Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Dübörög a rock az éterben (Jegyzet)

Rock Rádió - Dübörög a rock az éterben (Jegyzet)

A jó dolgokról kevesebbet beszélünk, mint a rosszakról. Legalábbis ha a médiában történnek változások. Az elmúlt hetekben a Petőfi rádió tönkretételéről lehetett gyakran hallani, egy örömteli hírről viszont alig esett szó: egy új, hiánypótló rádióállomás indulásáról.

A felháborodás jogos: egy iránymutató, jól működő, közel egy évtizedig építgetett, javítgatott állomást tett tönkre néhány olyan ember, akiket a szerkesztőség közelébe sem lett volna szabad engedni. A Petőfi arculatváltása miatt 2016. május 30. fekete napként vonul be a magyar rádiótörténetbe. 2016. május 17. pedig remélhetőleg piros betűs ünnepként: aznap indult a Rádió Rock, amelyre minden bizonnyal sok petőfis hallgató hangolt át. S még több fog, ha bővíti a zenei kínálatát.

Rock Rádió - Dübörög a rock az éterben (Jegyzet)

Az új állomás rávilágított néhány tévhitre. Elsősorban arra, hogy a kiaknázottnak hitt mezőnyben fellelhetők még kiaknázatlan területek (nem is kicsik), több olyan műsor, zenei stílus akad, amelynek sok-sok ezer potenciális hallgatója van. A „szakemberek” többsége előszeretettel használja a nem rádióbarát jelzőt, s a rock szerintük ebbe a kategóriába tartozik. Meg sok más stílus. Ezért van az, hogy a rádióállomások többségének csaknem egyforma a zenei étlapja, s nem tükrözik zenei életünk sokszínűségét. A Rádió Rock bebizonyította, hogy a rock igenis hallgatható a rádióban is, akár a nap huszonnégy órájában. Legalább háromnegyed részben magyar zenészek régi és jelenlegi slágereire, valamint az elfelejtett gyöngyszemekre épít – olyan dalokat sugároz például a Dinamittól, Deák Bill Gyulától, a Lordtól, a Tankcsapdától vagy a Zanzibartól, amelyek más rádióban egyáltalán nem vagy csak ritkán hallhatók. A zene mellé tartalmas beszélgetős műsorokat is kapunk, olyanokat, amelyeket a régi Petőfiben hallhattunk. Jó, hogy végre az éterben is dübörög a rock.

Mindössze egyet róhatunk fel az új rádióállomásnak: egyelőre kevés dalból gazdálkodik, ezért sok az ismétlődés. Ezen változtatni kell. Nem lesz nehéz, hiszen a Beatles indulása óta eltelt időben készült dalok legalább harmada befér a Rádió Rock kínálatába. Fontos megjegyezni azt is, hogy amíg a Petőfi rádióba képtelen bejutni felvidéki zenész, a rockrádió már most játssza néhány zenekarunk – Rómeó Vérzik, Phoenix RT – egy-egy dalát. Remélhetőleg többet is fog, többtől.

Tudom, nehéz elfogadni a Petőfi rádió lerombolását, de most már örüljünk is, mert van minek. A Rádió Rocknak. Szorítsunk neki, hogy sikerüljön a rockzene lehető leggazdagabb válogatásával szórakoztatnia. (Új Szó)

Puha József

2016. 07. 17. 21:37

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Dübörög a rock az éterben (Jegyzet) cikk képei
Rock Rádió - Dübörög a rock az éterben (Jegyzet)Rock Rádió - Dübörög a rock az éterben (Jegyzet)