Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Il Divo: The Greatest Hits – Különleges változat /2CD/ (Sony Music)

Il Divo - Il Divo: The Greatest Hits – Különleges változat /2CD/ (Sony Music)

Örömteli, ha egy előadó egy-két csemegével egészíti ki slágergyűjteményét, ugyanakkor dühítő, ha e különlegességek a többféle változatban megjelentetett összegzések közül csak a magasabb árfekvésű kiadáson kapnak helyet. Éppen ezért dicséretes, hogy az Il Divo négy új feldolgozása már az egylemezes változaton is szerepel.

Nyolc év, hat sorlemez, öt DVD és tucatnyi arany-, illetve platinalemez a mérlege az Urs Bühler, Sébastien Izambard, Carlos Marín, no meg David Miller alkotta Il Divónak. Volt tehát miből szemezgetnie a crossover formációnak a 2012-es slágergyűjteményre, ám a négyes nem dőlt hátra: nem egy, nem két, de rögtön négy vadonatúj feldolgozást rögzítettek, így nem érheti őket az a vád, hogy e válogatás csak váll-lógatás.

 

Bár az Il Divo The Greatest Hits egy-, illetve kétlemezes különleges változatban is napvilágot látott a friss felvételek mindkét verzión megtalálhatóak. Ráadásul a normál kiadás tényleg a négyes legfontosabb dalaira fókuszál, míg a ráadáskoronggal megfejelt pakk 13 további tétellel bír, melyek közt megtalálható a The Impossible Dream Barcelonában rögzített koncertváltozata. De haladjunk sorban!

 

Az örökzöldekre támaszkodó crossover világában nem nagyon lehet óriási meglepetésekkel előrukkolni. A Titanic című film Céline Dion által előadott betétdalára már Sarah Brightman is lecsapott (ráadásul egyúttal az olasz nyelvű változat ötletét is ellőtte), ugyanakkor az ír dallamvilág becsempészéséért elismerés jár az Il Divónak, akik mind a négy új tételüket, így ezt is a Royal Philharmonic Orchestrával rögzítették. Spanyollal bolondították meg az idén elhunyt Whitney Houston-sikert, az I Will Always Love You (Siempre te amaré)-t, mely már a színesbőrű díva előadásában is feldolgozás volt, lévén eredendően egy Dolly Parton-féle country-nótáról van szó. Az Elvis-sláger Can’t Help Falling In Love viszont újszerűen, kellemes meglepetést okozva szól, no persze nem annyira szokatlan, mint a UB40 reggae-megoldása.

A négy szerzemény közül a legkevésbé ismert az olasszal vegyített Alone (Solo), mellyel még a nyolcvanas években egy Heart nevű banda vette be a Billboard Hot 100-as listát, majd a nótát 2008-ban Céline Dion is feldolgozta… (Más kérdés, hogy a kanadai énekesnő megoldása hűségesen követte a szintén kanadai banda verzióját, ellentétben a crossover négyessel, akik komoly zenei ívet és vonósokat vittek a visszafogott kompozícióba.)

 

A folytatásban olyan, korábban már megjelent sikerek sorakoznak, mint az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is listavezető Ancora című albumról való Unchained Melody (Senza catene), melynek eredetijét 1965-ben adta ki a The Righteous Brothers, ami az 1990-es Ghost című mozinak köszönhette másodvirágzását, vagy a Frank Sinatra-védjegy My Way.

 

Ügyes fogás az Il Divo részéről, hogy egyszer már bevált, énekesnőktől megismert sikereket ismételnek meg: ugyanaz a dal, jól kiválasztott férfi énekhangokkal, más hangszereléssel és lehetőleg angol helyett/mellett latin nyelven énekelve jó eséllyel újra tarol. Ezen az elven alapult a Mariah Carey-féle Hero, illetve Without You (Desde el dia que te fuiste), valamint a formációnak áttörést hozó Toni Braxton kulcsdal, az Unbreak My Heart (Regresa a mi).

 

Szintén jól bevált módszere a kvartettnek, hogy musicelekből (a Somewhere a West Side Storyból, a Don’t Cry For Me Argentina pedig az Evitából való), illetve komolyzenei műveken alapuló dolgozatokból merítenek (az Adagio Albinoni örökbecsűjére épül, míg az All By Myself /Solo otra vez/ Szergej Rahmanyinov egyik zongoraművére alapoz).

A Mama Anyák napján tuti befutó, az Amazing Grace című megzenésített keresztény himnusz a hívőknek dobogtathatja meg a szívét, a Caruso pedig stílusos tisztelgés a két tenorból, egy baritonból és egy popénekesből álló négyes részéről az olasz operaénekes-legenda, Enrico Caruso előtt. A Time To Say Goodbye (Con te partirò) meg már tavaly is kakukktojásnak bizonyult, hiszen bármilyen jól is énekli az Il Divo, ez bizony elválaszthatatlan Andrea Bocelli és Sarah Brightman hangjától (akik egyébként külön-külön, és együtt is felvették e dalt).

Erős összeállítás, nem jár rosszul, aki erre szavaz, de vajon mivel tud többet a különleges változat?

 

Az első lemez megegyezik, a második, 53 perces játékidejű korong további 13 tételt kínál, köztük a koncertkedvenc Everytime I Look at You-t, valamint az egyik barcelonai fellépésen rögzített The Impossible Dream-et. Két karácsonyi dallal (Ave Maria, O Holy Night) is büszkélkedhet e lemez, ám a csúcsráadást Leonard Cohen Hallelujah átirata, illetve Ennio Morricone mester A misszió című filmhez komponált zeneművének szöveges változata, a Nella Fantasia jelentik. Utóbbi egyébként már megint egy olyan kincs, amit Sarah Brightman repertoárjából kölcsönöztek a férfiúk. Persze Céline Dion diszkográfiája is örök forrásnak bizonyul, ezt példázza a Pour que tu m’auimes encore is.

 

Jó kiindulási alapot jelentenek a hatvanas-hetvenes évek sikerdalai: „csak le kell őket porolni”. A Nights In White Satin (Notte di luce) a Moody Brothers-től, a Crying (Llorando) Roy Orbisontól, a She Charles Aznavour-től való. Becsapós a The Power of Love, melyről a negyvenes korosztálynak Jennifer Rush megaslágere juthat az eszébe, ám ez bizony az azonos című Frankie Goes To Hollywood-szerzemény feldolgozása. S persze lehet örülni a La vida sin amore-nak és a You Raise Me Up (Por ti seré)-nek is, ugyanakkor kitölthető hely maradt még a lemezen. Így nem alaptalanul hiányzik az Isabel, a La Promessa, a Toni Braxtonnal közös 2006-os foci VB-dal, a The Time of Our Lives, az Il Divo ABBA-feldolgozása (The Winner Takes It All /Va Todo Al Ganador/), valamint a 2011-es  londoni koncerten elhangzó Simon&Gartfunkel-klasszikus, a Bridge Over Troubled Water.

 

Összességében természetesen megérdemli a kiadvány az ötös osztályzatot, de ha ez az öt tétel is felkerül, akkor a csillagos ötös minősítés is kijárhatott volna.

 

Tracklista:

1. CD

1. My Heart Will Go On (Il mio cuore va)

2. I Will Always Love You (Siempre te amaré)

3. Can’t Help Falling In Love

4. Alone (Solo)

5. Unchained Melody (Senza catene)

6. Amazing Grace

7. Heroe

8. Unbreak My Heart (Regresa a mi)

9. Somewhere

10. Passera

11. All By Myself (Solo otra vez)

12. Mama

13. Adagio

14. Without You (Desde el dia que te fuiste)

15. Caruso

16. Don’t Cry For Me Argentina

17. My Way (A mi manera)

18. Time To Say Goodbye (Con te partirò)

 

2. CD

1. Nights In White Satin (Notte di luce)

2. Nella fantasia

3. Ave Maria

4. La vida sin amore

5. Everytime I Look at You

6. The Power of Love (La fuerze mayor)

7. You Raise Me Up (Por ti seré)

8. Crying (Llorando)

9. She

10. Hallelujah (Aleluya)

11. Pour que tu m’auimes encore

12. The Impossible Dream (Live)

13. O Holy Night

Balajti Péter

2012. 12. 18. 23:30

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Il Divo: The Greatest Hits – Különleges változat /2CD/ (Sony Music) cikk képei
Il Divo - Il Divo: The Greatest Hits – Különleges változat /2CD/ (Sony Music)