Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Szalóki Ági: Öröme az égnek, ünnepe a földnek (Tom-Tom Records)

Szalóki Ági - Szalóki Ági: Öröme az égnek, ünnepe a földnek (Tom-Tom Records)

Elsőre meglepődtem azon a minap hallott megállapításon, mely szerint egy-egy karácsonyt évekkel, évtizedekkel később korántsem az ajándékok, hanem a külsőségek, egyebek mellett a zene, az aktuális karácsonyi sláger vagy az a hanghordozó juttatja eszünkbe, amelyet az ünnepek előtt és alatt a legtöbbet hallgattunk. Jobban belegondolva ez valóban így van.

Karácsonyi albumokkal bőségesen el vagyunk látva, az előadók, zenekarok többsége készít ilyet, mivel azzal jó esetben minden év végén a középpontba kerülhetnek. Most olyan, idén megjelent nagylemezt ajánlok olvasóink figyelmébe, amelyre garantáltan emlékezni fogunk sok év távlatából is, sőt évről évre elővesszük. Egyszerűségével és nagyszerűségével ugyanis a magyar zenetörténet legszebb ünnepi CD-i közé sorolható. Ezen nincs mit csodálkozni, a klasszikus karácsonyi dalokat a népzene felől érkező énekesek tolmácsolják a leghitelesebben, ráadásul az előadó, Szalóki Ági a magyar népzenei színtér egyik legjobbja.

Az Öröme az égnek, ünnepe a földnek című albumon zömmel magyar népi énekek csendülnek fel, ismertek és kevésbé ismertek egyaránt. „A lemezre egy csokorra valót válogattam azokból a dalokból, amiket otthonról, nagymamámtól hozok, és archív felvételekről, később népzenei gyűjtőútjaim során falusi asszonyoktól tanultam” – mondta el az énekesnő. A zeneszámok minimális hangszerelést kaptak, sőt három hangszerkíséret nélkül hallható, az egyiket egy kislány, Papp Juli énekli. A Dicsőség mennyben az Istennek című szerzeménnyel induló és az Újesztendő, vígságszerző cíművel záruló album háttérzenének is ideális, ha pedig figyelmesen hallgatjuk, elmélkedésre késztet. A főszereplő is így van ezzel. „Legfőképp azt adta nekem ez a lemez, hogy gondolkodni kezdtem a karácsonyról. Miben áll az én hitem, szeretetem? Várom-e valóban a gyermek Jézust? Mit jelent ez az eljövetel? Milyen változást hoz nekem és mit a világ számára? Hogyan megy végbe ez? Megváltó, megszabadító. Mit jelentenek ezek a szavak? Keresem a válaszokat: zenében, versekben, emberekben, a természetben. Decemberben, amikor a Föld északi féltekéjén fényre és melegre vágyunk, a természettel együtt valamiféle halálközeli állapotban vagyunk. Jó volna az újjáéledés, születés élményét átélni. Sötét van, de tudjuk, hogy kivilágosodik. Együtt vagyunk, készülünk. Elkezdtünk várakozni” – mondta Ági.

A CD figyelmes hallgatása során nyilván mindannyiunkban hasonló kérdések, gondolatok fogalmazódnak meg. (Új Szó – Szalon)

Puha József

2012. 12. 24. 11:17

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Szalóki Ági: Öröme az égnek, ünnepe a földnek (Tom-Tom Records) cikk képei
Szalóki Ági - Szalóki Ági: Öröme az égnek, ünnepe a földnek (Tom-Tom Records)