Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Interjúk

Lisa Stansfield interjú

Lisa Stansfield - Lisa Stansfield interjú

Lisa Stansfield több éves kihagyás után most februárban új lemezzel jelentkezik, "The Moment" címmel. Az új albumról beszélgettünk vele.

- Az utolsó stúdióalbumod több mint 3 évvel ezelőtt jelent meg, azóta nem sokat lehetett rólad hallani. Igaz, időközben kijött egy best of album „Biography” címmel, de ezenkívül nem hallottunk túl sokat felőled. Mi történt veled az elmúlt években?

Lisa: Az elmúlt időszakban járt le a lemezszerződésem a korábbi kiadómmal, a BMG-vel, úgyhogy elsősorban azt kellett eldöntenem, hogy maradok-e a kiadómnál vagy váltok. Hosszas töprengés után döntöttem úgy, hogy új kiadóhoz szerződöm le. Majd miután aláírtuk a lemezszerződésemet, közel egy évig dolgoztam a most megjelenésre kerülő új albumomon. Alapvetően ezzel voltam elfoglalva az elmúlt pár évben.

Lisa Stansfield - Lisa Stansfield interjú

- Heteken belül jelenik meg az új lemezed „The Moment” címmel. Mit gondolsz, az elmúlt évek változásai mennyire lesznek érzékelhetőek az új lemezeden? Zeneileg mennyire hallhatunk egy új Lisa-t?

Lisa: Nem igazán tudom úgy hallgatni a lemezeimet, ahogyan ti, a lemezvásárlók. Ezt nektek kell eldönteni, hogy mennyire más a hangzása az albumnak. Én csak a saját szemszögemből tudom megközelíteni a lemezeimet, főleg szakmai oldalról. Persze, hogy változtam, és ez biztos érződik is, de nektek kell eldönteni, hogy ez a lemez tetszik vagy nem, valamint hogy mennyiben változott a zeném.

- Több évtizedes közös munka után, producereddel Ian Devaney-val (szerk.: aki egyben férje is) úgy döntöttetek, hogy ezt a lemez már nem együtt készítitek el. A „The Moment” album producere ezúttal Trevor Horn lett, aki korábban már Seal-lel és a Frankie Goes To Hollywood-dal dolgozott együtt. Miért döntöttetek így?

Lisa: Az az igazság, hogy Ian volt az, aki meggyőzött. Jött egy nagyszerű lehetőség, hogy Trevor Horn-nal dolgozhatok együtt, mint producerrel. Ian-nal úgy láttuk közösen, hogy semmiképp sem szabad elszalasztanom ezt a lehetőség, hiszen ez minden nap nem adódik az ember életében. Mondhatom, hogy Ian volt az, aki erre rávett. Trevor Hornt én is egy kivételesen tehetséges producernek tartottam, és így a közös munka után már nyugodtan mondhatom, hogy jó döntést hoztunk. Másfelől úgy gondolom, hogy mindkettőnknek - Ian-nak és nekem is - jót tesz, ha külön-külön dolgozunk, újabb tapasztalatokat hozhat számunkra. Ezáltal pedig sokkal kreatívabbak lehetünk. Ez a mi munkánkban elengedhetetlen.

- Mennyiben volt más Trevor-ral dolgozni?

Lisa: Minden producerrel más és más együtt dolgozni, de olyan nagy különbséget nem tudok mondani. Nagyon élveztem vele a közös munkát.

- Az új lemezen van egy régi Prefab Sprout klasszikus, a „When love breaks down” feldolgozása, amihez az eredeti szerző, Paddy McAloon még egy új verzét is írt csak neked. Hogy sikerült erre rávenned Paddyt?

Lisa: Nagyon nehéz dolgom volt ezzel a dallal, mivel fiatalkoromban az egyik nagy kedvencem volt, rengeteget hallgattam. Az ember az igazi nagy kedvenceit sokkal nehezebben tudja feldolgozni, mint más dalokat. Hiszen a sok hallgatásnak köszönhetően úgy akarod felénekelni, ahogy az eredetiben hangzik és nem úgy, ahogy az a saját hangodhoz illene. Így nem volt könnyű feladat és őszintén szólva nagyon féltem tőle. Egyrészt tartottam attól, hogy esetleg csalódást okozhatok, ha nem úgy sikerül, másrészt, viszont ha nagyon hasonlít az eredeti dalra, akkor meg igazándiból nem éri meg feldolgozni a számot. Alapvetően ez a két buktatója lehetett volna a történetnek. Szerettem volna úgy tekinteni rá, mint a saját dalomra, és nem Paddy dalára. Szeretném, ha a közönség is ezt érezné. Paddy-vel könnyű dolgunk volt, szerencsére örült a felkérésnek, sőt nagyon tetszik neki a dal ebben az új formában.

- Az új lemez elég sok oldaladról mutat be. A lágyabb, balladisztikusabb dalok mellett táncosabb, ütemesebb dalok is helyet kaptak az albumon. Melyik oldal áll közelebb hozzád? Van-e kedvenc dalod az albumról?

Lisa: Számomra a legkedvesebb a „Say it to me now”, ami egy csodálatos ballada. Inkább ezek az érzelmes dalok állnak hozzám közel, de ez a ballada egyszerűen gyönyörű, abszolút kedvenc a lemezről.

- Általában az érzelmes dalok fognak meg? Gondolom, nem véletlenül ez a dal a kedvenced…

Lisa: Mindenféle zenét hallgatok. Az a lényeg, hogy vmilyen érzést váltson ki belőlem az a zene. Lehet ez gyorsabb vagy lassabb tempójú dal. A lényeg, hogy valamit érezzek legbelül a zenehallgatás során. Ha ez egy vidámabb dal, akkor boldognak érezzem magam, ha szomorúbb hangvételű, akkor pedig én is ezt érezzem. Szerintem ez a legfontosabb a zenében, hogy megérintse az ember lelkét.

- Ennek új albumnak szerinted van-e bármilyen üzenete? Körvonalakban miről szól?

Lisa: Nem hiszem, hogy lenne bármilyen komolyabb üzenete a lemeznek. Ahogy a címe, „The Moments” is jelzi, az élet nagyobb pillanatairól szólnak a dalok. Azokról a pillanatokról, amikor az ember beleszeret a másikba, amikor kiábrándul, vagy akár amikor elveszít valakit. Mindazon pillanatokról, érzésekről, amin minden egyes ember nap mint nap átesik. Azt hiszem, ha olyan témákat járok körbe a dalaimban, amelyek bármely hétköznapi embert érintenek és ezekkel a dalokkal tudok segíteni nekik, erőt adni, akkor elértem a célomat vele. Különösebb üzenetek nincsenek a dalaimban.

- A lemez több dalának te vagy a szerzője. Mi az, ami inspirál, amikor dalokat szerzel? Mennyire vannak hatással rád a mai zenék?

Lisa: Ha dalokat szerzek, mindig arra törekszem, hogy saját kútfőmből dolgozzak. Próbálok nem hatása alá kerülni mások zenéjének. Ilyenkor ha lehet nem hallgatok zenét, mert akkor biztos, hogy nem tudnék sajátokat írni. A dalaimhoz a fő inspirációimat az életből merítem. Alapvetően minden hatással van a zenémre, ami velem történik.

- Vannak mai előadók közül kedvenceid? Mit hallgatsz mostanában?

Lisa: Nehéz kedvencet kiemelnem. Nagyon sok mindent hallgatok, de ha már neveket kell említenem, akkor például Alicia Keys az egyik.

- Több mint egy évvel ezelőtt láttalak a VH1 zenecsatorna által szervezett tehetségkutató műsorban mint zsűritag, ahol igazi dívákat kerestetek. Nagyon más volt ez a műsor és sajnos azóta nem láttam ilyen színvonalas, nem sztárcsináló jellegű, hanem sokkal inkább tehetségeket felfedező versenyt. Hogyan érzeted magad ebben a műsorban? Mi a véleményed ezekről a mai tehetségkutató műsorokról?

Lisa: Ó igen! Fantasztikus érzés volt zsűritagként részt venni ebben a műsorban. Nem csak azért, mert egy igazi dívaként ért a felkérés, hanem mert ez a műsor nem a sztárcsinálásról szólt. Olyan lányok vettek részt a versenyen, akiknek csak egyetlen egy álma volt, hogy énekelhessenek és lemezszerződést kapjanak. Egyikőjük sem a sztárságra vágyott. Azt hiszem, ez a legfőbb baja a többi, hasonló jellegű műsornak, hogy a lényeg elvész. Sztárokat keresnek és nem énekeseket. Ezek a lányok hála Istennek mind énekesek akartak lenni, nem sztárok. Ezért is büszke vagyok arra, hogy ott lehettem, mint zsűritag. Nem beszélve arról, hogy neves soul zenészek, zeneszerzők sora vett körül a zsűriben.

- Az album megjelenése után tervezel turnét? Várható, hogy Magyarországra is ellátogatsz?

Lisa: Természetesen lesz turné. Valamikor a nyáron indulunk útnak, de még nincs konkrét turnétervünk. Amint meglesz, már tudok róla beszélni, de ez idáig még nem pontosítottuk. Szeretnék én is Magyarországra eljutni, de ez sok minden függvénye.

- A 2005-ös évre milyen terveid vannak? Magánéletre marad-e időd a munka mellett?

Lisa: Magánéletre nem sok időm lesz, ez biztos. Egész évben az új lemezt kívánom népszerűsíteni mindenfelé. Nyáron indul a turné, és a tervek szerint valamikor ősszel fogok pár napot pihenni, télen pedig újból vár a munka. Előreláthatólag így néz ki a 2005-ös évem.

fkriszta

2005. 01. 06.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

fkriszta 2005. 01. 06. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Lisa Stansfield interjú cikk képei
Lisa Stansfield - Lisa Stansfield interjúLisa Stansfield - Lisa Stansfield interjú