Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Zenészek az Ebola-járvány ellen

Band Aid - Zenészek az Ebola-járvány ellen

November 28-án lesz harminc éve, hogy megjelent a Band Aid jótékonysági, Do They Know It’s Christmas? című dala, amelynek bevételét az etiópiai éhezők megsegítésére fordították. Vasárnap debütált a szerzemény negyedik változata.

A Bob Geldof vezette Band Aid szervezet 1989-ben és 2004-ben is összehozott egy-egy jótékonysági éneklést, mindkétszer némileg átdolgozva, átírva az időközben örökzölddé vált Do They Know It’s Christmas? (Tudják, hogy karácsony van?) című slágert. A harmincéves jubileumra itt a negyedik verzió. Az apropó az Ebola, a bevétel a járvány elleni küzdelmet támogatja.

Band Aid - Zenészek az Ebola-járvány ellen

A dal negyedik változata vasárnap a brit The X Factorban csendült fel először, a brit rádióállomások pedig hétfőn egyszerre mutatták be. A Band Aid 30 nevű formációt Paloma Faith, Ellie Goulding, Angélique Kidjo, Sinéad O’Connor, Rita Ora, Emeli Sandé, Jessie Ware, Bono, Bob Geldof (a zeneszám egyik szerzője), Nick Grimshaw, Chris Martin, Olly Murs, Seal, Ed Sheeran, Sam Smith, Midge Ure (a másik szerző), Roger Taylor, a Bastille, a Clean Bandit, a Disclosure, az Elbow, a One Direction és az Underworld alkotja.

Továbbra is óriási megtiszteltetés szerepelni ebben a jótékonysági projektben. Ed Sheeran a németországi, a Bastille az amerikai turnéját megszakítva utazott haza a felvételre, amelynek helyszíne ugyanaz a nyugat-londoni stúdió volt, ahol az előző verziókat rögzítették. A felvételt most is Bob Geldof felügyelte, a producer Paul Epworth. „A rögzítés előtt Geldof megható beszédet mondott. Szólt a Nyugat-Afrikában kialakult helyzetről, ismertette az ENSZ megfigyeléseit, beszélt a szükségtelen és elkerülhető halálesetekről, valamint arra is kitért, mivel segíthetünk mi, zenészek. Együtt énekelni öröm és szórakozás, a beszéd viszont tudatosította bennünk, hogy ezúttal sokkal komolyabb dologról van szó” – mondta Emeli Sandé. „Bob a beszédével érzelmeket vitt az énekünkbe” – tette hozzá Paloma Faith. Bono – aki az eredeti dalban is közreműködik – hangsúlyozta, hogy a Band Aiddel történelmet írnak. „A művészek is érzik az ügy fontosságát. Ha minden ország olyan értékeket képviselne, mint Nagy-Britannia, és beváltaná az ígéreteit, akkor nem itt tartanánk. Bárcsak ne lenne szükség arra, amit csinálunk. Talán eljön a nap, amikor már nem lesz” – nyilatkozta a U2 frontembere.

A negyedik Do They Know It’s Christmas? egyelőre csak letölthető változatban szerezhető be 0,99 fontért. A brit kormány azzal járul hozzá a jótékonykodáshoz, hogy a zeneszámot nem terheli általános forgalmi adóval. A CD-s verzió december 8-tól vásárolható meg négy fontért.

A szerzemény új változata természetesen a jövő heti brit dallista csúcsára iratkozik fel, leszorítva onnan egy másik jótékonysági felvételt. A héten a Gareth Malone’s All Star Choir kezdett a rangsor élén Avicii tavalyi, Aloe Blacc és Mike Einziger közreműködésével készült Wake Me Up! című slágerének átdolgozásával, amelynek bevétele a BBC Children in Need Alapítvány számlájára kerül. (Új Szó)

Puha József

2014. 11. 22. 15:54

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Zenészek az Ebola-járvány ellen cikk képei
Band Aid - Zenészek az Ebola-járvány ellenBand Aid - Zenészek az Ebola-járvány ellen