Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Musical: Sakk (Chess) – Budapest Live 2015 /2CD/ (PS Produkció)

Musical - Musical: Sakk (Chess) – Budapest Live 2015 /2CD/ (PS Produkció)

Musical a sakkról, ráadásul két világbajnokságról, ahol a résztvevők koncentrációjához elengedhetetlen a maximális csend? A Sakk tökéletes példa arra: ne ítélj elsőre! A sokszínű, slágerekben gazdag musical zenéjét az ABBA szerzőpárosa – a Mamma Mia!-val ellentétben ABBA-dalok nélkül –, a csavaros, elgondolkodtató történetet és szövegét a Jézus Krisztus Szupersztár szövegírója, Sir Tim Rice jegyzi. A parádés magyar nyelvű kiadás több mint hiánypótló.

Akik a számtalan ABBA-sláger kapcsán zseninek tartják Björn Ulvaeus-t és Benny Anderssont, azok még inkább dicsőíthetik a szerzőpárost, mivel Chess, azaz Sakk címmel olyan musicalt írtak, melyben tényleg minden megtalálható, ami a méltán népszerű műfajt sikeressé teszi. Nagyívű szólók (Isten óvd szívem, Himnusz, Aki nem más, mint én), többszólamú előadás (Kvartett), rockos (Senki nincs melletted) és diszkós megoldások (Bíró, Ma éjjel Bangkok), lírai duettek (Hegyi duett, Te és én), játékos zenei geg (Követségen), klasszikus musical-kórus (Merano), sőt, komolyzenei hatások (A sakk története) és balettzene (Sakkjátszma), meg persze visszatérő dallamok és olykor új értelmet nyerő szövegek egyaránt gazdagítják a darabot, melynek legsikeresebb nemzetközi előadására 2008-ban a londoni Royal Albert Hallban, számos Broadway-sztár felvonultatásával került sor.
A szövegíró Sir Tim Rice is ezt a változatot tartja hivatalosnak, s nem véletlen, hogy a magyarországi PS Produkció szintén e koncert verziót állította színpadra a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, a Bálnában, a Vigadóban és a Pesti Magyar Színházban. Utóbbi helyszínen rögzítették a Sakk (Chess) – Budapest Live 2015-öt. A kétlemezes kiadvány az est teljes anyagát tartalmazza, a piszkosul jó keverésnek köszönhetően pedig szinte teljesen nélkülözi a színházban rögzített zenés darabok gyerekbetegségeit. A főbb szerepekben olyan ismert művészek brillíroznak, mint a Gundel Művészeti Díjjal kitüntetett Egyházi Géza, az Artisjus-díjas Szemenyei János, a VIVA TV egykori műsorvezetője, a Dömötör-díjra jelölt Sári Évi és a V-Tech-ből ismert Kefír nővére, a prózai és zenés szerepekben egyaránt domborító Kecskés Tímea. A fergeteges magyar szövegért a rímhányó Romhányi József lányát, Romhányi Ágnest illeti dicséret, aki először 1993-ban készült el a műfordítással, amit '95-ben, majd az új színpadi produkció kedvéért 2010-ben is pontosított, így például a Sakk legismertebb kulcsdala, a Ma éjjel Bangkok egy új, a korábbinál sokkal jobb verzét kapott. (Ezért is nagy fájdalom, hogy nem jutott hely a kiadvány tokjában a teljes szövegkönyvnek.)

Apropó dalok: a szereplők közül szinte mindenkinek jut legalább egy fontos dal. Egyházi Géza szovjet játékosként a Himnusszal vált ki álló ovációt a közönségből, Szemenyei János amerikai sakkozója kellő átéléssel a Ma éjjel Bangkokba csempész annyi pluszt, amitől még jobban hat ez a toplistás sláger, míg Sári Évi szekundánsa a Senki nincs melletted című tétellel mutatja meg tehetségét. A KGB-s Molotovot megformáló Molnár Erik a Szovjet gépezet magával ragadó szláv dallamai között fürdik a sikerben, Kiss Ernő Zsolt A bíróval táncoltatja meg a nagyérdeműt, a darab utolsó harmadában Szvetlánaként megjelenő Kecskés Tímea pedig az Aki nem más, mint énnel ér el rajt-cél-győzelmet.

S hogy miről szól a darab? Első ránézésre egy, pontosabban két sakkvilágbajnokságról, valójában viszont ennél jóval többről van szó, mivel az Egyesült Államok és a Szovjetunió feszül egymásnak, politikai és propagandacéloktól fűtve. Az erőfitogtatásról szóló győzelem érdekében olyan tisztességtelen eszközökből sincs hiány, mint a manipuláció, a zsarolás és a médiabotrány, miközben szép lassan kiderül: maguk a játékosok is pusztán csak bábuk a hatalom sakktábláján. A túlhajszolt szovjet kihívó, az arrogáns amerikai bajnok és annak magyar származású szekundánsa, kinek személyes, 1956-os drámája sokunkat megérinthet, szépen gazdagítják a meglepő fordulatokkal operáló, zene és dalok szempontjából is parádés történetet. (Az már csak hab a tortán, hogy a darab ismét látható: 2016. október 29-én 19, október 30-án pedig 17 órától tűzi műsorára a Pesti Magyar Színház.)

Két tétel (Anatolij, Molokov, Végjáték 3.) kivételével olyan slágeres és sokszínű az egész darab, hogy első, de legfeljebb második hallásra magával ragadja az embert. A művet a hol játékos, hol komoly magyar szöveg, a zenekar, a művészek és a kórus precíz előadása teszi teljes élvezetté. Köszönet a csillagos ötöst érdemlő produkcióért.

Tracklista:
1. CD
1. Bevezetés
2. Nyitány
3. A sakk története
4. Merano
5. Rock Merano
6. Merano Repríz
7. Újságok
8. Sajtótájékoztató
9. Anatolij, Molokov
10. Forog a kerék
11. Nehéz idők
12. Bíró
13. Fanfár
14. Sakkjátszma 1.
15. Kvartett
16. Florance és Molokov
17. Budapest lázad
18. Senki nincs melletted
19. Hegyi duett
20. Sakkjátszma 2.
21. Szakítás
22. Szegény kis srác 1.
23. Követségen
24. Isten óvd szívem
25. Himnusz

2. CD
1. Arany Bangkok
2. Ma éjjel Bangkok
3. Még egy ellenfél
4. Te és én
5. Szovjet gépezet
6. Interjú
7. Aki nem más, mint én
8. Alku 1.
9. Alku 2.
10. Alku 3.
11. Szegény kis srác 2.
12. Végjáték 1.
13. Már ismerem őt
14. Végjáték 2.
15. Sakkjátszma 3.
16. Végjáték 3.
17. Te és én repríz
18. Himnusz repríz
19. Tapszene

Balajti Péter

2016. 10. 24. 10:43

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Musical: Sakk (Chess) – Budapest Live 2015 /2CD/ (PS Produkció) cikk képei
Musical - Musical: Sakk (Chess) – Budapest Live 2015 /2CD/ (PS Produkció)