Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Varga Viktor: Lehet zöld az ég..! (Magneoton / Warner Music)

Varga Viktor - Varga Viktor: Lehet zöld az ég..! (Magneoton / Warner Music)

Bizonyára furcsának tűnik a kijelentésem, miszerint régóta vágytam már egy belevaló, igazi magyar poplemezre. Szerintem ugyanis az utóbbi években világszerte, így Magyarországon is hiány mutatkozik a hagyományos popzenéből.

Nem gondoltam volna, hogy olyan fiatalembertől kapom meg a várva várt albumot, aki a Csillag születikben tűnt fel, ráadásul a tehetségkutató tévéműsorban sok babér nem termett neki. A jelenlegi állás szerint Varga Viktor a verseny egyik nagy nyertese. A zenészek közül a legnagyobb.

A műsor kapcsán leginkább a külsejével, a megjelenésével került a figyelem középpontjába. Azoknak, akik túlléptek ezen, valószínűleg feltűnt, hogy a fiatalember még kiforratlan előadásmódjára, énektechnikájára lehet építeni. Az első nagylemezén a kétkedőket is meggyőzi a tehetségéről – jól hallhatóan sokat fejlődött a verseny óta. Abban viszont biztosak lehetünk, hatalmas adag szerencse is kellett ahhoz, hogy Viktor profitálhasson, és ott tartson, ahol napjainkban jár. Többször felmerült bennem, hogy a kiadó talán már kereste is a megfelelő előadót, akihez ez az album készülhet, és személyében találta meg. Ha így volt, az exhibicionista fiatalember tökéletes választás.

Folyamatosan gyötör egy gond, s végre itt egy kezdő énekes, akinél ezt nem kell átélnem. Felgyorsult zenei világunkban nem az elindulás a nehéz, hanem a fennmaradás. Elsősorban éppen napjaink tehetségkutató tévéműsorainak hozadékaként egyfolytában új arcokra vágyunk, az ismerteket, „a régieket” hamar megunjuk. Csakhogy ők fejlődnek, egyre jobbak lesznek, s ha eljutnak a harmadik stúdiólemezig – ami ritkaságszámba megy –, az általában mérföldekkel jobb, mint az első, de az iránt az esetek többségében már nincs kereslet. Annyiszor megfogalmazódott már bennem, hogy milyen jó volna mindjárt az első stúdióalbummal robbantani! Viktornak sikerült. De ahogy írtam, ez sokkal inkább a mögötte dolgozó stáb érdeme. Szóval hősünk hálát adhat az égnek. Ami, tudjuk, lehet zöld. A fű meg kék.

A CD beharangozó, címadó dala telitalálat. „Lehet zöld az ég, és lehet kék a fű, nekem mindegy, hisz végül is így gyönyörű, a tévedés néha jó, tudod, Amerikába is így jutott el az a hajó” – a refrén annyira fülbemászó, hogy az ember már egyszeri hallgatás után is megjegyzi. Laza, izgalmas zenei megoldásokat felvonultató sláger. A fiatalokat célozza meg, de elsősorban a hangszerelésnek köszönhetően – a szokásostól eltérően – magas színvonalon, így a szülőknek sem kell a fejüket csóválniuk. A zenéjét Szabó Zé a Los Angelesben élő dalszerzővel, Kelemen Hubával komponálta, a szövegét Jánosi írta. Neves művészek közreműködnek benne: Bijon Watson (trombita), Lyman Medeiros (bőgő) és Blake Paulson (dob). A CD készítésében részt vevő nemzetközi csapat ifjabb Malek Miklós felkérésére állt össze – a Los Angelesben élő és dolgozó szakember, a magyar X-Faktor mentora a szóban forgó zeneszám sikeréhez a zongorajátékával és a keveréssel járult hozzá. Miklós zeneszerzőként is közreműködik a lemezen. A Lehet zöld az ég… tavaly a magyarországi kereskedelmi rádiók második legtöbbet sugárzott magyar felvétele volt, csak Rúzsa Magdi csodaszép átdolgozásdalát, a Gabrielt hallhattuk többször. A YouTube-on már közel két és fél milliószor tekintették meg a videoklipjét, ami magyar viszonylatban kiemelkedőnek számít. Fontos megjegyezni azt is, hogy a szerzemény Viktor személyiségére íródott. „Bár őrültnek látszom, de nézz meg jól, kinek is árthatnék!?” – énekli. A személyesség több zeneszámban is megjelenik. „Már nekem is juthatna egy főszerep, vagy valami film, mit a fél világ néz” és „Jól van ez, hiszen már millióknak tiszta szívből énekelek” – hallható a másodikként klipesített Jól van ez címűben, amely az előadó exhibicionizmusára épül, és a klip is ezt lovagolja meg, mesterien.

Varga Viktor első albuma egy további fontos szempontból is kiemelkedő produkció. Gyakran előfordul, hogy a nagy sláger után töltelékdalokkal teli korongot kapunk. Nos, ezen a CD-n nincs töltelék. Mindegyik szerzemény tökéletesen kigondolt, felépített, kidolgozott egyedi popdal, bármelyikből sláger válhatna. Ezt támasztja alá, hogy a Lehet zöld az ég… és a Jól van ez címűek után harmadikként a Forró fejű… címűt kezdték el sugározni a rádióállomások, pedig tudomásom szerint a kiadó a Szőkével álmodtam címűt favorizálta. A lemezen hallható a Szinglik éjszakája című film betétdala által ismertté vált Adrival előadott Égni veled újra című duett, valamint a Lehet zöld az ég… angol változata (Waited All My Life) és a Csillag születikben elhangzott I’m Yours, Jason Mraz slágerének átirata. A CD-füzetet az énekes rajzai díszítik.

Fordítva is igaz a mondás: minden jóban van valami rossz. Szerintem ezt az albumot nem lehet túlszárnyalni… (Új Szó – Szalon)

Puha József

2011. 06. 11. 18:05

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2011. 06. 11. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
VENDÉG 2013. 09. 10. 16:11
mama 2015. 08. 14. 8:56
Klassz!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Varga Viktor: Lehet zöld az ég..! (Magneoton / Warner Music) cikk képei
Varga Viktor - Varga Viktor: Lehet zöld az ég..! (Magneoton / Warner Music)