Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Fábián Juli & Zoohacker: Girly (CLS Music)

Fábián Juli & Zoohacker - Fábián Juli & Zoohacker: Girly (CLS Music)

Kicsit sem csodálkoznék az év legnagyobb zenei meglepetésén. Ha Fábián Juli és Zoohacker áttörné a határt, amely útját állja a magyar könnyűzenészeknek a széles körű nemzetközi hírnév előtt. Valójában az ellenkezőjén lepődnék meg, ha produkciójuk világviszonylatban számottevő visszhang és siker nélkül maradna.

Az élőben három zenésszel kiegészülő duó az idei Eurovíziós Dalfesztivál hazai fordulóiban vált ismertté. A kijelentés még annak tükrében is igaz, hogy a négy angol nyelvű szerzeményt felvonultató Girly című EP két felvételét – a címadó mellett a Sizzlin’-t – bizonyára mindenki hallotta már a tévéműsor előtt is. Miután a magyar közszolgálati zenei rádió beszerkesztette az adásába, más állomások is követték. A két előadó a nemzetközi vizeken egyébként korábban ismertebb volt, mint idehaza. A magyar dzsesszzenészeknél ez már-már természetes, és az utóbbi időben ugyanez az elektronikus zene több képviselőjéről is elmondható.

Fábián Juli 2007-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén. Dolgozott már többek között Sárik Péterrel, a Gyárfás István Trióval, a Barabás Lőrinc Eklektric-kel, készített dalt Dopemannel, és saját zenekara is van, a Fábián Juli Jazz Riff. Zoohacker (Palásti Kovács Zoltán) az elektronikus zene képviselője, lemezlovas, producer, zenetanár, zenetörténész.

Juli és Zoohacker tehát két különböző zenei világot képvisel. A dzsesszénekesnő és az elektronikus zenész eddigi együttműködéséből egyedi hangvételű szerzemények születtek. Újraértelmezték a dzsesszt, a modern felfogás, az elektronikus hangszerelés által. Valaki azt írta, hogy kettőjük találkozása a zenében olyan felfedezés, mint amikor először adtak a borhoz szódát. Találóbb hasonlatot én sem tudok.

A jól ismert Girly és Sizzlin’ című dalok mellett a Liberation és a Don’t Even Wanna Teach Me hallható az EP-n. A fesztiválra nevezett, villámgyorsan slágerré vált Like a Child nem szerepel rajta, mivel a hanghordozó már korábban megjelent.

Fábián Juli és Zoohacker készülő első nagylemeze nálam 2012 legjobban várt hanghordozója. Ha volna igazság a zeneiparban, akkor már most világszerte sok ezren így volnának ezzel… (Új Szó)

Puha József

2012. 03. 02. 8:11

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2012. 03. 02. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
VENDÉG 2013. 09. 10. 16:04
SZUPER!!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Fábián Juli & Zoohacker: Girly (CLS Music) cikk képei
Fábián Juli & Zoohacker - Fábián Juli & Zoohacker: Girly (CLS Music)