Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Depeche Mode: Video Singles Collection /3 DVD/ (Sony Music)

Depeche Mode - Depeche Mode: Video Singles Collection /3 DVD/ (Sony Music)

Tíz évet kellett várnia a rajongóknak, hogy a 2006-ban kiadott, reményt keltő The Best of Depeche Mode Vol. 1. feliratú DVD után, ha nem is folytatás, de egy igazán gazdag klipgyűjtemény kerülhessen a polcra. 55 videó a '82-es Just Can't Get Enough-tól a 2013-as Should Be Higherig, köztük számos csemege, így az eddig kiadatlan Stripped alternatív vágása. Az angolul jól beszélőknek pedig tengernyi audiokommentár a tagoktól.

A 14. stúdióalbum és az újabb, hazánkat is érintő érintő koncertturné előtt egy combos három DVD-n terpeszkedő, klipgyűjteménnyel idéz múltat a Depeche Mode. Az 1980-ban alakult brit, elektronikus zenét játszó formáció eredeti négyes felállásából hárman azóta is együtt zenélnek: Dave Gahan, Martin. L. Gore és Andy Fletcher. A debütlemez után távozó Vince Clarke a Yazoo-val, illetve a jelenleg is aktív Erasure-rel ért el sikereket, a helyére került Alan Wilder pedig '95-ig erősítette a DM-et, így utóbbiak is feltűnnek az 55 videoklipet felvonultató Video Singles Collectionben.

A remasterizált zenés kisfilmek időrendben követik egymást, LPCM sztereó hangsávval, mely magasabb mintavételezéssel, így jobb minőségben került a hordozókra, mint a 2006-os The Best of Depeche Mode Vol. 1. esetében – a vájtfülű, komoly hangrendszerrel bírók legnagyobb örömére.
A képarányok változóak, így a kezdeti 4:3-as és az utóbbi időkben jellemző, valós 16:9-es – pl.: A Pain That I'm Used To, John The Revelator, Martyr, Wrong, Peace, Fragile Tension, Personal Jesus 2011, Heaven, Should Be Higher (Live) – között sajnos akad jó pár letterbox megoldás is (Condemnation, It's No Good, Home, Dream On, I Feel Loved, Goodnight Lovers, Enjoy The Silence '04, Precious, Suffer Well, Hole To Feed). Kár, hogy az utóbbiakat nem javították fel igazi szélesképernyőssé.

A videók között egy sor emblematikus darabot találunk, melyek többsége a sajátos látásmódú és humorú holland rendező, Anton Corbijn nevéhez köthető. Így például a nyugággyal mászkáló királyt középpontba állító Enjoy The Silence, a vadnyugati hangulatot napszemüveges „cowboyokkal” és játéklovon vágtató „westernhőssel” megbolondító Personal Jesus, a fekete-fehér, megafonos Strangelove, az oldalkocsis motorral furikázott kisbabás A Question of Time, valamint a vizuális történetben egymást követő Never Let Me Down Again és Behind The Wheel. No meg a Dave Gahanre csíkos öltönyt húzó I Feel You, s a Bosch festményt életre keltő Walking In My Shoes mind emlékezetes darab.
Vagy ott a Clive Richardson rendezte, hadihajón forgatott People Are People, melynek nemcsak rövid, de hosszú változata is szerepel a gyűjteményben. S akkor még nem esett szó a Tamra Davis által dirigált Földi boszorkányok, azaz a Modern Girls című moziban felcsendülő, így annak filmrészleteivel tűzdelt, s így Virginia Madsennel és Daphne Zunigával megerősített But Not Tonight klipjéről, amihez szintén kétféle videó tartozik a kollekcióban. Ötletes Julien Temple megoldása, melyben a See You dallama mindenféle billentyűzeteken „szólal meg” a telefongomboktól kezdve a pénztárgépen át a számoló- és írógépig.
Nem hiányzik a csomagból a Grammy-díjra jelölt, Patrick Daughters-rendezte, izgalmas Wrong-klip, s az Egyesült Királyság Music Video Awards-on taroló, középkorban játszódó Personal Jesus 2011 videója sem.

Ugyanakkor akadnak sokkoló klipek is: a gusztustalanul egymást nyaló-faló képsorokkal operáló Hole To Feed, a zenekar tagjait gumilabdákon történő ugrálásra kényszerítő Leave In Silence vagy az egészen amatőr megoldású, normál és hosszú változatban egyaránt látható-hallható Soothe My Soul.

Apropó különleges változatok! Valódi csemegének tűnik a Stripped eddig kiadatlan alternatív vágása, ám az valójában nem sokban különbözik az eredeti verziótól. Szintén extraként harangozzák be a Depeche Mode tagjainak audiokommentárját, ám ebből közel sem kapunk minden kliphez, ráadásul akadnak videók, melyekről többen is mesélnek, ám nem egy kommentár-hangsávon belül, hanem külön-külön. Megértésükhöz pedig elkel a nyelvtudás és a hallás utáni megértés, mert feliratot egyetlen nyelven, még angolul sem kapunk.

Valódi extraként lehetett volna Dolby Digital vagy DTS 5.1-es hangkeverés, illetve dalszöveg felirat is a videókhoz, ám a valódi hiány az, hogy a gyűjtemény nem tartalmazza az együttes eddig elkészült összes klipjét! Hiányzik például egy sor hivatalos koncertfelvétel-klip (Condemnation, Personal Jesus, Enjoy The Silence, Freelove, I Feel Loved stb.), cenzúrázatlan és remix darab, illetve alternatív változatok, továbbá a Pimpf, a Halo, valamint a Clean videója is.

Komoly hiánypótlás a Depeche Mode 3 DVD-s Video Singles Collectionje, melynek 55 klipje kiváló, kétcsatornás LPCM-hanggal bír és számos tételhez a tagok audiokommentárja is jár. Ugyanakkor fájó a teljesség és a többféle hangnorma hiánya, a letterbox videók jelenléte, s hiába néz ki jól a kiadvány tokja, ha kínszenvedés kivenni belőle a korongokat! Utóbbiak miatt kap csak négyes alá osztályzatot a pakk.

Tracklista:
1. DVD
1. Just Can't Get Enough (audiokommentár: Dave, Fletch, Martin)
2. See You (audiokommentár: Fletch, Martin)
3. The Meaning of Love (audiokommentár: Martin)
4. Leave In Silence
5. Get The Balance Right (audiokommentár: Dave)
6. Everything Counts
7. Love, In Itself
8. People Are People
9. Master and Servant (audiokommentár: Fletch)
10. Blasphemous Rumours
11. Somebody
12. Shake The Disease (audiokommentár: Fletch)
13. It's Called A Heart (audiokommentár: Martin)
14. Stripped (audiokommentár: Dave, Martin)
15. But Not Tonight
16. A Question of Lust
17. A Question of Time (audiokommentár: Martin)
18. Strangelove (audiokommentár: Dave, Fletch)
19. Never Let Me Down Again (audiokommentár: Dave, Fletch)
20. Behind The Wheel (audiokommentár: Dave, Fletch)

2. DVD
1. Little 15
2. Strangelove '88
3. Everything Counts (Live)
4. Personal Jesus (audiokommentár: Fletch)
5. Enjoy The Silence (audiokommentár: Dave, Martin)
6. Policy of Truth
7. World In My Eyes
8. I Feel You (audiokommentár: Dave)
9. Walking In My Shoes (audiokommentár: Martin)
10. Condemnation
11. One Caress
12. In Your Room (audiokommentár: Martin)
13. Barrel of A Gun (audiokommentár: Martin)
14. It's No Good (audiokommentár: Dave, Fletch)
15. Home
16. Useless
17. Only When I Lose Myself
18. Dream On
19. I Feel Loved

3. DVD
1. Freelove (audiokommentár: Martin)
2. Goodnight Lovers
3. Enjoy The Silence '04
4. Precious
5. A Pain That I'm Used To
6. Suffer Well (audiokommentár: Dave)
7. John The Revelator
8. Martyr
9. Wrong (audiokommentár: Dave, Fletch)
10. Peace
11. Hole To Feed
12. Fragile Tension
13. Personal Jesus 2011
14. Heaven
15. Soothe My Soul
16. Should Be Higher (Live)
Ráadás alternatív videók:
1. People Are People (12” Version)
2. Stripped (Unreleased Alternate Cut)
3. But Not Tonight (Pool Version)
4. Soothe My Soul (Extended)

Balajti Péter

2017. 01. 10. 15:40

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Depeche Mode: Video Singles Collection /3 DVD/ (Sony Music) cikk képei
Depeche Mode - Depeche Mode: Video Singles Collection /3 DVD/ (Sony Music)