Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Válogatás: Budapest Bár (EMI)

 - Válogatás: Budapest Bár (EMI)

A mai fiataloknak már nem sokat mond a konflis, a cekker vagy a kintornás szó, s felgyorsult-felszínes világunk hajlamos régimódinak, illetve giccsesnek titulálni a vágyakozó, romantikus, máskor kiábrándult, esetleg összetört szívű tartalommal megtöltött melódiákat, melyek bizony képesek voltak egy egész várost a hatalmukba keríteni – nem csupán egyetlen nyár erejéig.

A múltidéző borító és logó sugallta korszak úgy kel életre, ahogy kell! Napjaink ismert, a rádiók által mégsem preferált énekeseinek sora bólintott a Száztagú Cigányzenekar egykori prímásának ötletére. A Romano Dromot és a Kistehén tánczenekart erősítő Farkas Róbert bő fél évszázados slágereket porolt le és énekeltetett fel a Kispál és a Borz, a Heaven Street Seven, a Quimby, a Colorstar, az Egy Kiss Erzsi Zene és a Specko Jedno frontembereivel, akiktől cseppet sem áll messze e zenei világ. Szűcs Krisztián már korábban is előadta a Szívemben bomba van című örökbecsűt a HS7-tel (bár most direkt nem ő énekli!), Lovasi a Kispál és a Borzzal a Csinibabában danolt ilyetén nótákat, Kollár-Klemencz László előadói stílusa pedig tökéletesen passzol e letűnőben lévő, de a feledéstől még megmenthető dalokhoz. A dalokhoz, melyek nemcsak hangulatukkal, de szöveg- és érzelemvilágukkal együtt egyfajta örökséget jelentenek. A korabeli filmslágerek és bárdalok ugyanis nemcsak elválaszthatatlanok voltak Budapesttől, de tökéletes lenyomatként szolgálnak az akkori városról és lakóiról. (A ráadástételnek köszönhetően még országhatáron túl is kikacsintás az összeállítás.)

A művészek előadásukkal nemcsak meghajoltak a dalok előtt, de igyekeztek nagyon finoman, mégis tetten érhetően belecsempészni e felvételekbe a saját egyéniségüket, stílusukat is. Ez pedig nem csak az énekeseknek, de a muzsikusoknak egyaránt sikerült – a hegedűn, cimbalmon, harmonikán, zongorán, gitáron és nagybőgőn közreműködőknek, valamint a diszkrét elektronikai pluszért felelős Jutasi Tamásnak, illetve Zoohackernek is.

A dalok megértéséhez és befogadásához nem árt egy kis időutazás, melyhez segítséget nyújthatnak az egykori mozifilmek: Csortos és Kabos remeke, a Hyppolit, a lakáj (benne a Köszönöm, hogy imádott című klasszikussal) vagy a Karády Katalinnal forgatott Halálos tavasz, s jól jöhet, ha a nagyszülők is hallják e dalokat – ki tudja, mennyi emlékezetes történet elevenedik meg bennük és általuk.

A lényeg, hogy ne a mai toplistákra beállt füllel és türelmetlen-kapkodó módon hallgassunk bele a lemezbe, hanem valóban szánjunk időt e tételekre! Ugyanúgy, ahogy a lemezen hallható előadók is tették, s teszik 2007. december 19-én este a Katona József színházban, ahol várhatóan számos meglepetéssel együtt kel életre a lemez.

Tracklista
1. Szívemben bomba van
2. Csak egy nap a világ
3. Halálos tavasz
4. Munka után
5. Drágám, néha téved az ember
6. A muzsikusnak dalból van a szíve
7. Ezt a nagy szerelmet
8. Az egyiknek sikerül
9. Egy kis édes félhomályban
10. Rózsafa virít
11. Este fess a pesti nő
12. Nékem csak Budapest kell
13. Gyűlölöm a vadvirágos rétet
14. Köszönöm, hogy imádott
15. Én nem tudom, mit hoz a holnap
16. Nem wurlitzer a verkli
17. Tenyeremen hordom
18. Szívemben bomba van (rádió verzió)
Bonus:
19. Love Me Or Leave Me

Balajti Péter

2007. 12. 17.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2007. 12. 17. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2009. 05. 15. 22:32
Ha valamennyi romantika van az emberben akkor ez a lemez könnyeket csal az érző lelkéből.Irja ezt egy ma 45 éves ember. Amugy nagymamám kedvencei, és velem is Ő szeretette meg.Köszönöm a lemezt megalkotó müvészek munkáját!
Vendég 2009. 12. 13. 11:11
Ezeket a számokat hol tudom letölteni???

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Válogatás: Budapest Bár (EMI) cikk képei
 - Válogatás: Budapest Bár (EMI)