Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Célkeresztben a jótékonysági dal

Band Aid - Célkeresztben a jótékonysági dal

Európa-szerte hódít a harmincéves Do They Know It’s Christmas? (Tudják, hogy karácsony van?) című sláger negyedik, az Ebola elleni küzdelem céljából átírt változata. A szerzeményt a szövege miatt sokan kritizálják.

„Ahol a szeretet csókja megölhet, és ahol a halál csillan minden könnycseppben. Nincs béke és öröm karácsonykor Nyugat-Afrikában. Csak az ad nekik reményt, hogy életben vannak” – éneklik a Band Aid 30 résztvevői.

Fuse ODG ghánai származású angol rapper elmondta, azért nem akart szerepelni a dalban, mert szerinte a szöveg nem tükrözi a valóságot, mi történik Afrikában.

Band Aid - Célkeresztben a jótékonysági dal

William Pooley Ebolával megfertőződött angol betegápoló is bírálta a zeneszámot. Pooley augusztusban Sierra Leonéban, a járvány gócpontjában kapta el a betegséget, Angliában gyógyították meg. „A dalszöveg tudatlan. Kínos ez a kulturális műveletlenség. Ez Afrika, nem egy másik bolygó” – fogalmazott a huszonkilenc éves férfi, aki októberben visszatért a nyugat-afrikai országba.

„Kritizálhatnak egyesek, engem ez hidegen hagy. Ha a szerzemény segíthet csökkenteni a fájdalmat és a szenvedést, ha az Ebola-fertőzött emberek méltósággal halhatnak meg, akkor elérte a célját” – mondta a Band Aid 30 vezetője, Bob Geldof.

A Do They Know It’s Christmas? (2014) három hete 312 928 példánnyal a brit dallista csúcsára iratkozott fel – ez az év eddigi legjobb debütálása a szigetországban. A héten a 12. helyről a harmadikra lépett annak köszönhetően, hogy időközben fizikai formátumban is piacra került.

Puha József

2014. 12. 15. 21:33

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Célkeresztben a jótékonysági dal cikk képei
Band Aid - Célkeresztben a jótékonysági dalBand Aid - Célkeresztben a jótékonysági dal