Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Koncert & party beszámolók

Havasi Balázs, ezt jól megcsináltad…!

Havasi Balázs - Havasi Balázs, ezt jól megcsináltad…!

Ha December, akkor jöhet a szokásos év végi koncertszezon, amiből nem maradhat ki immár 3 éve Havasi Balázs sem, aki idén ismét utat mutatott a honi zenei produkcióknak. Mert valljuk be őszintén, amit ez a csapat néhány év alatt felépített, annak itthon legfeljebb követői lehetnek azok is, akik évtizedek óta űzik a „mesterséget”. S bizony idén feltették az i-re a pontot is.

Népszerűségét, sikerességét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy idén négyszer töltötte meg az ország legnagyobb koncerttermét egyetlen hétvégén, és aki egyszer átélte a Havasi élményt, az bizony jó eséllyel jövőre is ott szeretne lenni. A kérdés már csak az, hogy hol? Mert amilyen ütemben nő a néző és rajongószáma, jövőre vagy 5-6 koncertet kellene gyors egymásutánban Balázsnak végigzongorázni (ami nyilván képtelenség), vagy el kell a szervezőknek gondolkodni, hogy egy szép nyári estén melyik stadion is lesz alkalmas egy 50-60.000 fős megakoncertre, a decemberi időpont helyett. Ha eddig esetleg nem voltak jelen a koncerteken a Balázs demo lemezét évekkel ezelőtt elutasító lemezkiadók képviselői, oda mindenképpen várnánk őket is.

Havasi Balázs - Havasi Balázs, ezt jól megcsináltad…!

De térjünk vissza arra, hogy mit is kapott az a több mint 40.000 ember, akit kimozdított otthonából Balázs: a megaprodukció idén is óriásit alkotott, ahogy az várható volt, és nehéz szavakkal leírni azt a monumentális élményt, amivel megajándékozták a lelkes közönséget. Jól összeválogatott zenei tételek, óriási kivetítők, nagyon ügyesen kiszélesített, gyakorlatilag a teljes aréna szélességét videó-fallá változtató megoldások, tökéletes hangzás. Keményen megdolgozott egy csapat a lenyűgöző 3D látványvilágért is, és nem sajnálták az időt, energiát az Avatar a’la Havasi világ virtuális megépítésére sem.  Lebo M, az oroszlánkirály szerzője, vagy Radics Gigi tovább emelte az est fényét, ami talán csak a közbeiktatott 20 perces szünet árnyalt be kissé.

Havasi Balázs - Havasi Balázs, ezt jól megcsináltad…!

Tavalyi koncert-beszámolónkban írtunk róla, hogy noha hatalmas élmény volt, némi hiányérzetünk maradt a show-műsor jellege miatt, amelyben kissé háttérbe szorult a zongora. Az, ami igazából Havasit naggyá tette, és amiben a legjobb. Nos, akinek emiatt tavaly hiányérzete volt, az idén megelégedettséggel nyugtázhatta, hogy a produkcióban a zongora került ismét a középpontba, és az igazán katartikus élményt, amikor a 12000 ember ellenére a légy zümmögése is zajongásnak tűnik, a szóló tételekkel tudta megadni. A műsorba becsempészett etüd-ök, vagy Liszt Szerelmi Álmok c. darabjának tökéletes előadása révén vált a produkció nemcsak élménnyé, hanem teljes értékű estté mind a show, mind a művészet műfajában. Ahol Havasi és a Bösendorfer is megkapta a kellő hangsúlyt a produkcióban.

Havasi Balázs - Havasi Balázs, ezt jól megcsináltad…!

A végeredmény egy tökéletes zenei élmény, amely teljes joggal szerepelhet a világ legjobbra értékelt produkciói között, a Depeche Mode, vagy Bon Jovi mellett. Havasi és csapata olyan műsort hozott létre, egy olyan Hungarikumot, amely a magyar zenét újra felhelyezi a világtérképre.  Amit a pop-zenével nem sikerült az elmúlt évtizedekben, az bizony a Havasi Balázs által alkotott műfajjal sikerülhet – és ez a magyar zeneoktatásnak is hatalmas sikert jelentene.

Míg a magyar nyelv jó eséllyel sosem lesz világnyelv, addig a magyar zenével könnyebb a helyzetünk, hiszen: „Ha más földrészen születtünk is, a szívünk mélyén mégis mindannyian ugyanazt a nyelvet beszéljük. Ez a közös nyelv pedig a zene nyelve.”

 

Havasi Balázs

Pet

2014. 12. 07. 16:37

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

BBANX 2014. 12. 09. 20:21
Ebben a produkcióban csak a Bösendorfer a kultúra. Éppen ezért kultúrtörténelmet az írt, aki ezt ide leírta.
biododírium 2014. 12. 10. 13:09
Az összerakott produkció és az előadás is magasan kiemelkedő. A zenei sokszínűség a befogadó egyéni ízlése alapján viszont visszavet adott részeket. Nálam mindenképpen a szimfonikus-kórusos témák a nyerők. A zongi és dob nem vert földhöz, az etüdök meg hosszúak és unalmasak. Semmivel nem jobbak, mint klasszikus társaik. Poszternak abban igaza van, hogy jövőre megyek megint, elviszem szülőket, imádni fogják.
zene 2014. 12. 11. 14:36
Én is ott voltam koncerten és szerintem fantasztikus volt minden értelemben. Tuti, hogy jövőre is megnézem!
Justice 2014. 12. 25. 15:22
Érdekes, hogy a minőségi zenei produkciók helyett nálunk mennyien kimennek egy-egy ilyen zenei eseménynek nem nevezhető "show" -ra, ahol csak egy valami számít, a minél több bevétel. Hihetetlen az igénytelenség és a szervezők kapzsisága is, hogy egyre több előadást adnak el belőle, már van délután is, legközelebb lesz délelőtt is, meg majd egy éjszaka is. Persze a megasztárok és x-faktorok után nincs min meglepődni.
it is clear 2015. 01. 13. 17:31
A Havasi Balázst -mint jelenséget is- az egyetemes zenekultúra nevében KIKÉREM MAGAMNAK! 35 éve vagyok zenész, engem nem tud megtéveszteni. Minden rendben van, a show és az élmény, a fények, a technika, stb. (biztosan). Sőt a külső szerzők művei is, még az is lehet, hogy jól elzongorázza ezeket (jelzem, Magyarországon még rengetegen rajta kívül). Viszont: Havasi-mint zeneszerző- teljesen nulla. Alatta a legótvarabb, igénytelenebb popdaloknak. Gyakorlatilag nem is zene, csak szimfonikusan meghangszerelt primitív motívumok. Így téveszti meg a laikustokat. Van pl., hogy kettő akkordnál nem terjed tovább az egész "mű", egészen a végéig! Tessenek ezt tisztában tenni egyszer és mindenkorra! A többihez jó szórakozást (aki az ilyet szereti, bár én inkább cirkuszba mennék, ott vannak lovak és elfántok is..)

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Havasi Balázs, ezt jól megcsináltad…! cikk képei
Havasi Balázs - Havasi Balázs, ezt jól megcsináltad…!Havasi Balázs - Havasi Balázs, ezt jól megcsináltad…!Havasi Balázs - Havasi Balázs, ezt jól megcsináltad…!Havasi Balázs - Havasi Balázs, ezt jól megcsináltad…!Havasi Balázs - Havasi Balázs, ezt jól megcsináltad…!Havasi Balázs - Havasi Balázs, ezt jól megcsináltad…!Havasi Balázs - Havasi Balázs, ezt jól megcsináltad…!Havasi Balázs - Havasi Balázs, ezt jól megcsináltad…!