Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Hat éve ment el Zámbó Jimmy

Zámbó Jimmy - Hat éve ment el Zámbó Jimmy

Pontosan hat esztendővel ezelőtt, 2001. január 2-án reggel tragikus körülmények között elhunyt Zámbó Jimmy. A negyvenkét éves énekes - akit leginkább Királyként emlegettek - a hivatalos jelentés szerint véletlenül fejbelőtte magát saját lakásában.

A rendőrségi helyszínelők megállapították, hogy Jimmy a barátaival mulatozott, és egyszer csak "valami külső körülmény" hajnali öt órakor megzavarta. Elővette 9 milliméteres automata Beretta pisztolyát és kilőtt házának ablakán. Ezt követően el akarta rakni a fegyverét, de hiába vette ki a tárat és a lőszereket, egy golyó a pisztolyban maradt. A Beretta véletlenül elsült a kezében, és fejbelőtte magát.

Zámbó Jimmy egész pályafutása alatt megosztotta a szakmát és a közéletet. A parodisták és humoristák állandó célpontja volt, tucatnyi paródia készült róla. Az azonban kétségtelen, hogy a hazai előadók közül mégis neki volt a legnagyobb rajongótábora. Koncertjeire, vidéki fellépéseire alig lehetett jegyeket szerezni. Sőt: nem egyszer előfordult, hogy a nagy érdeklődés miatt az egyszeri alkalomra meghirdetett koncertjén kívül még kettőt kellett tartania a következő napon.

Réz András esztéta szerint a Zámbó Jimmy jelenség igazi kultusza a kereskedelmi televízióknak és a médiának köszönhető. A csatornák ugyanis elkezdtek kétségbeesetten kutatni olyanok után, akik spontán módon már "hősök" voltak, így találtak rá Jimmyre.

Zámbó Jimmy (eredeti nevén Zámbó Imre ) 1958. január 20-án született. Kivételes hangi adottságait először a Magyar Rádió Gyermekkórusában kamatoztatta.

1982-től négy éven át az Egyesült Államokban dolgozott különböző szórakozóhelyeken, a hazai popéletben pedig 1987-ben tűnt fel a Füstös éjszaka blues című dallal.

1988-ban már részt vett az Interpop fesztiválon a Valahol bús dal szól című felvételével, az első kiugró magyarországi sikerét pedig a Filmslágerek magyarul című album jelentette számára.

1992-ben elnyerte Az év legjobb lemeze díjat. 1993-ban Ő volt Az év énekese, és Az év albuma díj is Jimmyé lett. 1994-ben eMeRTon-díjban részesült, majd ’95-ben ismét megkapta Az év legjobb lemeze díjat, sőt: az Artisjus (magyar szerzői jogvédő szervezet) Huszka Jenő-díjával is kitüntették.

Pályafutása alatt kétszer nyerte el az Arany Zsiráf-díjat.

Juhász Gergely

2007. 01. 02.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Juhász Gergely 2007. 01. 02. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Brégo,Bri, 2007. 01. 02. 13:32
Kit érdekel jó mondjuk az őseimet de engem nem.
Duke 2007. 01. 02. 19:03
már bocsánat, de hogy mondhatsz ilyet róla... attól még te is szeretheted, ha a szüleid is
Brégo,Bri, 2007. 01. 02. 19:12
Jó az igaz hogy nem kelet volna ilyet írnom elvégre szegény meghalt.
Vendég 2009. 02. 20. 18:13
nem azert de attol meg nem kell le nezni valakit akit nem szeretsz... ha olyan nagykepu vagy es le nezed akkor utanozd le hallam sikerulni fog?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Hat éve ment el Zámbó Jimmy cikk képei
Zámbó Jimmy - Hat éve ment el Zámbó Jimmy