Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Feist: végre csillog a csillag

Feist - Feist: végre csillog a csillag

2004 nyarán hallottam először azt a zseniális átdolgozást, amelytől leesett az állam. Feist funkos felvételét, a Bee Gees-dalra épülő Inside And Out címűt. A kanadai énekesnő népszerűsége töretlenül ível felfelé, s én minden kis sikerének örülök, mert megérdemelné a világhírnevet.

Feist több kisebb, pontosabban a mi szemszögünkből nézve jelentéktelenebb díj (többek között néhány kanadai Grammy, a Juno) után végre világviszonylatban is jelentős elismerésben részesült. Ő kapta meg a hetedik Shortlist Music Prize-t a harmadik stúdiólemezéért.

A brit zenei élet egyik legfontosabb szakmai díját, az 1992-ben alapított Mercury Music Prize-t szeptemberben ítélik oda. Az előző egy év legjobb brit (angol, ír, skót) albumának előadóját jutalmazzák vele. Tengerentúli megfelelője, a 2001 óta kiosztásra kerülő Shortlist Music Prize februárban talál gazdára. Az utóbbit azok nyerhetik el, akik az adott évben az aranylemezhez szükséges 500 ezer példánynál kevesebbet értékesítettek az Egyesült Államokban a benevezett korongjukból. A jelölőbizottság a januárban nyilvánosságra kerülő jelöltlistán – a díj brit megfelelőjével ellentétben – nem csak hazaiakat nevezhet.

Feist - Feist: végre csillog a csillag

Az amerikai zenészszakma Leslie Feist harmadik, The Reminder című stúdióalbumát választotta meg 2007 legjobb nagylemezének. Az 1976. február 13-án született énekes–gitáros–dalszerző az utóbbi évek legtehetségesebb kanadai zenésze. Az 1989-ben magalakult By Divine Right nevű torontói indie-rock együttes gitárosaként tűnt fel a kilencvenes évek végén. Jelenleg is szerepel a szintén torontói és szintén indie-rockot játszó soktagú, tíz és tizenhét közötti váltakozó létszámú Broken Social Scene nevű formációban, valamint vendégelőadóként folyamatosan különböző zenészekkel és zenekarokkal dolgozik együtt.

Feist a némi elektronikával kiegészített, alapvetően akusztikus, popos, folkos, dzsesszes, bossa novás stílusú szólódalaiban a saját intim világába enged betekintést. Szerzeményeit a gyönyörű orgánuma teszi teljessé. Első szólóalbuma, a Monarch (Lay Your Jewelled Head Down) 1999 szeptemberében jelent meg. Ezt 2004 májusában a Franciaországban rögzített Let It Die című lemez követte – az első fele saját felvételeket, a második átdolgozásokat tartalmaz. 2006 áprilisában Open Season címmel kollaboráció- és remixgyűjteményt adott ki. Harmadik stúdióalbuma, a The Reminder tavaly áprilisban került a boltokba. A Franciaországban és kis részben Kanadában rögzített szerelmes hangulatú korong ezúttal is az énekesnő korábbi szerző- és zenésztársa, Gonzales közreműködésével készült, aki egyben a lemez társproducere is. Egy átdolgozás is hallható rajta: a See Line Woman című Nina Simone-sláger témájára épülő Sealion című. Az albumot – akárcsak az előzőeket – intim, melankolikus hangulat, visszafogott hangszerelés, váratlan megoldások, zseniális stúdiótrükkök jellemzik. Két popos dal, a 1234 és a My Moon My Man címűek a környékükön is egyre gyakrabban hallhatók a rádiók műsorán – bár sugárzásukat egyelőre korántsem viszik túlzásba. (Új Szó)

Puha József

2008. 02. 29.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2008. 02. 29. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Feist: végre csillog a csillag cikk képei
Feist - Feist: végre csillog a csillagFeist - Feist: végre csillog a csillag