Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Kylie Minogue: The Abbey Road Sessions (EMI)

Kylie Minogue - Kylie Minogue: The Abbey Road Sessions (EMI)

Gitárok, vonósok, zongora és dob: akusztikus hangszerek sora kíséri Kylie Minogue-ot, aki slágereinek sorát énekelte fel a Beatles által is használt legendás Abbey Road-i stúdióban, ahol a hangszereléssel együtt számos dalának stílusa, tempója is teljesen megváltozott. Ja, és kapunk egy új szerzeményt is, melyben a The Royal Philharmonic Orchestra kíséri az énekesnőt!

Az egész évben pályafutása 25. évfordulóját ünneplő ausztrál pophercegnő idén kiadott már egy slágerválogatást, „antiturnéra indult”, amin kifejezetten slágerré nem vált dalait énekelte, a napokban pedig egy különleges és sajátos stílusú önfeldolgozás-lemezt készített a legendás londoni Abbey Road stúdióban. A korongon 15 ismert dal kel új életre, egy kiadatlan felvétellel megfejelve.

 

A nagyszerű, hatvanas-hetvenes éveket idéző, fekete-fehér borítófotó swinges, jazz-es, soulos átalakulást sejtet, s bizony, akik az utóbbi években eljutottak Kylie koncertre, vagy látták a legutóbbi koncertfilmjei valamelyikét, azoknak nem meglepő, hogy a pophercegnő nem fél újraértelmezni saját dalait (az On A Night Like This például lírai szerzeményből alakult át az ismert diszkóslágerré, a The Loco-Motiont pedig swing-verzióban nyomta.)

 

Ezúttal 15 korábbi sikerdal nyer új értelmet a The Locomotiontől kezdve a Better The Devil You Know-n keresztül a Can’t Get You Out of My Head-en át az All The Lovers-ig. Sőt, az X című albumra tervezett, de végül befejezetlen és így kiadatlan Flower is – zenekari kísérettel – felkerült a lemezre. Ráadásul e szerzemény esetében a session-zenészeket a tekintélyes The Royal Philharmonic Orchestrára cserélte az énekesnő, mi több, a dalhoz forgatott klipet is maga rendezte. Ugyanakkor a végeredmény egy kellemes, de felejthető dalocska lett. S ez sajnos érvényes az egész lemezre is.

 

A felvételek többsége jóval lassúbb, visszafogottabb formában hallható, sőt, a Slow és az I Should Be So Lucky például olyan átalakuláson mentek keresztül, hogy a refrénig/átvezetésig gyakorlatilag egyiket sem lehet felismerni –, s ez most nem dicséret…

 

Az All The Lovers és az I Believe In You azon kevesek közé tartoznak, melyek jobban szólnak, mint az eredeti, az On A Night Like This-nél azonban már kilóg a lóláb: profi a vonós swing-hangszerelés, ugyanakkor Kylie hangja túl magas és nyávogós ehhez a zenei műfajhoz. Szerencsére a Better The Devil You Know visszafogott változatára már nem lehet panasz, a Hand On Your Heart viszont ugyanolyan középszerű maradt, mint volt, s sajnos a Come Into My World is közel hasonló hangulattal bír, mint az eredeti.

 

A Confide In Me, akárcsak a Nick Cave közreműködésével rögzített Where The Wild Roses Grow is feleslegesen kapott újrázás, hiszen a hangzásuk nem sokban tér el az eredeti változatoktól (az utóbbiban a vonósokat gitárok váltották fel), ráadásul Kylie gyakorlatilag ugyanúgy énekli mindkét felvételt, mint annak idején.

 

A toplistákon anno gyengén szereplő Finer Feeling esetében viszont megérte ritmusmentesből tempóssá váltó feldolgozást elkészíteni. A The Locomotion is csúcs, pláne azoknak, akik nem ismerik az eredeti, 1962-es Little Eva-verziót, merthogy gyakorlatilag visszaállították a diszkós hangszerelést rock’n’rollosra. Szintén ötletes a Can’t Get You Out of My Head, melyben eredetileg is vonósok kísérték az énekesnőt, ám ez a nagyzenekari támogatás is nagyon-nagyon rendben van.

 

Az ütős Love at First Sight folk-pop dallá silányult, a lemezt záró, egy szál zongorával kísért Never Too Late viszont széppé teszi az abszolút feleslegesen született lemez végét. Hiszen számos más előadó szerzeményének hasonló jellegű átalakítása sokkal ütősebbre, emlékezetesebbre sikerült.

 

Sajnos két dolgot lehet megállapítani: Kylie dalai jórészt eredeti változatukban működnek, másrészt az énekesnő hangjához három stílus passzol (diszkó, lírai, rock’n’roll), amik közül csak kettő szerepel a lemezen, azok is csupán egy-két dal erejéig. Hármas alá.

 

Tracklista

1. All The Lovers

2. On A Night Like This

3. Better The Devil You Know

4. Hand On Your Heart

5. I Believe In You

6. Come Into My World

7. Finer Feelings

8. Confide In Me

9. Slow

10. The Locomotion

11. Can’t Get You Out of My Head

12. Where The Wild Roses Grow (közreműködik: Nick Cave)

13. Flower

14. I Should Be So Lucky

15. Love at First Sight

16. Never Too Late

Balajti Péter

2012. 11. 17. 15:05

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Kylie Minogue: The Abbey Road Sessions (EMI) cikk képei
Kylie Minogue - Kylie Minogue: The Abbey Road Sessions (EMI)