Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Simply Red: Farewell – Live In Concert At Sydney Opera House /DVD/ (EMI)

Simply Red - Simply Red: Farewell – Live In Concert At Sydney Opera House /DVD/ (EMI)

A 25 éves Simply Red a taorminai romok között, majd egy kubai színház falain belül, aztán a patinás londoni Royal Albert Hallban rögzített koncertjei után a Sydney-i Operaház szomszédságában adott fellépése került DVD-re. Igaz, e legutóbbi nem csak jubileumi, de búcsúturné is volt.

Az 50 éves alapító-frontember, Mick Hucknall 25 éves csapatával emlékezetes búcsút akart. A 2009–2010 közötti világjárással pont került a Simply Red történetének végére, melynek „utószava” ez a turné ausztrál állomásán forgatott koncertfilm, melyet Sydney emblematikus épülete, az Operaház mögött felállított színpadon rögzítettek.

A koncertfilm másfél perces felvezetéssel indul: Sydney különböző pontjain Simply Red-lemezborítók láthatóak, miközben az énekes egy motorcsónakban szeli a habokat, s szól a lendületes Stars. Az ember azt hinné, ezúttal vízi járművel érkezik a frontember a színpadhoz, ahogy ezt a kubai koncertfilm esetén autóval tette, majd a hátsó bejáraton át egyenesen a színpadra sétált… Ezúttal viszont nincs ilyen összefüggés, s a hatásos nyitány után éles váltást jelent az elsötétülő képet felgyulladó reflektorokkal bevilágított színpad látványa, s a koncertindító Out On The Range is.

A lila ingben, kék mellényben és egy azzal harmonizáló színű zakóban, valamint kék farmerban színpadra lépő énekest hat zenésztársa kíséri – háttérénekesnők nélkül. Látványos díszletnek megteszi a nem mindennapi környezet: a tengerbe nyúló földnyelven felépített Sydney-i Operaház mögötti, több oldalról vízzel körülvett terület, egy-egy „véletlenül” beúszó, kivilágított hajó, vagy a háttérben pompás fényekkel díszített épületek mind hatásos elemei a koncertfilmnek.

Benjamin Caron rendező – szemmel láthatóan – nem tud betelni a színpadi látvánnyal: kétségtelenül pazar színekben gazdag a tűéles kép, melyet szolid kameramozgással és vágással tálal. A világot jelentő deszkákon zajló eseményeket nagy ritkán egy-egy csodálatos éjszakai légi felvétel tarkítja, míg a leglíraibb, illetve legbulisabb daloknál a közönség látható érzelmi reakciói is bemutatásra kerülnek.

A dalok kiválasztása hatásos, még ha ezúttal is kissé nehezen indul a produkció. Örömteli, hogy olyan ritkaságok is bekerültek a repertoárba, mint az 1985-ös debütalbumról való Jericho és Heaven, vagy a ’89-es A New Flame-en szereplő Enough, illetve To Be With You, de a nyitódalnak választott Out On The Range is ritkán hallott szerzemény.

Jó pont jár az It’s Only Love című sláger Barry White-os tálalásáért, a Something Got Me Started-be becsempészett Black Machine-féle How Gee dallamáért, a Fairgroundba bevarázsolt Brazilért, s a You Make Me Feel Brand New káprázatos előadásáért. E hihetetlenül nehéz dalt tökéletesen hozza Mick Hucknall, mely – egy korábbi koncertfelvétel bizonysága szerint – nem mindig sikerül neki.

A fentiek mellett az olyan kulcsdalok is meghozzák a jó hangulatot, mint a For Your Babies, a Stars vagy az If You Don’t Know Me By Now, s nagyot üt a Money’s Too Tight (To Mention). A Sunrise viszont kissé sután hangzik, mivel a refrénben nem az ismert és kedvelt, hanem a vokálszólamé a főszerep, de esetlen az Ain’t That A Lot Of Love elhelyezése is a repertoárban.
A végére felpörgetett koncertet záró gyöngyszem, a Holding Back The Years (Ha vissza tudnám tartani az éveket) viszont új értelmet nyer a búcsúturnén.

A több tagcserén átesett együttestől stílusos lett volna, ha 25 dalt ad elő és mind a 10 sorlemezt képviseli legalább egy felvétel, ám a negyedszázados formáció 20 tétellel készült, melyek között hiába keresünk szerzeményt a Blue, a Simplyfied, illetve Stay- című albumról. (Pedig milyen jó lett volna még a Say You Love Me, a Perfect Love, a Stay és a So Not Over You, hogy a 2010-es Simply Red-válogatásra készült Go Now-ról ne is beszéljünk!)

Az elegáns stílusú, kifejezetten szép borítójú DVD-n 2,35:1-es szélesvásznú képpel, sztereó, illetve Dolby Digital 5.1-es hangsávokkal felvértezett 100 perces koncertfilm, továbbá egy többféle nyelven (magyar nincs köztük) feliratozható interjú található, ami teljesen korrekt tartalom. Más kérdés, hogy a csapat korábbi három koncertanyaga bővebb tartalommal bírt, hiszen azokon a koncertfilmhez DTS 5.1-es hangsáv, valamint fotógaléria vagy videoklip, netán külön, csak az énekest mutató nézet-opció is szerepelt…

A produkció ettől függetlenül szép képpel bír (bár az éjszakai légi felvételek képzajosak) és jól szól, a ráadásinterjú pedig intim, őszinte és tartalmas. Mick Hucknall elárulja többek közt, hogy a felvétel során a színpadra lépés előtt alig egy perccel maradt abba az eső, s a filmesek szerint ilyenkor lehet a leginkább életteli színeket megörökíteni. Beszél arról, hogy a folyamatos koncertezések során milyen rosszat tesz a hangjának a légkondi és a beszéd, így, ha teheti, ilyenkor inkább SMS-ben kommunikál. Szóba kerül a jövő is, s a művész megsúgja: majdnem kész van 12 új felvétellel, de ezek egészen mások, mint amiket a Simply Red-rajongók megszoktak-megszerettek tőle. A legintimebb története viszont az, hogy három és fél éves kislánya mennyire szereti énekelni a dalait, amikre büszke ugyan, s csodálatos érzés gyermekétől újrahallani azokat, egyúttal furcsa is, hiszen a zenekar feloszlatásával lezárta magában ezt az időszakot.

A zenekar korábbi koncert-DVD-ivel szemben kissé alulmarad a búcsúturnén forgatott anyag, de a káprázatos borító, a koncertfilmen példaértékűen visszaadott pazar színek és kontrasztok, valamint a szolid, mégis hatásos helyszínválasztással egybekötött, tökéletesen előadott slágerek mellé kiválasztott ritkaságok, no meg e sorok írójának jóindulatával megvan a kétszer aláhúzott ötös.

Tracklista:
1. Out On The Range
2. Your Mirror
3. Jericho
4. Heaven
5. To Be With You
6. Enough
7. For Your Babies
8. You Make Me Feel Brand New
9. If You Don’t Know Me By Now
10. It’s Only Love
11. Sunrise
12. Come To My Aid
13. Fake
14. The Right Thing
15. Money’s Too Tight (To Mention)
16. Ain’t That A Lot Of Love
17. Stars
18. Fairground
19. Something Got Me Started
20. Holding Back The Years
+
Extra:
Búcsúinterjú Mick Hucknall-lel

Balajti Péter

2011. 05. 21. 17:21

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2011. 05. 21. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Simply Red: Farewell – Live In Concert At Sydney Opera House /DVD/ (EMI) cikk képei
Simply Red - Simply Red: Farewell – Live In Concert At Sydney Opera House /DVD/ (EMI)