Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Benkő László: Másik világ (Magneoton)

Benkő László - Benkő László: Másik világ (Magneoton)

Kitűnő ötletek, tökéletes kivitelezés. Lehet-e ettől is többet várni egy jócskán nyugdíjas korú billentyűs zenész instrumentális szólóalbumától? Lehet! Jobban belegondolva, kell is, mivel arról a Benkő Lászlóról van szó, aki a magyar zenei élet legkiemelkedőbb billentyűse, aki először használt Magyarországon szintetizátort, együttese, az Omega 1973-ban kiadott ötödik nagylemezének A madár című dalában.

Aztán a hangszer gyökeret eresztett az Omega hangzásában. A benkős billentyűs hangzás jellegzetes, összetéveszthetetlen.

A kilenc szerzeményt felvonultató Másik világ című CD olyan, amilyennek 2012-ben lennie kell: nem túl vidám. Benkő előző szólómunkája, A rózsa énekei című filmhez készített Hogyan tovább? című album óta kilenc év telt el, s ma már egy másik világban élünk. Rosszabb világban, bár erről a tényről nem akarunk tudomást venni. A lemez nagyrészt a szőnyeg alá söpört témákra fókuszál, a környezetünk tönkretételére, az éghajlatváltozásra. Erőteljes kifejezésmóddal, de nem tolakodóan törekedik a hatásra. A kompozíciók összetettek, igényesek, mégis populárisak. Többségük keményebb, zaklatottabb hangzású, de a zenész ügyel arra is, hogy a legdrámaibb hatásokkal operáló El Nino után, az Éden című lírai felvétel hallatán megnyugodjanak a felzaklatott kedélyek. Igaz, az előbbi több mint hatperces, a nyugtatásra pedig még két percet sem szán…

A Másik világ egy, a szépséget és a katasztrófát együtt bemutató természetfilm zenéje is lehetne. A dalok megidézik, életre keltik a címüket. Álmodozásra késztetnek, veszélyes helyzetekkel teli világba kalauzolnak. És ez az, amit pluszba kapunk. Az csak rajtunk múlik, hogy a képzelőerőnket meddig engedjük szárnyalni, foglalkozunk-e a szürkének tűnő jövőképpel, vagy azt az unokáinkra hárítjuk.

Az Omega hivatalosan szeptember 23-án lesz ötvenéves, egész évben a jubileumát ünnepli. A fieszta árnyékában Benkő megmutatja nekünk, milyen is a másik világ, a való világ 2012-ben, amikor ő maga a hetvenedik életévébe lépett. (Új Szó)

Puha József

2012. 07. 25. 18:48

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

VENDÉG 2015. 02. 19. 9:08
Nagyon jó))
RÉKA 2015. 09. 06. 10:52
)))RÉKA

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Benkő László: Másik világ (Magneoton) cikk képei
Benkő László - Benkő László: Másik világ (Magneoton)