Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Snoop Dogg: Doggumentary (EMI Records)

Snoop Dogg - Snoop Dogg: Doggumentary (EMI Records)

Sorban a 11. lemezét jelentette meg Snoop Dogg. Az anyag nem sok újdonságot mutat: közömbös beat-ek, unalmas témák és vendégek sokasága. Utóbbi annyira zavaró, hogy az album hallgatása közben számtalanszor feltettem magamban a kérdést: hol a viharban van Snoop?

Régóta nem ragyog már olyan fényesen Snoop Dogg csillaga, mint a 90-es években: listavezető albuma legutóbb 13 éve volt. Ezzel szemben Jay-Z-nek az elmúlt 13 évben megjelent 9 lemeze egyaránt vezette a Billboard 200-at.

A kaliforniai rapper ’93-mas debütálóalbuma, a 'Doggystyle' folytatásának szánta a ’Doggumentary’-t, mondván, hiába van nagyon régóta a zeneiparban, még mindig ugyanaz a szenvedély fűti, és meg szeretné osztani zenéjét a rajongóival.

Snoop Dogg - Snoop Dogg: Doggumentary (EMI Records)

Hogy őszinte legyek, csodálom a kiadót, hogy még mindig hajlandó Snoop ötleteit megvalósítani, és beleinvesztálni egy vagyont a promócióba, a lemez megjelentetésébe. Akit ugyanis a ’Doggumentary’-n hallok, az egy öreg, fáradt Snoop, aki mintha csak azért adta volna ki ezt a kezéből, hogy a rajtuk hallható vendégénekeseknek, énekesnőknek csináljon egy kis reklámot.

Arról inkább ne is beszéljünk, hogy több mint egy tucat producer dolgozott azon, hogy az album hangzásvilága elérje a megfelelő szintet. Az már-már nevetséges, hogy az összesen 21 trekknek mind különböző a producere: a listán találjuk Kanye Westet, a Gorillazt, Jake One-t, Mr. Portert és DJ Khalilt is – a teljesség igénye nélkül. Felesleges volt ennyi embert bevonni a projektbe, mivel így annyira szétszórt lett az egész, hogy az ember el sem hinné, hogy mindez egy lemezen kapott helyet.

A vendégszereplők sora szinte végtelen. Húsznál is többen közreműködnek, köztük Kanye West, John Legend, a Gorillaz, Wiz Khalifa, T-Pain vagy R. Kelly. Ha találkoznék Snoop Dogg-gal, első kérdésem minden kétséget kizáróan az lenne: mi a fenének kellett ennyi emberrel featelnie? Sokkal inkább egy válogatáslemez benyomását keltette bennem. Timbaland jut eszembe, akinek ’Shock Value 2’-jén a vendégek messze többet szólaltak meg, mit ő maga.

Amiből még sok van, az a dalszerző. Megsaccolni is nehéz a számukat, de nem is ez a legrosszabb: hiába vannak közel 50-en, a lemezen legalább annyi bugyuta és idegtépő dallam van, mint amennyi dalszerző. A T-Painnel közös ’Boom’ refrénje az egész album mélypontja. A beharangozó felvétel, a ’Wet’ instrumentáljával és auto-tune-izált hangzásával a világból is kitudnának üldözni. Az EMI botfülű fejesei pedig naná, hogy ezt a két dalt választották kislemeznek…

Vannak persze jól eltalált, kifejezetten élvezhető számok is a ’Doggumentary’-n, így például a ’Gangbang Rookie’, a ’Take U Home’, vagy az erősen 90-es évekre hajazó ’This Weed Is Mine’. A Gorillazzal közös ’Sumthing Like This Night’ lenne messze a legjobb felvétel a lemezen, ha az alapját nem cseszték volna el: a folyamatosan hallható trombita annyira kellett oda, mint mókusoknak az erdőtűz.

Mondanivalója csupa újdonság: hatalmas bulik, nők, gettó, nehéz élet. Erről aztán még tényleg nem rappelt az égvilágon senki…

Összességében Snoop egy mondhatni csalódást keltő lemezzel rukkolt elő, ami csupán annyit jelent, hogy semmi újat nem mutat. Aki eddig szerette őt, az minden bizonnyal most sem fog belőle kiábrándulni. Tipikus vendégektől hemzsegő hip-hop lemez ez, ami eltekintve néhány balul sikerült lépéstől, hozza azt a szintet, amit egy Snoop Dogg-rajongó elvár. Én személy szerint sajnálom azt a pár jobban sikerült dalt, hogy nála kötött ki, szívesebben adtam volna egy olyan rappernek, akinek már érik a siker, csak egyelőre még nem jött össze (J. Cole).

Ha én lennék Snoop Dogg, most vonulnék vissza, csak élvezném az életet, szórnám a pénzt, és még véletlenül sem bombáznám meg a megmaradt rajongótáboromat egy ennyire átlagos albummal.

Tracklista:
1. Toyz N Da Hood (Feat. Bootsy Collins)
2. The Way Life Used to Be
3. My Own Way (Feat. Mr. Porter)
4. Wonder What It Do (Feat. Uncle Chucc)
5. My Func House (Feat. Young Jeezy & E-40)
6. Peer Pressure (Feat. Traci Nelson)
7. I Don’t Need No Bi*ch (Feat. Devin The Dude & Kobe)
8. Platinum (Feat. R. Kelly)
9. Boom (Feat. T-Pain) (Prod. Scott Storch)
10. We Rest N Cali (Feat. Goldie Loc & Bootsy Collins)
11. El Lay (Feat. Marty James)
12. Gangbang Rookie (Feat. Pilot)
13. This Weed Iz Mine (Feat. Wiz Khalifa)
14. Wet
15. Take U Home (Feat. Too $hort, Kokane & Daz Dillinger)
16. Sumthing Like This Night (Feat. Gorillaz)
17. Superman (Feat. Willie Nelson)
18. Eyez Closed (Feat. Kanye West & John Legend)
19. Raised In Da Hood
20. It’s D Only Thang
21. Cold Game (Feat. LaToya Williams)

Luxi

2011. 05. 29. 21:11

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Luxi 2011. 05. 29. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2011. 07. 04. 21:44
Teljesen egyetértek. Hiába vagyok nagy Snoop Dogg fan, alig találok pár olyan számot ezen az albumon amit maxon szeretnék hallgatni.

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Snoop Dogg: Doggumentary (EMI Records) cikk képei
Snoop Dogg - Snoop Dogg: Doggumentary (EMI Records)Snoop Dogg - Snoop Dogg: Doggumentary (EMI Records)