Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Sade: The Ultimate Collection – Deluxe Edition /2CD+DVD/ (Sony Music)

Sade - Sade: The Ultimate Collection – Deluxe Edition /2CD+DVD/ (Sony Music)

Míg egyesek egyhangúsággal vádolják a Sadét, addig a rajongók garantált minőséget emlegetnek. A bő negyedszázada alakult zenekar több mint 50 millió eladott lemezzel és számos Grammy-díjjal büszkélkedve idén egy 200 perces hangulatcsomaggal kedvesedik elkötelezettjeinek.

Sade zenéje az érettség egyfajta fokmérője. Kamaszként idegenül, netán nyálasan hathat, felnőttként hallgatva viszont olyan félhomályos hangulatot képes varázsolni, ami egyszerre andalító, borzongatóan mámorító és kifejezetten izgalmas. A dzsessz, a soul és az r’n’b határmezsgyéin finoman egyensúlyozó formáció 25 évvel ezelőtt jelentette meg első albumát, mely szédítő magasságokba repítette a zenekart mind a slágerlisták, mind a lemezeladások terén. Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban egyaránt négyszeres platinalemez-státust elérő Diamond Life sikere felülmúlhatatlannak tűnt, a rajta található Your Love Is King, Smooth Operator és a Hang On To Your Love című mesterműveknek köszönhetően. Nem csoda, hogy az 1985-ös Grammy-díjkiosztón az Év új előadója kategóriájában jutalmazták Sade Adut, Paul Spencer Denmant, Andrew Hale-t és Stuart Matthewmant.

A világ szeme és füle a zenekarra fókuszált, kíváncsian várva, hogy meteorként izzó, ám hulló- vagy hosszan tartó állócsillag született a könnyűzene egén. A válaszra nem kellett sokat várni, másfél évvel később érkezett a Promise, melyről a The Sweetest Taboo és az Is It Love című kislemezek taroltak, s az album tengeren innen és túl is listavezető lett. A ’88-as Stronger Than Pride újabb tiszta, elegáns, egzotikus és érzelmes felvételekkel erősítette a zenekar rajongótáborát, míg a négy évvel későbbi Love Deluxe nyitódala, a No Ordinary Love meghozta a tagok második Grammy-díját, s a felvétel helyet kapott a Tisztességtelen ajánlat című mozifilmben. Majd hosszú szünet következett, Sade Adu ugyanis anyai örömök elé nézett, s ez számára előrébb való volt a karriernél. Az űrt az 1994-es Best of próbálta kitölteni, melynek 16 tétele között a Philadelphia című mozifilmben elhangzó Percy Mayfield-feldolgozás, a Please Send Me To Love számított újdonságnak – érdekes módon ez a ritkaság a 2011-es gyűjteményről is hiányzik.

Tévedtek azonban, akik azt hitték, hogy a legjobb szerzeményeket bemutató lemezzel a zenekarnak örökre vége. Igaz, egy visszatérőlemez nem jelent feltétlenül visszatérést, ám a 2000-ben kiadott Lovers Rock nem okozott csalódást a régi rajongóknak (elég csak a By Your Side című dalra és klipjére gondolni), mi több, új híveket és újabb Grammy-díjat szerzett a csapatnak! A szimpatizánsok újra fellángoló lelkesedését turné, és koncertlemez fokozta, ám a zenekar következő sorlemezére 2010-ig kellett várni, ám a türelem ezúttal is rózsát termett! A Soldier of Love világszerte tarolt, első lett az Egyesült Államokban, Kanadában és Magyarországon is, sőt, a címadó tételt az USÁ-ban Grammy-, hazánkban az albumot Fonogram-díjjal jutalmazták.

25 év telt el a debütáló Sade-nagylemez megjelenése óta, volt miből válogatnia a zenekarnak a The Ultimate Collection című, igen átfogó, két CD-n 29 tételt bemutató összegzésre, mely bátran merít az ezredforduló után kiadott Lovers Rock és a Soldier of Love című nagylemezekről. Előbbit – a csak kislemezen megjelent By Your Side Neptunes Remixével együtt – hat, utóbbit három felvétel képviseli. Sőt, négy korábban kiadatlan dal is szerepel a gyűjteményben: a Love Is Found a Soldier of Love című dal zenei testvére, némi egzotikus vokállal megdobva, az I Would Never Have Guessed egyetlen zongorán kísért keserédes gyöngyszem. A Still In Love With You viszont kislemezért kiált, de hatásos a The Moon and The Sky Jay-Z-vel rögzített remixe is.

Abszolút korrekt hanganyag, igaz, a CD-k kapacitását még jobban ki lehetett volna használni egy-két koncertfelvétellel, de elfért volna a Please Send Me To Love című Percy Mayfield-feldolgozás, illetve olyan, kislemezen megjelent dalok, mint When Am I Going To Make A Living vagy a Turn My Back On You.

A válogatás a 2 CD-s alapkiadvány mellett luxuskiadásban is napvilágot látott, melynek tokjába a dupla hanghordozókon túl egy DVD-t csúsztattak. A 71 perces, Sophie Mueller Albert Watson, Brain Ward és Alex McDowell rendezte videoklipekkel megpakolt hordozó a borítóval ellentétben csak LPCM sztereó hangsávval bír, Dolby Digital 5.1-es hangkeveréssel nem. Képarányból viszont gazdag a választék a letterboxtól a 4:3-ason át a valós szélesvásznúig. Előbbire jó példa a klipszempontból összetartozó The Sweetest Taboo és Is It Crime, 4:3-as képarányú a kaszinóban játszódó, rajzolt hangszereken játszó zenekar kíséretében rögzített Hang On To Your Love és a káprázatos színvilágú By Your Side, míg a Soldier of Love és a Babyfather valós szélesvásznúak. A 16 klip között megtalálható többek közt az énekesnőből sellőt varázsoló No Ordinary Love videója, a gyermekeit egyedül nevelő édesanya kálváriáját bemutató King of Sorrow, valamint a fekete-fehér Nothing Can Come Between Us klipje, ami jól szemlélteti, milyen hatásos elem lehet a taps.
A klipgyűjtemény egyébként csak majdnem teljes, érthetetlen módon két kifejezetten fontos darab, a Your Love Is King és a Smooth Operator videója is hiányzik… Azért viszont dicséret jár, hogy nem csak egyszerre, de egyenként is lejátszatóak a korongra került videoklipek.

Gazdag, elegáns, egzotikus és varázslatos hangulatú a legfrissebb Sade gyűjtemény, mely, ha nem is adja a maximumot, azért sok tekintetben törekszik rá. Erre példa a négy, csak itt hallható felvétel és a luxuskiadáshoz csomagolt 16 klipes DVD is. Nem csillagos, de ötös.

Tracklista:
1. CD
1. Your Love Is King
2. Smooth Operator
3. Hang On To Your Love
4. The Sweetest Taboo
5. Is It Crime
6. Never As Good As The First Time
7. Jezebel
8. Love Is Stronger Than Pride
9. Paradise
10. Nothing Can Come Between Us
11. No Ordinary Love
12. Kiss of Life
13. Feel No Pain
14. Bullet Proof Soul

2. CD
1. Cherish The Day
2. Pearls
3. By Your Side
4. Immigrant
5. Flow
6. King of Sorrow
7. The Sweetest Gift
8. Soldier of Love
9. The Moon and The Sky
10. Babyfather
11. Still In Love With You
12. Love Is Found
13. I Would Never Have Guessed
14. The Moon and The Sky (Remix – közreműködik: Jay-Z)
15. By Your Side (Neptunes Remix)

DVD
1. Hang On To Your Love
2. The Sweetest Taboo
3. Is It Crime
4. Never As Good As The First Time
5. Love Is Stronger Than Pride
6. Paradise
7. Turn My Back On You
8. Nothing Can Come Between Us
9. No Ordinary Love
10. Feel No Pain
11. Kiss of Life
12. Cherish The Day
13. By Your Side
14. King of Sorrow
15. Soldier of Love
16. Babyfather

Balajti Péter

2011. 05. 30. 18:59

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2011. 05. 30. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2011. 05. 30. 21:16
A klipgyűjtemény egyébként csak majdnem teljes, érthetetlen módon két kifejezetten fontos darab, a Your Love Is King és a Smooth Criminal videója is hiányzik… Elírás történt: Smooth operator a dal címe, a Smooth criminal egy Michael Jackson dal.
Balajti Péter 2011. 05. 31. 8:21
Jogos, persze, köszönet a figyelmeztetésért, javítottam.

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Sade: The Ultimate Collection – Deluxe Edition /2CD+DVD/ (Sony Music) cikk képei
Sade - Sade: The Ultimate Collection – Deluxe Edition /2CD+DVD/ (Sony Music)