Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Kozma Orsi: Vulkán (Tom-Tom Records)

Kozma Orsi - Kozma Orsi: Vulkán (Tom-Tom Records)

2013 bizonyára Kozma Orsi eddigi legszebb éve, mind a magánéletében, mind a pályafutásában. A nagyközönség előtt leginkább az egykori Jazz+Az és Cotton Club Singers zenekarokból ismert énekesnő július végén adott életet ikerlányainak, Annának és Sárának.

Ha minden jól megy, anyasági szabadsága alatt is a rádiók kínálatában és a slágerlistákon marad, ugyanis harmadik szólólemezének mindegyik dala potenciális sláger.

Az énekesnő legutóbbi szólóalbuma, Az igazi szerep hat éve jelent meg. Az azóta eltelt időszakban a dzsesszben teljesedett ki, a Kozma Orsi Quartet vezetőjeként. Az új CD-n is érezhető, hogy új dimenziók nyíltak meg előtte. „Színes, árnyalt,  hol mély, hol könnyedebb” – mondta a lemezről az énekesnő. A nyolc magyar és két angol nyelvű szerzeményt tartalmazó Vulkán valóban sokszínű, a Jazz+Azt idéző popos, dzsesszes hangzástól a kemény elektropopig, ami nem meglepő, hiszen Orsi számos zenei stílusban kipróbálta már magát. A korong az előző két szólóalbumánál vidámabb, életigenlőbb. A diszkókban is bérelt helyet kívánó Óceán című dallal indul – nyilván elsősorban a tiniknek kedveskedik vele. A rockosabb Anyatej mögé az élet kezdetét képzelhetjük. Szintén komoly mondanivalója van a másik végletet képviselő két lassúbb zeneszámnak: A túlsó part a pillanat fontosságáról, a túlsó part hiányáról szól, a Mámort a szerző elhúzódó tüdőgyulladása ihlette. A brutálisan elektropopos Waves olyan, mintha Britney Spears legutóbbi CD-jének igényesebb szerzeményei közül mentették volna át Orsiéra. A másik angol nyelvű, az izgalmas Liar a lemez legösszetettebb dala.

A magyar számokat Orsi állandó szerzőtársa, Szakos Krisztián írta. Az angol nyelvűek zenéjének komponálásában az énekesnő is részt vett, a Wavest Tóth Dániel Pixával, a Liart férjével, Benedek Tamással írta – ezek szövege Bezzegh Éva tollából született.

A Vulkán az év eddigi legváltozatosabb magyar albuma, amelynek dalait Orsi hangja, előadása kovácsolja egységbe. Egy tizenöt éve ismert énekesnő lenyomata arról, hol tart 2013-ban. (Új Szó)

Puha József

2013. 10. 05. 12:27

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Kozma Orsi: Vulkán (Tom-Tom Records) cikk képei
Kozma Orsi - Kozma Orsi: Vulkán (Tom-Tom Records)