Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Santana: Corazón – Live From México /DVD/ (Sony Music)

Santana - Santana: Corazón – Live From México /DVD/ (Sony Music)

Igazi latin sztárparádét vonultatott fel a 2014-es, kétszeres platinalemezes albumán Carlos Santana, akinek a Corazón című mexikói koncert-ünnepére egy sor kiválóság fogadta el a meghívást – Gloria Estefantól Juanes-ig. Miattuk, és a gondosan válogatott dalok miatt egyaránt erős ez a magyar szerzeménnyel is büszkélkedő koncertfilm.

Szülőhazájában állt nagyközönség elé zenekarával, családtagjaival és a latin zenei élet sztárjaival Carlos Santana. A többszörös Grammy-díjas gitárvirtuóz meglepőmód jóval előbb tartotta legújabb, a music.hu-n öt alá minősítést kapott nagyszerű albumának lemezbemutatóját, minthogy az megjelent volna. A korong dalainak és vendégművészeinek mintegy háromnegyedével töltötte meg a koncertanyagot, melyből a Santana-életmű kulcsdalai sem hiányoztak.

A zeneszeretetéről és maximális alázatáról ismert művészt hűen tükrözi ez az est: latin szenvedély, tűz, romantika, dzsessz, improvizáció, felszabadultság, öröm, színpadi, nézőtéri és színpadi–nézőtéri közösségalkotás. A bő kétórás, valós szélesvásznú képpel, sztereó és Dolby Digital 5.1-es hanggal büszkélkedő koncertfilm nem is annyira koncert-, mint inkább zenei örömünnep-lenyomat.

Carlos élvezettel játszik a közönségnek és persze maga is élvezi az estét, s ahogy a nézőknek, úgy neki is élmény a kollégákkal való közös zenélés. Ugyanakkor meglepő lehet, hogy figyelmen hagy bizonyos koncert-trendeket. Nyitódalt, -dalokat vagy éppen startegyveleget követő köszöntés helyett ő beszéddel indít, majd egy vendégfellépő Mariachi zenekarral kiegészülve az Our Prayer instrumentálissal indít, melynek végét finálékba illő dzsesszrockos improvizációba viszi el, melyhez lelkesen asszisztál a teljes zenésztársaság – vonósokkal és fúvósokkal együtt. A néző nagyjából az ezt követő Jingo közepére tudja túltenni magát a szokatlan nyitányon, melynek egyébként tökéletesen megfelelne az 1969-es Santana debütlemezről való szerzemény...
A műsorra és a dallistára innentől kezdve viszont nem nagyon lehet panasz: bár a Corazón című albumon Bob Marley fia, Ziggy Marley nyomta apja sikerét, az Iron Lion Ziont a ChocQuibTownnal kiegészülve, ezúttal a kísérőbandához az az Elan Atias csatlakozott, aki az egykori reggae-legendát kísérő The Wailers-ben is énekelt. Míg a színpadi felállás változik, a lazán lüktető ütemek maradnak: a La Camisa Negra című sláger révén hazánkban is ismert Juanes a La Flacával készteti éneklésre a lelkes tömeget. A dal egyébként az egyik legnagyobb Santana-sláger, a Smooth egyfajta folytatásának is tekinthető, még ha az eredetije 1996-ban látott is napvilágot a szerző, Jarabe de Palo azonos című első nagylemezén.

Merész váltással négy évtizedet ugrik vissza a gitárvirtuóz és bandája az időben: a dzsesszrockos Black Magic Woman és a Szabó Gábor jegyezte Gypsy Queen már a 44 évvel ezelőtti Abraxas című Santana albumon is elválaszthatatlan párost alkottak, s ahogy a koncertanyag jól példázza, tökéletesen illenek az Oye Como Va mellé...

Hosszasan lehetne vitatkozni, melyik a szívbemarkolóbb Santana-instrumentális, a Samba Pa Ti vagy az Europa, de a szimpatizánsok egész biztos nem ugranak össze a koncertfilm megtekintése közben, mivel a műsorban mindkét mestermű felcsendül. Ahogy az est során szerephez jut a húrhajlító fia, a billentyűs hangszeren a Kyoto, November 5, 1976, Part I. instrumentális darabot előadó Salvador Santana, illetve a gitáros második felesége, a dobszólóval is jelen lévő Cindy Blackman Santana is.

A múlt sikerei (például a Woodstockon is bizonyító Evil Ways és Soul Sacrifice), valamint az ezredforduló utáni slágerek hihetetlenül erős egységet alkotnak. A latin könnyűzene sztárjai stafétaként adják egymásnak a mikrofont, s hozzák a Corazón albumról is ismerős produkciókat. A pasi-blokkban Diego Torres az Amor Correspondidóval, Romeo Santos a Margaritával (hozzáadva egy csipetnyi Marvin Gaye-féle Sexual Healinget), Miguel pedig nem csak az Indy-vel van jelen, de a multiplatina Santana-albumról, a Supernaturallól is énekel egy hatalmasat – a Maria, Maria az ő és a vokalisták közös előadásában szintén működik. Apropó Supernatural: a Smooth-ot a két Santana-háttérnekes, Andy Vargas, illetve Tony Lindsay hozzák Rob Thomas helyett, a Corazón Espinadót pedig most nem Maná, hanem a dal szerzője, Fher Olvera énekli.

A nemek közötti egyensúlyról olyan latin dívák gondoskodnak az érzelgősség és a szenvedély sajátos elegyének jegyében, mint Gloria Estefan, s a Niña Pastori, Soledad és Lila Downs alkotta alkalmi trió.

Bár a finisbe szerencsésebb lett volna a Smooth elé helyezni a Soul Sacrifice-t, a Supernatural kulcsdalát és a Corazón című album talán legfontosabb slágerét, a DVD menüje alatt is szóló, Samuel Rosa előadásában felcsendülő Saideirát egymás mellett tartani, utóbbiból pedig kihagyni a zenekar szólózásokkal megfejelt bemutatását, mégsem ez a lezárás legnagyobb baja. Hanem a vendégművészeket újra és egyszerre színpadra invitáló Cielito Lindo/Descarga Divine Explosion, melynél hiába az ismerős nóta siratós előadása, az azt váltó improvizációs kakofóniát az arra táncolni próbáló sztárok látványa sem menti meg... Nagyon kár érte.

A DVD-n szerepel egy Mexikóba csábító egyperces reklámfilm, valamint egy félórás dokumentumfilm a latin zenéről, erről a világról, a lemez és a koncert megszületéséről, a Carlos Santanával való közös munkáról, s arról, hogy a fellépőknek mit jelent Mexikó. Hiába no, a kiadványt a Mexikói Turisztikai Hivatal támogatta, így az utóbbi, egyébként remek városképekkel és szívből jövő dicséretekkel, gondolatokkal, valamint valóban érdekes infókkal tarkított anyaghoz angol és spanyol felirat is választható.

A nyitó- és záródal ugyan ront valamelyest az összképen, de a koncertanyag is van olyan erős, hogy a DVD a végső értékelésként öt alát kaphasson a music.hu-tól.

Tracklista:
1. Our Prayer (közreműködik: The Mariachi)
2. Jingo
3. Iron Lion Zion (közreműködik: ChocQuibTown & Elan Atias)
4. La Flaca (közreműködik: Juanes)
5. Black Magic Woman
6. Gypsy Queen
7. Oye Como Va
8. Samba Pa Ti
9. Amor Correspondido (közreműködik: Diego Torres)
10. Margarita (közreműködik: Romeo Santos)
11. Indy (közreműködik: Miguel)
12. Maria Maria (közreműködik: Miguel)
13. Evil Ways
14. Europa
15. Una Noche En Nápoles (közreműködik: Niña Pastori, Soledad, Lila Downs)
16. Besos De Lejos (közreműködik: Gloria Estefan)
17. Kyoto, November 5, 1976, Part I. (előadó: Salvador Santana)
18. Corazón Espinado (közreműködik: Fher Olvera, Cindy Blackman Santana)
19. Cindy Blackman Santana dobszóló
20. Smooth
21. Soul Sacrifice
22. Saideira (közreműködik: Samuel Rosa)
23. Cielito Lindo/Descarga Divine Explosion
+
Live It To Believe It – dokumentumfilm
+
Vallarta Nayarit – Live It To Believe It (turisztikai reklám)

Balajti Péter

2014. 11. 24. 0:12

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Santana: Corazón – Live From México /DVD/ (Sony Music) cikk képei
Santana - Santana: Corazón – Live From México /DVD/ (Sony Music)