Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Budapest Bár: Ünnep – Volume 6 (Bár Produkció Kft.)

Budapest Bár - Budapest Bár: Ünnep – Volume 6 (Bár Produkció Kft.)

Évek óta vártam ezt a nagylemezt. Nem is értem, miért ódzkodtak a zenészek és az énekesek, amikor a Budapest Bárt vezető Farkas Róbert felvetette: készítsenek karácsonyi CD-t. Az együttes profiljába belevág, karácsonyi album a múlt század húszas, harmincas éveit idéző kellemes, kávéházi cigányzenével látszólag igazi kihívás.

Jobban belegondolva bizonyára azért nem fogadták kitörő lelkesedéssel az ötletet, mert a karácsonyi zene bizonyos körökben egyet jelent az igénytelenséggel. Boldog-boldogtalannak van már karácsonyi zenéje (kinek dala, kinek teljes lemeze), ezzel könnyen megcélozható a közönség. Ilyenkor mindenevők vagyunk, szívünk, lelkünk a giccset is befogadja. Nyilvánvaló volt azonban, hogy a Budapest Bár karácsonyi korongja más lesz.

Más lett, kuriózum. A karácsony szót akár el is felejthetjük, helyette hatásosabb az ünnep kifejezés, ezt a címet is kapta a hanghordozó, mert nem feltétlenül a karácsonyt, sokkal inkább a decembert körülölelő hangulat próbálja visszaadni. A kiváló hangszerelés az, ami összefogja a tizenhárom különböző hangulatú, régi és új, magyar és angol nyelvű szerzeményt.

Kezdjük a legfontosabbal! Az énekesek közé visszatért Szalóki Ági (csak erre az albumra), aki a zenekar első nagylemezén a Rózsafa virít és a Munka után című zeneszámokat énekli, zseniálisan. Most Nagykovácsi Ilona elfelejtett dalát, a Jön a fehér karácsony címűt adja elő. Szerintem ő a leghitelesebben előadók egyike a CD-n, s ez bizonyíték arra, hogy meg kellett volna őt tartani. A négy új szerzemény közül kettő, a Gyöngyfüzérek (Kiss Tibor énekli) és a Télapó Rally (Ferenczi György) ízig-vérig mai mondanivalójú, az Angyal táncol a fák tetején (Rutkai Bori) aranyos, fülbemászó, akár sláger is lehet belőle. Mindhárom szövegét az előadójuk írta. A negyedik, a Karácsonyi mese instrumentális (a Budapest Bár játssza), ezzel zárul az összeállítás. A három angol nyelvű átdolgozás közül kettő decemberi örökzöld, Brenda Lee Rockin’ Around the Christmas Tree-je (Németh Juci) és Nat King Cole The Christmas Songja (Behumi Dóri), a harmadik Tom Waits Ruby’s Armsa (Frenk). Négy magyar sláger átirata is helyet kapott az albumon. Kettő Bereményi Géza szövege: a Karácsony címűt Cseh Tamás, a Hóesést Udvaros Dorottya vitte sikerre, előbbit Szűcs Krisztián, utóbbit Kollár-Klemencz László énekli a lemezen. Lovasi András – meglepetésre – a Piramis klasszikusát, az Ajándékot adja elő. A negyedik a Legyen ünnep című. Na ettől féltem a legjobban! Ez abba a kategóriába tartozik, amelyhez nem szabad hozzányúlni (pedig milyen sokan megtették), Katona Klári előadását ugyanis megközelíteni is nehéz, nemhogy túlszárnyalni. Ez a változat mégis szerethető, elsősorban a hangszerelésnek köszönhetően, de Mező Misi énekes is sokat hozzátesz. A korongon szerepel még John Lennon és Yoko Ono emblematikus dala, a Happy Xmas (War Is Over), Keleti András szép fordításában, a Budapest Bár összes zenészének és énekesének az előadásában.

Az Ünnep a hazai karácsonyi zenepiac legfontosabb és legizgalmasabb újdonsága. Akárcsak a Budapest Bár, ez is többgenerációs kedvenc lehet. (Új Szó)

Puha József

2016. 12. 24. 11:50

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Budapest Bár: Ünnep – Volume 6 (Bár Produkció Kft.) cikk képei
Budapest Bár - Budapest Bár: Ünnep – Volume 6 (Bár Produkció Kft.)