Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Mérai Kata és a JAJQ: Montázs (Collective Art)

Mérai Kata és a JAJQ - Mérai Kata és a JAJQ: Montázs (Collective Art)

Ilyen velem korábban nem fordult elő. Egy dal utolsó fél perce elég volt ahhoz, hogy beszerezzem a CD-t. Ráadásul átdolgozásról van szó, amelynek eredetijéhez nem volna szabad hozzányúlni. A Mennyország touristtól, a Tankcsapda eddigi pályafutásának egyik legjobb szerzeményétől ezúton is óva intek minden gyors sikerre vágyót.

Szerencsére a Mérai Kata színész-énekesnővel kiegészülő Juhász Attila Jazz Quartet nem kérte ki a véleményemet. Bombaerős változatot készített belőle.

Karácsony előtt csíptem el az egyik magyarországi kereskedelmi rádióban az új verzió utolsó taktusait. Akkor nem volt lehetőségem kideríteni, ki az előadó, aztán pedig megfeledkeztem róla, amit utólag az ünnepi újdonságdömpinggel magyarázok. 2012 első napjaiban kaptam meg a választ. Az új CD-k között nézelődve bukkantam rá a Montázs címűre, Mérai Kata, a Barátok közt Illés Júliája (!) és a JAJQ (Juhász Attila – zongora, próza; Rieger Attila – gitárok; Radics József – bőgő, próza; Cseh Balázs – dob, ütőhangszerek) közös albumára, amelyről a szóban forgó átdolgozás származik.

A nagylemezen tizenkét, javarészt örökzöld magyar sláger dzsesszes, szvinges átirata hallható. Nem véletlenül választotta a rádió a Mennyország touristot, az a legérdekesebb, egyben a legjobban sikerült átdolgozás. Meglepetésre jól áll neki a játékos hangszerelés, a könnyed előadás és a női ének. A CD-n a Tankcsapda mellett a Quimby, Berencsi Attila és Czakó Ildikó, a Bergendy, Bery és Váczi Eszter, a Kimnowak, Katona Klári, a Generál, az Első Emelet, az Európa Kiadó, a Bojtorján, valamint Demjén Ferenc egy-egy dalának átirata szerepel – Rózsitól a Mikor elindul a vonat című instrumentális változatban csendül fel. Mindegyiket más-más megközelítés jellemez.

Bevallom, tartok az átdolgozásokat felvonultató albumoktól, mivel azok általában a könnyebb eladhatóság céljából készülnek. Ez a Montázs hallgatása során azonban még egyszer sem jutott eszembe, a régi hozzávalókból ugyanis teljesen új, izgalmas összeállítás született. Kíváncsian várom, hogy ez a felállás működőképes-e saját szerzeményekkel. Remélem, kiderül!

Puha József

2012. 03. 07. 8:25

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2012. 03. 07. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Mérai Kata és a JAJQ: Montázs (Collective Art) cikk képei
Mérai Kata és a JAJQ - Mérai Kata és a JAJQ: Montázs (Collective Art)