Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

FankaDeli: Minden kincsem

FankaDeli - FankaDeli: Minden kincsem

Az első hivatalos FankaDeli album nagyjából 4 hónap alatt készült el a nulláról. A következő lemezen sokkal többet szeretnénk dolgozni. Undergroundnak túlságosan populáris, populárisnak viszont túlságosan underground. Talán ebben rejlik az ereje. Zeneileg rengeteg elem megtalálható benne a jazztől a RnB-n keresztül a rockig.

A lemez játékideje 67 perc, ezalatt 16 track forog. Az első track címe: „REGGEL”. Nem nagy meglepetés, hogy egy reggelről szól, azonban mielőtt megindulna a rappelés, minden csapattag (Brékót is beleértve) megmutatja, hogy mire képes. Norcsi kezd egy súlyos ütemmel, utána Zozi a basszgitár szólóval, aztán KicsiSolyka bemutatja, miért is áll annyira közel hozzá a zongora, majd Filip csap a gitár húrjai közé, és végül Brékó karcol olyat, hogy remélhetőleg mindenki rátapad a hangszórókra. A második track a „VELETEK”, amit szerintem senkinek nem kell bemutatni.

A Veletek eredetije még az Egyenesen az éjszakából című albumon volt megtalálható. Annak a verziónak a zenéjét valamint a szövegnek a felét Addamz a Reality Cream Team oszlopos tagja követte el, és mivel áldását adta az új verzióra elkészítettük. Akkor még nem is tudtuk, hogy pont ebből lesz klip.

A 3. track a „MINDEN KINCSEM” címadó dal, amit már látni lehet a zeneadókon és hallani a rádiókban. Szövege nem éppen populáris, illetve pont a populáris értékeket minősíti le úgyhogy a médiában a játszottsága egyenlőre mérsékelt. Amíg a magyar zenei légkör nem változik addig ez valószínűleg így is marad.

4. track címe: „EZ!”. Ebben a számban közreműködik Deego a Dope Beatz Entertainmentből, Phreek a Dubcity Fanatikzból valamint Rizkay a Chumpyanzból. A dal gyakorlatilag arról szól, hogy jelen esetben nem valami kedvező táptalaj a hiphop zenének a magyar zenei helyzet. Határozott és szókimondó véleménynyilvánítás van benne, úgyhogy ebből sem lesz rádiósláger :). Ezt követi a „NYUGALOM A FŐ” című megfejtés, ami egy részeges éjszakáról mesél Anesz csodálatos hangjával megfűszerezve. Nem a szokásos buli dal. Annál messzebb mutat, mivel konkrét problémákat feszeget a szürke hétköznapokkal kapcsolatban. Természetesen elég humorosan körítve.

A 6. track címe: „NE REMLÉLJ!?”. Szerintem az egyik legkomolyabban sikerült dal, szövegileg mindenképpen. Mindenki hallgassa meg. Nem lehet róla írni. Hallani kell. A 7es track a „MINDENKI TUDJA”. Ennek a dalnak is az eredeti verziója megtalálható volt az Egyenesen az éjszakából albumon azonban eléggé újraszerveztük a koncepciót. A hangvétel kissé RnBísre sikerült. A dalból klippet is szeretnénk forgatni, úgyhogy ebből még akármi lehet.

A nyolcas track a „FURA DOLGOK” amiben közreműködik Czutor Levi (ő Czutor Zoli 10 éves kisfia /Nyers). Szóval nem kell mondanom, hogy ez egy igazán súlyos funky dal. A szövegét maga Levi írta és rímtechnikája 10 évesen a nagyokat is megszégyenítő magasságokat ér el. Aztán a 9es durvulás a FRANKÓ NEM OLCSÓ. Itt MC Gőzzel osztjuk, aki a Hátshow sor tagja. Fontos mondanom, hogy MC Gőz szóló lemeze a saját kiadómnál fog megjelenni! A számban arról dumálunk, hogy egyáltalán nem éri meg szenvedni azzal, amit csinálunk, ami az életünk: a rap. Mi ennek ellenére csináljuk, mert annyira a részünk, hogy nem tudunk elszakadni tőle, sőt nem is akarunk, még ha sokszor nehézségekbe is ütközünk.

A 10edik dal egy eléggé sírós dolog. Cime: „VALAMI EL VAN RONTVA”. Egy olyan ember halt meg aki nagyon fontos volt a számomra, akkor írtam ezt a szöveget. Itt szintén hallhatjuk Anesz hangját. Talán túl őszinte dal lett. A 11. mű a „SOKMINDEN VAN MÉG...” újraértelmezése és újrahangszerelt változata, valamint Brékó páratlan szkreccselésével van megtűzdelve.

12. track: „HÉY HAVER!”, Wolfie közreműködésével. A téma nagyjából az, hogy túl sok az olyan ember, akinek a hátsó fertálya alá tesznek mindent, és neki már semmi más dolga nincsen csak elherdálni a javakat, és persze a szokásos, hogy először mindenki rakjon le valamit az asztalra, utána pedig lehet büszkélkedni. 13. újra egy party-őrület most azonban egy ébredés van a középpontban, mégpedig egy olyan helyen, amivel kapcsolatban nem igazán vagyok képben. A szám címe: NINCS MEGÁLLÁS. Igazi party dal kőkemény torzított basszusos alappal.

14. trackben két közreműködő is van. Liga a Raptorz alapító tagja valamint Addamz ugye a már említett Reality Cream Teamből. A cím: „VAN AKI”. A téma nagyjából az, hogy négyféle ember létezik: van aki csinálja, van aki lehúzza, van akit nem érdekel, és van aki imádja. Ez nagyjából minden részére igaz a szórakoztatóiparnak.

15. nóta az „ÜZENET A MÚLTBÓL” címet viseli. Ez egy furmányos megfejtés ugyanis itt saját magamnak üzenek a jövőre vonatkozólag. Brékó itt is figyelemfelkeltő dolgokat művel. A befejező, utolsó track a 16-os az ÉJSZAKA címet viseli. Ebből a dalból fogjuk a következő videót forgatni. Szerintem a legjobban sikerült dal a lemezen. Próbáltam belesűríteni mindent, ami akkor és addig fontos volt nekem az életemben. Remélem mindenkinek tetszeni fog.

Cafgut

Simon Péter

2003. 06. 09.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Simon Péter 2003. 06. 09. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2003. 06. 09. 0:00
Caf: nem rosssz, csak hát ahogy elküldtem... http://www.extra.hu/cafgut
Vendég 2003. 06. 20. 0:00
A legnagyobb királyság
Vendég 2003. 06. 25. 0:00
igazából nem hallottam még olyan sok tracket rőla,de nekem nagyon bejön,de ezt most komoylan tessék venni:))) én csak ammyit mondok,h sok sikert meg minden jót...én szeretlek titeket! PEACE! nyúl...
Vendég 2003. 06. 25. 0:00
a Ne remélj, a Mindenki tudja, A frankó nem olcsó, a Valami el van rontva, az Éjszaka. Ezek a számok olyanok, hogy sosem gondoltam volna, hogy Magyarországon valaha is készül ennyire igényes és teljesen profi rap. A Minden kincsem a legnagyobb kincsem a polcomon. Sok sikert!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

FankaDeli: Minden kincsem cikk képei
FankaDeli - FankaDeli: Minden kincsem