Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

James Arthur: Back From The Edge (Columbia Records/Sony Music)

James Arthur - James Arthur: Back From The Edge (Columbia Records/Sony Music)

Már első albumán is alaposan kivette a részét a munkából James Arthur, ám a mostani nagylemeze mind a 17 tételét előadóként és társszerzőként jegyzi. Az énekhangjával olykor Michael Bublé-ra emlékeztető 2012-es brit X-Faktor győztes új anyaga több szempontból is figyelemre méltó.

Három év hosszú idő, különösen annak fényében, hogy a tévés tehetségkutatókon feltűnt előadók többsége igyekszik minél jobban meglovagolni a hirtelen jött népszerűséget. Például Rebecca Ferguson 2010 óta négy albumot jelentetett már meg, ahogy a 2011-es második helyezett Olly Murs és a 2012-es brit X-Faktor győztes Little Mix is.

A harminchoz közelítve is még mindig kölyökképű, széttetovált karú James Arthur nem kapkodta el a dolgokat, s a mondás őt igazolta: jó munkához idő kell. 2016-os albumának beharangozó dala, a Say You Won't Let Go jóval több országban lett listavezető, mint az egykori X-Faktoros győzelmet hozó Shontelle-feldolgozás, az Impossibile. Ráadásul nem is az új siker a friss nagylemez legjobb dala: sokkal inkább a címadó és egyben nyitótétel, az I Will Survive felvezetésű, középtempós Back From The Edge.

Líra, pop és kirobbanni vágyó energia keveredik a korongon: az ember szinte érzi, eddigi élete során mi mindenen ment keresztül az énekes, aki mintha nem csak a szívét, de elfojtott dühét, haragját, félelmeit és olthatatlan szeretetvágyát is beleadja az I Am, a Train Wreck, a The Truth és a Finally című dalokba. Igaz, utóbbi hallatán szinte látjuk magunk előtt a tévés tehetségkutató döntőjét, hiszen egy oda illő és kaliberű szerzeményről, valamint előadásról van szó.

Rap, rock és lendület elegye hajtja a Prisonert, s amilyen unalmasan indul a Can I Be Him, olyan sokszínűvé válik. Szárnyalni tanít a Safe Inside, a nyarat hozza vissza a Sober, hogy aztán a kísérletezős-dzsesszes, hamiskás refrénű Phoenix piszkáljon bele az addig felépített képbe.
Szerencsére a Let Me Love The Lonely szó szerint hamar javít a helyzeten: az aprócska lírai gyöngyszem alig három perces. A manchesteri, rapcsatározós Shotty Horroh-val rögzített Sermon klipért, a Remember Who I Was süllyesztőért kiált. A hangos Skeletons meg olyan, mintha egy el nem készült P!nk lemezről repült volna át, s ez itt most dicséret!
 Az If Only vadulós stílusgyakorlatát a lemezt záró Coming Home For Summer követi: utóbbi trükkös darab, sokat dob rajta a rafináltan nyárias, slágeres hangszerelés.
 
James Arthur új korongjának sikerült az, ami a bemutatkozó nagylemeznek nem: első helyen végzett az Egyesült Királyság slágerlistáján. Ezzel együtt a végeredmény inkább felemás, mintsem egységes, összességében viszont mégis pozitív. Négyes alá.

Tracklista:
1. Back From The Edge
2. Say You Won't Let Go
3. Prisoner
4. Can I Be Him
5. I Am
6. Train Wreck
7. Safe Inside
8. Sober
9. Phoenix
10. Let Me Love The Lonely
11. Sermon (közreműködik: Shotty Horroh)
12. Remember Who I Was
13. Finally
14. The Truth
15. Skeletons
16. If Only
17. Coming Home For Summer

Balajti Péter

2016. 11. 23. 14:42

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

James Arthur: Back From The Edge (Columbia Records/Sony Music) cikk képei
James Arthur - James Arthur: Back From The Edge (Columbia Records/Sony Music)