Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Interjúk

Jan Wayne- interjú

Jan Wayne - Jan Wayne- interjú

Március 6-án egy újabb híres német DJ-t, Jan Wayne-t köszönthettünk Budapesten. A ’80-as évekbeli slágerek feldolgozásairól elhíresült DJ az E-Klub közönségét szórakoztatta nagy sikerrel. A fellépés előtti pillanatokban kaptuk mikrofonvégre a disc jockey-t.

Ez már a sokadik fellépésed Magyarországon. Milyen benyomásaid vannak a magyar közönségről? Másabb itt játszani, mint otthon Németországban?
Jan Wayne: Egy szóval tudnám leírni: fantasztikus! Nagyon szeretek itt dolgozni, mert óriási a közönség. Otthon Németországban nagyon más, mert napi szinten lépnek fel világsztárok, minden hétvégén híres DJ-ket láthatnak-hallhatnak a klubokban, így nagyon el van kényeztetve a közönség. A magyarok jóval lelkesebbek. Nagyon örülök, ha itt nálatok játszhatok.

Jan Wayne - Jan Wayne- interjú

Más szettel készülsz a mai fellépésedre vagy általában ugyanazt a szettet játszod minden országban?
Jan Wayne: Általában mindenhol próbálom ugyanazt a szettet előadni, persze sok múlik a közönségen is. Mindig figyelek a helyi közönség reakciójára, de ettől függetlenül hasonló dalokat teszek fel a lemezjátszóra.

A DJ-k között is van különbség, sokan fix szettel dolgoznak, van, aki pedig teljesen spontán rakja össze az esti műsort, viszi a lemezeit és a pillanatnyi hangulat alapján dönti el, melyik lemezt teszi fel a lemezjátszóra. Te hogyan dolgozol?
Jan Wayne: Én általában fix szettel dolgozok, nehezen tudnám megoldani, hogy az összes lemezemet magammal vigyem. Közel 100 lemezt hozok-viszek a fellépéseimre, ezekből dolgozom. A fix szett ellenére is ennyi lemezből már sok mindent ki lehet hozni, van bőven lehetőség kísérletezni. Megvan a saját stílusom és ezt próbálom a fellépéseimen megmutatni, aztán a közönség eldönti, hogy tetszik-e neki vagy nem.

Az első nagy sikereid mind ’80-as évekbeli slágerek feldolgozásai voltak, mint például a „Total Eclipse of the Heart” Bonnie Tylertől. Miért pont a ’80-as évek dalait választottad?
Jan Wayne: Ez igaz, az első albumon ezt a korszakot dolgoztam fel. Ennek az egyedüli oka, hogy a ’80-as években nőttem fel, sok szép élmény fűz ehhez a korszakhoz és természetesen ez a zenei világ meghatározó volt számomra. Megpróbáltam ezeket a dalokat alapjaira bontani és mai megközelítésben feldolgozni. Szerencsére jól sikerült, legalábbis a közönségreakció ezt igazolta, Európa-szerte mindenhol nagy sláger lett ezekből a dalokból.

Amikor belevágtál a zenélésbe, a DJ munkába, mely zenészek, DJ-k voltak rád nagy hatással? Kiket tartasz példaképeidnek?
Jan Wayne: A karrierem elég nehezen indult el. Annak idején kisebb iskolai rendezvényeken kezdtem el dolgozni, aztán már felnőtt fejjel egy-egy nagyobb DJ bulijain ugrottam be a szünetek alatt, amíg a DJ-k egymást váltották a pult mögött. Sokan hatással voltak rám, de egyetlen egy zenészre sem mondanám, hogy a példaképem lenne. A mostani DJ-k közül is több kedvencem van, sőt jó pár disc jockey-val barátok vagyunk, de egyiket sem tartanám példaképemnek.

A klub zenéken kívül milyen jellegű zenét hallgatsz szabadidődben?
Jan Wayne: Igazándiból mindenféle zenét hallgatok. Ez a pillanatnyi hangulatomtól függ. A rock-tól a dance előadókig mindent.

Legutóbbi dal, amelyet megismerhettünk a második lemezedről, a „1,2,3 [Keep the spirit alive]. Ehhez egy elég furcsa klipet készítettek. Neked mennyire tetszett? Van beleszólásod a videoklipek készítésébe?
Jan Wayne: Tény, hogy egy elég érdekes lett a klip! (nevet).
Általában én választom ki, hogy melyik dalhoz készüljön videoklip és mindig van valamilyen ötletem is hozzá. Természetesen azért ezt meg kell vitatnom a kiadómmal is. Ebben az esetben is közös döntés volt, hogy ezzel a dallal jöjjek ki, mivel egy táncos, pörgős dal. A klip is hasonlóan bulisra sikeredett, több célunk nem is volt vele. Eddig pozitív dolgokat hallottam vissza a rajongóimtól. Legalábbis, a weboldalamra beérkezett visszajelzésekből ezt szűrtem le.

A „Gonna Move Ya!” című lemezedről várhatóan másolsz még ki dalt vagy már egy következő albumra készülsz?
Jan Wayne: Jelenleg még túl sokat nem árulhatok el, de az biztos, hogy hamarosan több új Jan Wayne dallal is találkozhattok. Már dolgozunk új dalokon, de egy másik projektem, a Belushi is hamarosan új maxit fog kihozni, ezen is dolgozgatunk. Sőt még lesz egy-két új projekt, amihez az én nevem fűződik. Úgyhogy sok meglepetést tartogatok még.

A következő albumod is hasonló stílusú lesz? Feldolgozásokat hallhatunk rajta vagy megint saját szerzeményekkel rukkolsz elő?
Jan Wayne: Stílusban nem akarok nagyot váltani, mert úgy tűnt számomra, hogy tetszik az embereknek ez a zene. Nem látom értelmét, hogy változtassunk. A második albumommal azt szerettem volna bebizonyítani, hogy nemcsak feldolgozásokra vagyok képes, ezért került fel csak saját szerzemény a lemezre. Viszont a következő albumnál nem tartom kizártnak, hogy a régi nagy ’80-as évekbeli kedvenceim közül egy-egy dal feldolgozását elkészítsük. De természetesen ez még titok. Heteken belül úgy is megtudjátok! (nevet)

fkriszta

2004. 03. 08.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

fkriszta 2004. 03. 08. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2005. 01. 23. 10:54
jooooooooooooooo
Vendég 2005. 03. 30. 11:01
ii

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Jan Wayne- interjú cikk képei
Jan Wayne - Jan Wayne- interjúJan Wayne - Jan Wayne- interjú