Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Zenés mesemozi: A Játékkészítő /DVD/ (Tulipántündér Produkció)

Zenés mesemozi - Zenés mesemozi: A Játékkészítő /DVD/ (Tulipántündér Produkció)

Jött, látott és győzött A Játékkészítő, mely valódi sztárparádét kínált, s 2014-es sikerét tavaly számos új dallal, némi szereposztás- és történetmódosítással, s egy friss rendezéssel szárnyalta túl a SYMA csarnokban. Ott rögzítették A a zenés mesemozit, s annak idén tavaszi mozibemutatóját az év végén DVD-premier követte, így bárki szó szerint hazaviheti az élményt.

Színészkedő könnyűzenei énekesek, mint Nagy Feró, Vastag Tamás, Hien, Radics Gigi, Király Linda és Viktor az egyik, éneklő színészek sora (Szabó Győző, Stohl András, Oroszlán Szonja, Hajdú Steve, Herrer Sára, Kamarás Iván) a másik oldalon, középen pedig a főszereplő Petit életre keltő Bauer Gergő áll A Játékkészítő című produkcióban, melynek a filmforgatókönyv-író Divinyi Réka által papírra vetett történetét Deres Péter tuningolta fel, míg a további pluszt Rakonczai Viktor dalszerző és Orbán Tamás dalszövegíró, továbbá Radnai Márk vizuális effektfelelős biztosította. Ennyi „röviden” a siker titka, hiszen a sztori trendi, de közben a klasszikus értékekről sem feledkezik meg, pont annyira humoros, hogy minden korosztály értékelhesse a neki való poénokat, és könnyed, első hallásra fülbemászó dalokkal operál, melyek szövegében szintén felfedezhető a nyelvi lelemény.

A hétköznapi srác hétköznapinak induló délutánja váratlan fordulatot vesz, miután egy különleges világban találja magát: a mesék birodalmában, ahol a hagyományos figurákon kívül semmi sem a régi, sőt, talán még vagy már ők sem. Érzik ugyanis, hogy eljárt felettük az idő, de nem adják fel, utolsó esélyként a címadó Játékkészítőben reménykednek, aki menő videojáték-sztárokká varázsolhatja mindnyájukat. Már ha sikerül a régóta húzódó személyes problémáikat megoldani és megtalálni az újszerű Óz birodalmát...

A SYMA csarnokban sok kamerával rögzített kétórás előadás valós szélesvásznú képpel, szép színekkel és Dolby Digital 5.1-es térhatású hangkeveréssel került DVD-re, számos extra kíséretében. A hatásosan fényképezett produkciót a VIP szektornál is jobb pozícióból láthatjuk, közelről szemlélhetjük a jelmezeket és sminkeket, s a remek operatőri és vágói munkának köszönhetően a hatalmas színpadon élőben olykor könnyen elvesző pillanatokról sem maradunk le.

A hangkeverésre szintén nem lehet panasz, s nem csak a párbeszédek, de a dalok kellően dinamikusan és tisztán szólnak, ugyanakkor a frappáns dalszövegekhez kifejezetten jól jött volna a magyar felirat, hogy a néző a szereplőkkel együtt énekelhessen, ám azt sajnos nem tartalmazza a kiadvány. Ahogy szintén érthetetlen a dalok szerinti fejezetválasztás hiánya, pedig a külön CD-n is kiadott dalok többsége élőben sokkal jobban szól, mint a stúdióváltozatok!

S ha már a slágeres daloknál tartunk, van itt minden: Oroszlán Szonja A jégbe zárt bánata Adele Skyfalljára emlékeztet, Jobb élet vár rád címmel gospelt énekel Kamarás Iván, A babkirály rockja Nagy Ferótól szól, a verzék során Kálloy-Molnár Péter zenei világát idézi Vastag Tamással ToyBoy-a, ütős a Szabadon élünk raggás soda-popja Hiennel és Csík Sándorral, a műfaját címében viselő Babaház Soul Radics Gigivel, a Király testvérpár soult funky-val, r'n'b-vel és némi hip-hoppal vegyítő Showtime-ja, meg persze a finálé nóta, az Álmodd meg a csodát popja mind a produkció könnyed zenei sokszínűséget példázza.

A bő kétórás főműsor mellé félórányi extra is jár: hat dal karaoke változata kifejezetten bulis ráadás, igaz, A babkirály dala helyett jobb lett volna a légkalózok száma, a Szabadon élünk. Jó pont jár  akét videóklipért, az alig négyperces werkfilm ugyanakkor teljességgel méltatlan a produkcióhoz, pláne, hogy a TulipánTündér YouTube-csatornáján sokkal hosszabb háttéranyagok is helyet kaptak. (Ezek ismeretében felmerül a kérdés: nem lett volna szerencsésebb A Játékkészítő sikeréhez illő kétlemezes kiadás egy egész korongnyi extrával?)

Az idei karácsony sem múlik el A Játékkészítő nélkül: a DVD-kiadás sok család kedvence lehet, s ha a fent részletezett hiányosságok miatt nem is jár a csillagos ötös, a koncertfilm látványáért, hangulatáért és az élő produkció zenei dinamikájáért megérdemli a jelest.

Extrák:
Toyboy – karaoke
Babaház Soul – karaoke
Jégbe zárt bánat – karaoke
A babkirály – karaoke
A mese rólad szól – karaoke
Álmodd meg a csodát – karaoke
Werkfilm
Képzeld el és megkapod – klip
Álmodd meg a csodát – klip

Balajti Péter

2016. 12. 20. 22:45

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Zenés mesemozi: A Játékkészítő /DVD/ (Tulipántündér Produkció) cikk képei
Zenés mesemozi - Zenés mesemozi: A Játékkészítő /DVD/ (Tulipántündér Produkció)