Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Interjúk

Jay-Z riport

Jay-Z - Jay-Z riport

2001 őszén jelent meg az amerikai rapper, Jay-Z vadonatúj albuma, a The Blueprint. A riport ennek kapcsán készült.

Miért döntöttél úgy, hogy közös dalt készítesz Eminemmel az új lemezedre?

Ez a dolog mindig a kölcsönös tisztelten alapul. Mikor az emberek megkérdezték tőle, hogy ki az az előadó, akivel duettet készítene, mindig azt válaszolta:Jay-Z, szóval ez remek érzés. Ez erőt adott a munkához. Ő az egyetlen a Blueprint-en, aki rajtam kívül szerepel. Ő egy nagyon fura rapper. Egy hihetetlen MC. Eminem hasonló küzdelmet vív a médiával, mint én. Ezért is született a Renegade című közös dalunk.

A 'Takeover' (Hatalomátvétel) című dal az albumon teljesen Nas ellen irányul. Honnan ered az ellentét közöttetek?

Nas megírta a 'Still Mad At You' című számát, és erre született az én válaszom, amely egy kicsit erősebbre sikerült. Eddig még nem sikerült rendeznünk a konfliktust. Sőt még folytatni is fogjuk ezt az ellenségeskedést. A Hip-Hop ugyanis a veresenyre épül. Az MC-k küzdelme már tradícióvá vált, elég csak a Kool Moe Dee v LL Cool J párharcra gondolni. A jövő majd eldönti, hogy kiből lesz a No. 1. Van egy biztos tippem, ha szeretnél pénzben fogadni!

Dolgoztál Michael Jackson-nal a 'Girls, Girls, Girls' remixén. Milyennek találtad a közös munkát?

'97-ben találkoztam vele egy rap koncerten, amelyen együtt léptünk fel. Mondtam neki: Mike, ezek az emberek szeretnének látni téged, miért nem csinálunk egy bulit? Aztán eljött, és az emberek megőrültek érte. Úgy hiszem az, hogy Jackoval dolgozhattam, egy fordulópont a karrieremben. Elmondhatom, hogy nyertem egy Grammyt és dolgoztam Michael Jacksonnal. Így legalább a mamám is tudja, milyen sikeres vagyok. Most ezt mondja:'A fiam Michael Jacksonnal dolgozott? Biztosan nagyon sikeres!'

Marcy Projects-ben nőttél fel, amely egy gettó rész Brooklynban. Mennyire volt ez hatással rád?

Ez teljesen meghatározta lényemet. Kialakította a teljes énemet, azt a módot, ahogyan bánok az emberekkel. Az életben vannak emberek feletted, alattad, és melletted. A helyzeted egyik napról a másikra megváltozhat, minden rosszra fordulhat. Az élet megtanított arra, hogyan bánjak az emberekkel. Feltétlen szükséges, hogy legyen becsületed. Sosem szabad felhagyni elveiddel. Én innen származom, és sosem fogom ezt megtagadni.

Voltál valaha tagja bandának?

Nem, soha. Mindig a magam utját jártam az utcán. Soha nem drogoztam, viszont mindig törekedtem arra, hogy utat törjek magamnak. Eltévedtem és rossz útra tértem. Tudod, ahogy felnőttem, lemaradtam. Nem tudtam, mit kezdjek az életemmel. Nem volt olyan ember körülöttem, akire felnéztem volna, akinek a példáját követhettem volna. Nem volt a környezetemben sem orvos, sem ügyvéd. Az egyetlen olyan ember, akit sikeresnek láttam, az az autódíler volt. Felnéztem rájuk, mivel mindig sok pénzük volt. Remélem én jó példa leszek majd, és sokak követik az utam.

Őszintén,ha Biggie köztünk élne, ő is ilyen sikeres volna, mint te?

Ha itt lenne, sokkal nagyobb volna, mint én. Halála előtt úgy terveztük, hogy készítünk egy közös lemezt. Ő egyike volt azoknak, akik lökést adtak nekem, ő kihívást jelentett számomra. Amikor írt egy dalt, megpróbáltam hasonlót, de jobbat írni. Mikor elkészítette a 'Who Shot Ya'-t, én megcsináltam a 'Streets Is Watching'-ot. Amikor egy király rádióslágert írt, akkor kihoztam a 'Can I Get It?'-et. Bármilyen dalt is írt, legyen az egy kemény utcai rap, vagy sláger, nem kötött kompromisszumokat, és mégis mindig sikert aratott. Azt hiszem én is próbálom ezt tenni.

A nagy mértékű rasszizmus ellenére a szeptember 11.-én történtek közelebb hozták az embereket egymáshoz Amerikában...

A rasszizmus még mindig létezik, de jelenleg ez mindennél többet számít és Amerika egységesebbé vált a terrortámadások következtében. Érdekes lesz látni majd azt az időszakot, amikor a történtek már csak az emberek emlékeiben léteznek majd. Kiváncsi leszek változik-e valami az emberek egymással való bánásmódjában.

Mennyire voltak rád hatással a bírósági események?

A hitem rendületlen. Bármi fog történni, megtörténik. Az Úr békét nyújt, viszont vannak olyan dolgok,amelyeken nem tudsz változtatni. Én így élem az életem. Ez az ami. Természetesen aggaszt a dolog, de amikor zenélek, akkor megfeledkezek minden másról és csak a zenére koncentrálok.

Nyilvánvaló, de mégis mi alapján született a 'Girls, Girls, Girls'?

Szerettem volna csinálni egy szemtelen, vidám dalt. A szám emlékeztet azokra az időkre, amikor Slick Rick és Biz Markie írtak vicces dalokat a lányokról. Mindössze szerettem volna visszanyúlni az akkori időkbe, és egyúttal írni egy dalt a kedvenc témámról, a lányokról. Úgy tudom, hogy több híres lány is kedvel. Jelenleg nincs állandó barátnőm. Egy hosszabb kapcsolatot ápolni kell, arra viszont nem vagyok egyelőre képes.

Ki lenne az ideális számodra? Kivel randevúznál?

Hogy kit szeretek? Sok lány van ilyen. Halle Berry. Britney Spears. Rengeteg gyönyörű lány van. Britney szexi. Nelly Furtado, ő nagyon szép. Kivel randevúznék? Hát rengeteg ilyen van, ember... Nagyon sok, nem is tudom... Girls girls girls!

2001. 12. 15.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

2002. 06. 26. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2003. 05. 27. 0:00
Nem tudja valaki nekem megmondani, mi az eredeti neve Jay-z-nek?!
Vendég 2004. 01. 22. 0:00
Nem tudom.
Vendég 2006. 05. 28. 18:12
Shawn Carter

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Jay-Z riport cikk képei
Jay-Z - Jay-Z riport