Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Britney Spears: Femme Fatale – Deluxe Edition (Sony Music)

Britney Spears - Britney Spears: Femme Fatale – Deluxe Edition (Sony Music)

Tucatnyi, de nem tucatdallal jelentkezik idén új lemezén Britney Spears, aki szinte az összes dalszerző nagyágyút csatarendbe állította, akivel korábban sikert ért el. A Hold It Against Me listavezető, a Till The World Ends bronzérmes lett az USÁ-ban, de akadnak még titkos befutók az énekesnő 7. albumán, melynek különleges kiadása négy ráadásdallal is bír.

Till The World Ends

18 évesen robbant be a könnyűzene világába Britney Spears, akinek a parádés belépője egyszerre volt áldás és átok. Az énekesnő a … Baby One More Time című albuma 25 millió példányos eladását azóta sem tudta túlszárnyalni, s igazából megközelíteni se nagyon az elmúlt bő egy évtizedben. Zűrös magánélet, házasság, válás, szülés, csók Madonnával, kopaszra borotvált fej, sorlemezek, listavezető dalok, Grammy-díj jellemezték a felbukkanás óta eltelt esztendőket. A történetnek pedig nincs vége, hiszen az énekesnő három év szünet után új nagylemezzel jelentkezett.

Slágergyáros dalszerzők sorát állította hadrendbe a 29 éves előadó, akik közül a két kulcsfigura: Max Martin és Dr. Luke. Előbbiről, aki Martin Karl Sandbergként látta meg a napvilágot elég annyit tudni, hogy ő írta Britney első slágerét is, de gyakorlatilag a teljes ifjú énekesnő-generációt toplistára segítette P!nktől és Avril Lavigne-tól kezdve Leona Lewison és Kelly Clarksonon át Katy Perry-ig és Ke$háig. A második név gazdáját Lukasz Gottwaldként anyakönyvezték, s Kelly Osbourne-nal, Kelly Clarksonnal, P!nkkel, Paris Hiltonnal, Kelis szel, Vanessa Hudgens-szel, Miley Cyrussal és persze Britney-vel is dolgozott korábban. A két stúdióguru a hivatalos nagylemez tizenkét dalából hetet (a Deluxe verzió 16 felvételéből pedig nyolcat!) jegyez. Ezek közé tartozik az új album első kislemeze, a Hold It Against Me, ami azonnal tarolt az egyik legtekintélyesebb amerikai zenei szaklap, a Billboard Hot 100-as listáján. Szintén Max Martin és Dr. Luke nevéhez köthető a dúdolható refrénű Till The World Ends című dal is, mely az USÁ-ban a sikerlista harmadik helyén végzett.

Tévedés azonban azt gondolni, hogy mindössze ez a két dal működik csupán a frissen megjelent nagylemezről. A fütyülős betétű I Wanna Go, a trance-be hajló, mégis káprázatosan könnyed refrénű Trip To Your Heart, a dögös klubhangzást fülbemászó refrénnel vegyítő Seal It With A Kiss vagy a Supetramp Logical Songjára hajazó, pánsíp-hangzással megbolondított Criminal mind esélyes arra, hogy a közeljövőben kislemezre kerüljön.

Femme Fatale, vagyis a Végzet asszonya szól a lemezcím, s a korongon szereplő dalok egy céltudatos, magabiztos, energikus, irányító típusú énekesnő képét sugallják, akihez nem illik csöpögős líra. Nincs is ilyen szerzemény az albumon, a visszafogottabb tempójú dolgozatban, az Inside Outban is ott bujkál a pezsgés, ahogy a How I Rollban, igaz, utóbbiban a játékosság is tetten érhető.

Britney egyébként a kőkemény klubnóták kedvelőinek sem okoz csalódást: a (Drop Dead) Beautiful, a Trouble For Me és a Gasoline, valamint a Black Eye Peas-ből ismert will.i.am jegyezte Big Fat Bass tökéletes hozzávalói egy ereszd-el-a-hajam-partihoz.

Az énekesnőtől az utóbbi években megszokott futurista hangzás ezúttal jóval dallamosabb zenei gondolatokkal egészült ki. Így a dalok többsége egyszerre slágeres és előremutató, más kérdés, hogy a torzított-megbolondított hangzás nem csak a szintetizátorokra, samplerekre és effektekre, de az énekre is kiterjed, de emiatt fájjon a koncertszervezők feje. Az erőltetett szexi imázst viszont nem csak az életkor, de a némi pluszsúly miatt is érdemes volna hanyagolni.

A Femme Fatale című album egyébként Németországban a tizedik, Japánban a kilencedik, az Egyesült Királyságban a nyolcadik helyet szerezte meg, míg az énekesnő szülőhazájában, illetve Kanadában és Ausztráliában meg sem állt a toplista csúcsáig!

Ráadásul az album Deluxe változata nem csupán csomagolásában tér el az eredeti változattól, de tartalmában is. A négy ráadásfelvétel közül a Shellback–Max Martin–Savan Kotecha jegyezte Up N’ Down a durvább, a Selfish a könnyedebb, Rihanna-féle klubvonalat erősíti. A He About To Lose Me mintha Adam Lambert Whataya Want For Me című slágerének testvére volna – nem véletlen, hogy a négy ráadás legizgalmasabb darabja! Utóbbit egyébként az a Rodney Jerkins jegyzi, aki Whitney Houstonnal, Jennifer Lopezzel és a Destiny’s Childdal is dolgozott korábban, s a négy plusznóta közül a rockos-torzítós (és sajnos baromira felejthető) Don’t Keep Me Waitinget is szállította.

Meglepően dallamos és előremutató hangzással tért vissza az élvonalba Britney Spears, a slágerekben gazdag Femme Fatale pedig annyi ütős dallal bír, amikkel több hónapra be lehet biztosítani a 29 esztendős előadó helyét a slágerlistákon. Az alapkiadásra nem lehet panasz, a Deluxe verzió plusz négy felvétele közül pedig a He About To Lose Me működik leginkább, de a Selfish is megüti a mércét. Öt alá.

Tracklist:
1. Till The World Ends
2. Hold It Against Me
3. Inside Out
4. I Wanna Go
5. How I Roll
6. (Drop Dead) Beautiful (közreműködik: Sabi)
7. Seal It With A Kiss
8. Big Fat Bass (közreműködik: will.i.am)
9. Trouble For Me
10. Trip To Your Heart
11. Gasoline
12. Criminal
13. Up N’ Down
14. He About To Lose Me
15. Selfish
16. Don’t Keep Me Waiting

Balajti Péter

2011. 05. 15. 15:41

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2011. 05. 15. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Britney Spears: Femme Fatale – Deluxe Edition (Sony Music) cikk képei
Britney Spears - Britney Spears: Femme Fatale – Deluxe Edition (Sony Music)