Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Israel Kamakawiwo’ole: Somewhere Over The Rainbow – The Best of (Universal)

Israel Kamakawiwo’ole - Israel Kamakawiwo’ole: Somewhere Over The Rainbow – The Best of (Universal)

Élete során négy önálló albumot készített, halála óta pedig ez a negyedik nagylemez, ami megjelent a testes, ám könnyed és andalító dalairól híres Hawaii-i énekestől, akinek legnagyobb sikere, az Over The Rainbow/What A Wonderful World egyveleg, mely többek közt a Ha eljön Joe Black című moziban is felcsendült.

Mindössze 38 évet élt, s 343 kilósan hunyt el az egyik leismertebb Hawaii-i énekes, akitől tízezrek vettek végső búcsút. Israel Kamakawiwo’ole monumentális külsejéhez egészen finom zenei világ társult, s bár négy nagylemeze megjelenését érhette meg, temetése után a mostani válogatással együtt ugyanennyi kiadvány látott napvilágot, melyek között koncertemez és jubileumi összegzés is szerepel. Igaz, ez az első, melyen az Over The Rainbow/What A Wonderful World egyvelegének mindkét dala külön-külön szerepel. (A „szétválasztást” 2001-ben készítették.)

Az Óz, a csodák csodája című filmből ismert Over The Rainbow nyitja, a Louis Armstrong-féle What A Wonderful World-je zárja a 13 tételes válogatást, melyről sajnos az eredeti egyveleg, mely például a Ha eljön Joe Black filmzenelemezen is szerepelt, hiányzik. Igaz, a zenei párosítást kedvelők örömmel fedezhetik fel a Wind Beneath My Wings/He Hawai’i Au medley-t, illetve számos tételt találni, melyben nyelvi „keveredésnek” lehetnek fültanúi. Angol és hawaii-sorokat egyaránt találni a Hele On To Kaua’i, a La ’Elima vagy a dallamos zenei sorból kilógó Hawai’i’ 78 című tételekben.

Az önmagát ukulelén előszeretettel kísérő énekes dalaiból nyugalom és életigenlés árad, elég csak az altató-andalító Kaulana Kawaihae-ra, a tábortűz mellé való ’Ulili Ere és a Hi’ilawéra vagy a hangulatában a kettő között elhelyezkedő ’Opae E-re gondolni.
A hatvanas-hetvenes évek amerikai zenei hatása érezhető a Ka Pua U’i-ban, illetve a White Sandy Beach-ben, míg a későbbi évtizedek dallamvilága az In This Life-ban érhető tetten,

Sajátos hangulatú, olykor melankolikus Israel Kamakawiwo’ole ötvenperces válogatása, melyre még bőven kerülhetett volna zene a Hawaii-i művész repertoárjából. Példának okáért a számos filmbe beválasztott Henehene Kou 'Aka, a reggae-s beütésű Starting All Over Again és a Sea of Love, de a Twinkle Twinkle Little Star című altató is elfért volna az egzotikus Margarita kíséretében. Így viszont, a végeredmény – némi jóindulattal is – csak négyes alá.

Tracklista:
1. Over The Rainbow
2. Hawai’i’ 78
3. White Sandy Beach
4. Wind Beneath My Wings/He Hawai’i Au
5. Kaulana Kawaihae
6. ’Ulili E
7. Hele On To Kaua’i
8. Ka Pua U’i
9. Hi’ilawe
10. La ’Elima
11. ’Opae E
12. In This Life
13. What A Wonderful World

Balajti Péter

2011. 04. 27. 17:22

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2011. 04. 27. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Israel Kamakawiwo’ole: Somewhere Over The Rainbow – The Best of (Universal) cikk képei
Israel Kamakawiwo’ole - Israel Kamakawiwo’ole: Somewhere Over The Rainbow – The Best of (Universal)