itetszik, a lemez és a cikk is!
Vendég 2011. 06. 06. 14:00
Sok ilyen és més gyönyörű cd- re számítunk még Melindától köszönjük.
Vendég 2011. 07. 03. 17:16
Gyönyörű!!!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Szíj Melinda: Foltos úton (Universal) cikk képei
Szíj Melinda - Szíj Melinda: Foltos úton (Universal)