Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Szenes Iván: Nem csak a húszéveseké a világ 1. /6DVD/ (Szenes Kft.)

Szenes Iván - Szenes Iván: Nem csak a húszéveseké a világ 1. /6DVD/ (Szenes Kft.)

Sláger- és sztárparádé, sztorik és humoros jelenetek: ezt ígéri a hatkorongos díszdoboz, s nem hazudik. Szenes Iván tévésorozatának fél tucat epizódja mellé másfél órányi extra is került a csomagba, melyben Koós Jánostól Bodrogi Gyulán át Kovács Katin keresztül Bella Leventéig szinte minden korosztály talál ismerős előadót.

Slágerszövegek és sztorik sora kötődik a 86 esztendős korában elhunyt szerző, Szenes Iván nevéhez. Tévésorozata, a Nem csak a húszéveseké a világ sikerének titka a felcsendülő dalok ritka és különleges felvételei mellett a számtalan meglepő és kacagtató történet, melyeket beszélgetőtársaival maga az alkotó idéz fel.
–Egy vagyok az itt élő tízmillióból, egy kicsit több verselési készséggel és zeneismerettel – vallotta magáról az ünnepelt művész, akinek munkáit nem csak hang-, de mozgóképfelvételek is őrzik. A tekintélyes archívumból bátran lehetett tehát meríteni a Nem csak a húszéveseké a világ – Szenes Iván írta című szériába, ahol egykori és mai produkciókból szemezgettek a szerkesztők, nem egyszer többféle felvételt ügyesen és ötletesen vegyítve.

A sorozat első hat epizódja került a csomagba, mindegyik rész külön DVD-n kapott helyet, ami nem túl helytakarékos, hiszen az ötvenperces anyagokból kettő is könnyedén elfért volna egy lemezen, még úgy is, hogy mindegyik hordozón a teljes adás mellett extra anyag, illetve külön felvételblokk is helyet kapott, ahol a dalok egyenként, de akár egyhuzamban is lejátszhatóak – sztorizások és átkötő részek nélkül. (Igaz, ezek a felvételek a műsorból kiragadva szerepelnek, így előfordul, hogy az első, valamint utolsó pár másodperc hiányzik.)

A részek összeállítása és tartalma változó, s itt nem csak a kép- vagy hangminőségről van szó. Az első korong kifejezetten példaértékű: néhány perc alatt ifjak és nagy öregek előadásában parádés egyveleget kapunk a legnagyobb Szenes-slágerekből (pl.: Kicsit szomorkás a hangulatom, Kislány a zongoránál, Próbálj meg lazítani, Add már, Uram az esőt), de itt szerepel a bravúros Kabos–Kazal duett is. Mindezek mellett bámulatos történeteket mesél a szerző. Kiderül, hogy a kis Iván hat évesen miért nem volt hajlandó puszit adni az ünnepelt operettprimadonnának, Honthy Hannának, s az is, gyerekfejjel elkészített első munkájának sikere miként vált egyenlővé a sikertelenséggel. Sőt, arról a furcsaságról is mesél a neves művész, hogy 14 évesen írta az Ott fogsz majd sírni című slágere szövegét, míg a Vuk sorait felnőtt fejjel vetette papírra…
A DVD extrája is példaértékű: az index.hu tízperces videóanyagából megtudható, hogy állatbarát és hipochonder volt a számtalan sláger szövegét jegyző Szenes Iván, akinek munkamódszerére is fény derül, s maga Koós János meséli el, hogy született meg az egyik legnagyobb slágere: – Egy évvel a Kislány a zongoránál sikere után a dalszerzővel hármasban ültünk Ivánnál, s el nem tudtam képzelni, hogy ezt a sikert miképp lehetne felülmúlni. Iván az ágyán fekve azt mondta Lovas Róbert dalszerzőnek, játsszon egy rock’n’rollt. Mire Lovas: – Nem vagyok teljesen őrült. Erre Iván: – Nagyon jó, ez lesz a címe –, s már folyt is belőle a szöveg, rímekbe szedve.

Bár ez a zenei és sztorizós esszencia, illetve a hatásos átkötések fokozatosan csökkennek a további öt korongon található részeknél, azért így is sok figyelemreméltó anyagra bukkanhatunk. A Ninocska című operettből való részletek között ott az egykor letiltott A szovjet ember nem hibázik kétszer, (igaz a Bodrogi Gyula énekelte Napóleonban is van egy sor, ahol annak idején rezgett a léc) vagy a szintén ritkaságnak számító projekt, melyben négy színház igazgatója közös dalban kér támogatást a kultúrára. Kovács Kati több korszakából összemontázsolva csendül fel az Úgy szeretném meghálálni, de szintén hatásos összeollózás eredményeként látható-hallható a Jávor Pál/Mensáros László/Bessenyei Feren-féle Egy tisztes őszes halánték, illetve a Darvas Iván, Bodrogi Gyula, Kispál és a Borz, Kulka János, Hirtling István előadásában felcsendülő Kicsit szomorkás a hangulatom. Utóbbi a Csinibaba című mozi révén lett filmsláger, míg a Szenes szövegekkel kísért muzsikákban gazdag filmbetétdalok közül felcsendül többek közt az Egy Duna-parti csónakházban, a 2x2 néha 5 vagy a Túl szép, amit te mondasz, míg a színpadi zenés darabokból a már említett Ninocska mellett megidézésre kerül A szabin nők elrablása is.

Külföldi különlegességek közül itt az Amanda Lear–Szenes Iván kettős, illetve az ABBA Money, Money, Money című sikerének magyar változata, természetesen Szenes Iván szövegével.
A vidám zenés jeleneteket kedvelőknek örömet okozhat a Kabos–Kazal duett, a Macska-duett részlete, az Ügető-blokk, Koós János kampánya A férjek egyenjogúságáért, a kizárólag humorra szomjazók pedig az anekdoták mellett Szenes Ivánné Kornay Mariann Párizsi történetére, illetve a művésznő Latabár Kálmánnal előadott A szenesember című jelenete után készületnek „rekeszizomlázra”.
Az összekötő részek elárulják milyen hazugsággal sikerült bejutnia szerzőként a színházba Szenes Ivánnak, s az is kiderül, miként bukott le, de szó esik többek közt a művész játékszenvedélyéről, dalfesztiválokhoz fűződő viszonyáról, s egy szerelmi történetéről is.

Az extrák sorát a már említett, igen tartalmas index.hu kisfilm mellett egy tekintélyes kottagyűjtemény, a Szenes Turné társulatának Búcsúdala, fotómontázs, Mary Zsuzsi újrakezdés-története, valamint Szenes Iván temetésének közel egyórás, búcsúbeszédekkel tarkított felvétele gazdagítják.

A Nem csak a húszéveseké a világ – Szenes Iván írta 1. című DVD-csomag tekintélyes, idő- és értékálló összeállítás, melynek tartalomjegyzéke ugyan nem mindig hű a valódi tartalomhoz, s egy-két esetben nem feltétlenül a legjobb képminőségű archív anyagot választották be a műsor készítői, mégis a kifejezetten gazdag és ritkaságokkal sem fukarkodó pakk méltó emléket állít egy olyan művésznek, aki meghalt ugyan, de alkotásai révén tovább él.

Tracklista:
1. DVD
1. Szenes Iván: Nem csak a húszéveseké a világ
2. Bodrogi Gyula: Kicsit szomorkás a hangulatom
3. Szulák Andrea: Hosszú az a nap
4. Voith Ági–Bodrogi Gyula: Jamaicai trombitás
5. Gergely Róbert: Mondd, miért szeretsz te mást
6. Kovács Kati: Add már, Uram az esőt
7. Kovács Kati: Találkozás egy régi szerelemmel
8. Kovács Kati: Nálad lenni újra
9. Bevezető (Bodrogi Gyula)
10. Koós János: Nem vagyok teljesen őrült
11. Koós János: Én, aki nála jártam
12. Koós János: Kislány a zongoránál
13. Toldy Mária tanítványai: Isten veled édes Piroskám
14. Toldy Mária tanítványai: Próbálj meg lazítani
15. Toldy Mária tanítványai: Tölcsért csinálok a kezemből
16. Aradszky László+Toldy Mária tanítványai: Nem csak a húszéveseké a világ
17. Beköszöntő (Szenes Iván)
18. Szenes Iván: Ott fogsz majd sírni
19. Átkötő szöveg (Szenes Iván)
20. Vámosi János: Ott fogsz majd sírni
21. Apám/Családi kép sztori (Szenes Iván)
22. Simándy József: Ma önről álmodtam (az Ördöglovas című operettből)
23. Honthy Hanna sztori (Szenes Iván, Bodrogi Gyula)
24. Honthy Hanna–Koncz Zsuzsa–Zalatnay Sarolta: Hol lesz akkor már
25. 5 pengős sztori (Szenes Iván, Bodrogi Gyula)
26. Záray Márta: Mindenkit elfelednek egyszer
27. Átkötő szöveg (Szenes Iván)
28. Wolf Kati: Vuk
29. Belépés a színház világába (Szenes Iván, Bodrogi Gyula)
30. Megalakul a Vidám színpad (Szenes Iván, Kabos Gyula)
31. Kabos Gyula–Kazal László: Kabos–Kazal duett
+
Extra:
Szenes Iván tele volt tervekkel – az index.hu videója Szenes Iván dolgozószobájából Koós Jánossal, Mary Zsuzsival, Zana Józseffel és Szenes Andreával

2. DVD
1. Szenes Iván: Nem csak a húszéveseké a világ
2. Pár szó Hofiról (Szenes Iván)
3. Hofi Géza: Bolond is lennék
4. Bemondás (Szenes Iván, Bodrogi Gyula)
5. Hernádi Judit–Csákányi László–Buss Gyula–Verebély Iván–Hirtling István: A szovjet ember nem hibázik kétszer
6. Egy betű különbség (Szenes Iván)
7. Csákányi László–Buss Gyula–Verebély Iván: Ibéria, Szibéria
8. Koldusoperett felvezetés (Szenes Iván, Bodrogi Gyula)
9. Bodrogi Gyula–Kerényi Imre–Bálint András–Balázsovits Lajos–Huszti Péter: Koldusoperett
10. Kovács Kati: A régi ház körül
11. Anya sztori (Szenes Iván, Kovács Kati)
12. Szenes Iván első, Anyák napi verse (Szenes Andorné)
13. Kovács Kati: Úgy szeretném meghálálni
14. Auksz Éva–Ullmann Mónika–Csutka István–Mihályi Győző/Gábor Miklós–Petress Zsuzsa–Latabár Kálmán–Turay Ida: Egy Duna-parti csónakházban
15. Ferrari Violetta–Zenthe Ferenc/Máté Péter: Túl szép, amit te mondasz
16. Ferrari Violetta–Zenthe Ferenc: 2x2 néha 5
17. Szerelmes sztori (Szenes Iván)
18. Szenes Iván: Halálos méreg
19. Karády Katalin/Hegyi Barbara–Gergely Róbert: Halálos méreg
20. Fényes Szabolcs-díj átadása
21. Voith Ági–Bodrogi Gyula: Hallo Sherry
22. Voith Ági–Bodrogi Gyula: Gyurgyevó
23. Szenes Ivánné Kornay Mariann: Párizsi történet (próza)
24. Hofi Géza: Gondolj apádra
+
Extra:
Szenes Iván–Bella Levente és a Szenes Turné társulata: Búcsúdal

3. DVD
1. Szenes Iván: Nem csak a húszéveseké a világ
2. Hofi Géza: Minden asszony életében
3. Isten véled, édes Piroskám – más szöveggel (Hofi Géza, Szenes Iván, Vágó István)
4. Orvosok és zeneszerzők (Szenes Iván)
5. Kovács Kati: Találkozás egy régi szerelemmel
6. Egyetlen külföldi dal (Szenes Iván, Bodrogi Gyula)
7. Auksz Éva–Hegyi Barbara–Gergely Róbert–Kaszás Attila: Money, Money, Money
8. Napóleon sztori (Szenes Iván, Bodrogi Gyula)
9. Bodrogi Gyula: Napóleon
10. Táncdalfesztivál-győzelmek (Szenes Iván, Déri János)
11. Slágerek Koósnak (Szenes Iván, Koós János)
12. Koós János: Kislány a zongoránál
13. Liszt Ferenc sztori/Liszt Ferenc dal (Szenes Iván, Fényes Szabolcs, Varga József, Szenes Andrea)
14. Koltai Róbert–Szacsvay László–Széles Tamás: Három aranyásó
15. Cserháti Zsuzsa: Dávid és Góliát
16. Csákányi László: A legtöbb ember ott hibázza el
17. Hofi Géza–Koós János: Macska duett (részlet)
+
Extra:
Zenés fotómontázs

4. DVD
1. Szenes Iván: Nem csak a húszéveseké a világ
2. Apostol együttes: Nehéz a boldogságtól búcsút venni
3. Hogyan született a dal? (Szenes Iván, Bodrogi Gyula)
4. Harangozó Teri: Mindenkinek van egy álma
5. Aradszky László: Annál az első, ügyetlen csóknál
6. Törőcsik Mari riport
7. Törőcsik Mari–Bodrogi Gyula: Orchideák, lila orchideák
8. Egy tisztes őszes halánték sztori (Szenes Iván, Bodrogi Gyula)
9. Jávor Pál/Mensáros László/Bessenyei Ferenc: Egy tisztes őszes halánték
10. Hívd Andreát/Apa és lánya (Szenes Iván, Szenes Andrea)
11. Détár Enikő–Ullmann Mónika: Kicsit szomorkás a hangulatom (részlet)
12. Amanda Lear–Szenes Iván: Szervusz, Budapest
13. Darvas Iván: Kicsit szomorkás a hangulatom
14. Darvas Iván riport
15. Darvas Iván, Bodrogi Gyula, Kispál és a Borz, Kulka János, Hirtling István: Kicsit szomorkás a hangulatom
16. Kovács Kati: Gyere, szeress
17. Hofi Géza: Próbálj meg lazítani
+
Extrák:
Add már Uram az esőt (kotta)
Én, aki nála jártam (kotta)
Hosszú az a nap (kotta)
Jamaicai trombitás (kotta)
Kicsit szomorkás a hangulatom (kotta)
Ugye, te is akarod (kotta)
Kislány a zongoránál (kotta)
Mindenkit elfelednek egyszer (kotta)
Mondd, miért szeretsz te mást? (kotta)
Nálad lenni újra jó lenne (kotta)
Nemcsak a húszéveseké a világ (kotta)
Mindenkinek van egy álma (kotta)
Ott fogsz majd sírni (kotta)
Találkozás egy régi szerelemmel (kotta)
Vuk (kotta)

5. DVD
1. Szenes Iván: Nem csak a húszéveseké a világ
2. Mary Zsuzsi–Dobos Attila: Piros pezsgő, rózsaszín mámor
3. Zalatnay Sarolta: Hosszú, forró nyár
4. Játék és munka (Szenes Iván, Bodrogi Gyula)
5. Bodrogi Gyula: Barbara
6. A loviról (Szenes Iván, Raksányi Gellért)
7. Kósa András–Agárdy Gábor–Hlatky László–Zenty Ferenc–Kornay Mariann–Faragó Vera–Forgács László–Pagonyi János–Bakó Márta–Simonyi Magda–Buss Gyula: Ügető–Lóverseny
8. Zana József: Mindig voltak győztesek
9. Komoly költő akartam lenni – sztori (Szenes Iván)
10. Szenes Iván/Márkus László/Darvas Iván: Mások vittek rossz utakra engem
11. Ronyecz Mária–Egri Kati–Lorán Lenke–Bilicsi Tivadar–Csűrös Karola–Márksu László–Sunyovszky Szilvia–Sztankay István: A Szabin nők elrablása (részletek)
12. Kovács Kati–Haumann Péter: Én édes Katinkám
13. Záray Márta/Auksz Éva–Hegyi Barbara–Gergely Róbert–Kaszás Attila: Csak félig lenne meg
14. Auksz Éva–Hegyi Barbara–Gergely Róbert–Kaszás Attila: 2x2 néha 5
15. Németh Zoltán, az Apostol együttes alapítójának gondolatai a Szenes Ivánal való közös munkáról
16. Apostol együttes–Kovács Kati: Okosabban kéne élni
+
Extra:
Az újrakezdés iskolája – Szenes Iván Mary Zsuzsival beszélget

6. DVD
1. Szenes Iván: Nem csak a húszéveseké a világ
2. Cserháti Zsuzsa: Kicsi, gyere velem rózsát szedni
3. Díjátadó, Málta/Múltidézés (Szenes Iván, Korda György)
4. Korda György: Bocsánat, hogyha kérdem
5. Zalatnay Sarolta: Megmondták előre
6. Táncdalfesztivál – Díjátadó (Aradszky László, Dobos Attila, Szenes Iván)
7. Az első magyar aranylemez (Aradszky László, Szenes Iván)
8. Aradszky László: Isten véled, édes Piroskám
9. Kovács Kati: Ha legközelebb látlak
10. Latabár és Hofi, a két óriás (Szenes Iván, Bodrogi Gyula)
11. Szenes Ivánné Kornay Mariann–Latabár Kálmán: A szenesember
12. Záray Márta/Sárosi Katalin/Hernádi Judit/Hegyi Barbara: Áprilisi tréfa
13. Kósa András–Kazal László–Erdődy Kálmán–Misoga László/Gergely Róbert–Csonka András–Mihályi Győző–Csutka István: Fütyülök én a twistre
14. Koós János: A férjek egyenjogúságáért
+
Extra:
Szenes Iván temetése

Balajti Péter

2011. 05. 03. 12:04

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2011. 05. 03. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2012. 10. 26. 17:37
nagyon jó és szép.
VENDÉG 2013. 03. 27. 15:11
SZUPER ÉS SZÉP

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Szenes Iván: Nem csak a húszéveseké a világ 1. /6DVD/ (Szenes Kft.) cikk képei
Szenes Iván - Szenes Iván: Nem csak a húszéveseké a világ 1. /6DVD/ (Szenes Kft.)