Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Rag'n'Bone Man: Human (Sony Music)

Rag'n'Bone Man - Rag'n'Bone Man: Human (Sony Music)

Duplán tarolt a 2017-es Brit Awards-on, s az idei Glastonbury Fesztiválon is fellép a MAHASZ Top 40-es Rádiós listáján hónapok óta tanyázó, s az első helyet is megszerző Rory Graham, azaz Rag'n'Bone Man, akinek egy dal is elég volt a sikerhez. Holott nem csak a címadó tétele nyerő, a teljes debütlemeze dicséretet érdemel.

Jött, látott és győzött – gondolhatnánk Rag'n'Bone Manről, hiszen első nagylemezével fél Európában tarolt, a kislemezen is megjelent címadó felvétel pedig több helyen platina minősítést szerzett. Holott Rory Graham csak látszólag a gyors siker embere. Jó egy évtizeddel ezelőtt már kocsmában nyomta a blues-t, majd a hiphop felé kacsintgatott. Első EP-je 2012-ben jelent meg, melyet két további követett. Szóval sok évnyi gyakorlás, dalszerzés, fellépés és rutin előzte meg a hirtelen jött népszerűséget. S tegyük gyorsan hozzá: az előadó 12 dalos lemeze mindegyik felvételének (társ)szerzője is.

A tetovált és orrba valós külső ne tévesszen meg senkit: Rag'n'Bone Man szívből szóló felvételei feledtetik a külcsínt és az igazi belbecs felé fordítják a figyelmet. A hiphop alapra épült soul-os, blues-os címadó felvétel zenei zsenialitása mellett azért is elismerésre méltó, mert aranytorkú, fehér bőrű előadója olyan fekete gyökerekkel bíró zenei műfajokat tol a mai fiatalok képébe, mellyel azok nem nagyon találkozhattak. A videoklippel megtámogatott folytatás, a Skin hasonló tempójú, ám egy fokkal dallamosabb produkció, ugyanakkor veszélyes lenne e két tétel alapján általános következtetéseket levonni az egész, meglepően egységes lemezről. A fúvósokkal kísért, gospeles Innocent Manben – témája ellenére – ott a nyári napsugár, a Be The Humanben a tavasz ígérete visszhangzik, s a Bitter End keserédes szívfájdalma is fület-lelket talál.
Mély érzelmekben gazdag a Love You Any Less és az Odetta, finom hangulatfokozással operál a gitárra zongorával felelgető Grace, a funkos és r'n'b-s Egóban pedig egy kis rapbemutatóval örvendezteti meg hallgatóit Rag'n'Bone Man. Felszabadító és tapsra késztető az Arrow, míg a kórussal kiegészült As You Are a gospel legjobb hagyományai szerint született.
Az albumot záró Die Easy blues-nóta egyfajta ráadás extra, mely a gitártól a herfliig a műfaj összes klasszikus hangszerét nélkülözve a capella, azaz zenei kíséret nélkül szól – lélegzetelállítóan jól.

Tizenkét felvétel, melyek egyike sem tucatdal: Rag'n'Bone Man első nagylemeze, a Human csillagos ötöst érdemel.

Tracklista:
1. Human
2. Innocent Man
3. Skin
4. Bitter End
5. Be The Human
6. Love You Any Less
7. Odetta
8. Grace
9. Ego
10. Arrow
11. As You Are
12. Die Easy

Balajti Péter

2017. 03. 31. 10:33

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Rag'n'Bone Man: Human (Sony Music) cikk képei
Rag'n'Bone Man - Rag'n'Bone Man: Human (Sony Music)