Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

We Sing ... For You (Randal Records)

For You - We Sing ... For You (Randal Records)

Nemrég egy társaságban, a capella énekesek gyűrűjében hosszabb beszélgetés után azt találtam mondani, hogy műfajuknak, a hangszeres kíséret nélküli zenének nem kell a CD-formátum. Senki sem osztotta a véleményemet, kis sértődés is lett belőle.

Lehet, csak nekem ilyen érdekes a viszonyom az a capellához? Szeretem, de csak módjával. Egy-egy jól sikerült átdolgozás sokáig a kedvencem marad, viszont egy nagylemeznyit képtelen vagyok egyszerre meghallgatni, egy idő után kimondottan idegesítenek.

Amikor megkaptam a magyar–szlovák For You CD-jét, elsőként azt néztem meg, hány szerzemény található rajta. Tizenkettő. Azaz több mint sok. Azt hallottam, hogy az a capella formáció példaképe a Pentatonix, a műfaj jelenlegi legnépszerűbb képviselője. Újabb rossz előjel. A texasi együttes – amely most a második karácsonyi korongjával tanyázik a listák élvonalában – egyetlen albumát sem tudtam végighallgatni, pedig a zenészek mesterei a műfajnak.

A For You-CD közel negyven perce azonban észrevétlenül elrepült. Mire eljött volna a kritikus pont, a lemez véget ért. A kvintett ráébresztett, hogy ez a műfaj is lekötheti a figyelmemet huzamosabb ideig. A titok nyitja a jó válogatás (különböző stílusokból és érákból), a többnyelvűség, valamint a dalok megfelelő sorrendbe állítása. A csúcspont az utolsó előtti track, Meghan Trainor slágerének, az All About That Bassnek a zseniális átdolgozása, a dal egészen új értelmet kapott. Írni kell a zenészek saját szerzeményéről, az Open Your Eyes című dalról is, amely szintén kiváló, egy lehetséges (mellék)utat vázol fel, érdemes folytatni ezt a vonalat. Az albumon van még egyebek mellett Bee Gees-átirat (How Deep Is Your Love), gospel (Soon and Very Soon), két szlovák dal (az Elán Sestrička z Kramárov című slágerének az átdolgozása és a Ľadová doba, amelyben az eredeti előadó, Mária Čírová is közreműködik), a magyar nyelvet pedig egy Omega-átirat (Petróleumlámpa) képviseli.

A We Sing ... For You című CD öt hang találkozásának megragadó lenyomata. A formáció élén Lantos Borbély Katalin áll, akit Menyhárt József oldalán a Kicsi Hang verséneklő együttesben ismertünk meg. A For You zenéjét Katalin hangja teszi fenségessé, Lizbetin Mónikáé izgalmassá, Milan Masiariké barátságossá, Andrej Mann és Jakub Podolský pedig egy egész zenekart szólaltat meg a háttérben. S ha minden igaz, idén még egy lemezzel, egy karácsonyival is meglepnek bennünket. (Új Szó)

Puha József

2016. 12. 01. 17:50

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

We Sing ... For You (Randal Records) cikk képei
For You - We Sing ... For You (Randal Records)