Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Queen: Deep Cuts – Vol. 1. (Universal)

Queen - Queen: Deep Cuts – Vol. 1. (Universal)

Micsoda dolog egy, a legnagyobb slágereket kikerülő válogatás? Rendhagyó. Brian May és Roger Taylor a Foo Fighters dobosával, Taylor Hawkins-szal közösen fülelték végig a Queen első öt sorlemezét, hogy arról azokat a személyes kedvenceiket gyűjtsék össze, melyeket a nagyérdemű kevésbé ismerhet.

Fél tucatnál is több összeállítás foglalkozik a Queen slágereivel, ám a nagyobb publicitást elkerülő dalokból még nem készült válogatás. Eddig. Idén, a zenekar első stúdióba vonulásának négy évtizedes jubileuma kapcsán úgy döntött a banda gitárosa és dobosa, hogy a Foo Fighters ütemfelelősével, Taylor Hawkins-szal kiegészülve készítenek egy speciális összegzés-sorozatot. A Deep Cuts Vol. 1. az együttes első öt albumáról tartalmazza a három zenész azon személyes kedvenceit, amik annak idején elkerülték a slágerlistákat. A 14 tétel között akadnak, melyek kislemezen (Keep Yourself Alive), illetve kislemez B-oldalán (I’m In Love With My Car, Flick of The Wrist, Lily of The Valley, ’39) szerepeltek, de komolyabb sikert nem értek el.

A dalválasztás egyébként nem egységes: míg a zenekar első, második és ötödik sorlemezéről két-két, az A Night At The Operáról három felvétel kapott bizalmat, a Sheer Heart Attack című albumot pedig öt szerzemény képviseli. Ráadásul a felvételek sem időrendi sorrendben szerepelnek, ám mindez csak addig jelenthet problémát, amíg el nem kezdi az ember hallgatni a korongot. Az egymást követő nóták között ugyanis meglepően erős hangulati kötődés érezhető – egyedül csak a Good Company lóg ki a sorból –, s ez nem csak a Tenement Funster, a Flick of The Wrist és Lily of The Valley a sorlemezen is elválaszthatatlan, szünet nélküli hármasára érvényes. Bár legalább olyan hatásos lett volna, ha e tételek is külön-külön csendülnek fel, ahogy a Queen II-ről kiragadott Ogre Battle-t és a The March of The Black Queent is sikerült szétválasztani az azokat követő, s a sorlemezen azokkal összekapcsolt felvételektől.

Ami viszont igazán bosszantó, hogy az összeállítás 52 perces játékideje egy általános sorlemez hosszával vetekszik, és nem használja ki a CD adta kapacitást. Holott bőven kerülhettek volna még felvételek a korongra! Az első albumról nagyon hiányzik a Jesus és a Great King Rat, a Queen II-ről a Procession/Father To Son, a Sheer Heart Attackról a Brighton Rock, az A Day At The Races-ről pedig a You and I. Ráadásul az utóbbi tétellel John Deacon is önálló szerzőként szerepelhetett volna, ahogy azt a banda két kulcskomponistája, Brian May és Freddie Mercury mellett Roger Taylor is teszi. Éppen ezért csak kétszer aláhúzott ötöst érdemel a Queen Deep Cuts – Vol. 1. című gyűjteménye.

Tracklista
1. Ogre Battle
2. Stone Cold Crazy
3. My Fairy King
4. I’m In Love With My Car
5. Keep Yourself Alive
6. Long Away
7. The Millionaire Waltz
8. ’39
9. Tenement Funster
10. Flick of The Wrist
11. Lily of The Valley
12. Good Company
13. The March of The Black Queen
14. In The Lap of The Gods… Revisited

Balajti Péter

2011. 05. 05. 7:40

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2011. 05. 05. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2011. 08. 10. 22:31
GAGYI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Queen: Deep Cuts – Vol. 1. (Universal) cikk képei
Queen - Queen: Deep Cuts – Vol. 1. (Universal)