Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Depeche Mode: The Best of – Volume 1. (Mute/ EMI)

Depeche Mode - Depeche Mode: The Best of – Volume 1. (Mute/ EMI)

25 évvel ezelőtt jelent meg az angol Depeche Mode első nagylemeze, így e jubileum kapcsán idén sorozatos csemegékkel támad a brit gárda.

Az egész „rajongóbombázás” tavasszal kezdődött. A DM úgy döntött, korábbi sorlemezeit különleges, kétkorongos kiadásban dobja ismét piacra. Az első eresztésben a Speak and Spell, a Music For The Masses és a Violator albumok speciális változatai kerültek a boltok polcaira, az őszi folytatásban pedig az A Broken Frame, a Some Great Reward és a Songs Of Faith And Devotion jutott ugyanerre a sorsa. A CD-k remasterizált hanganyagjavulását ugyan csak a vájftülűek érzékelhették, ám a DVD-kre felpakolt teljes hanganyag háromféle hangnormái közül a dolby digital 5.1-es és dts 5.1-es térhatású keverései már garantáltan magával ragadták a hallgatót. Szintén izgalmasak a korongokra felkerült félórás, szélesvásznú dokumentumfilmek, melyek az adott lemez születésének körülményeiről mesélnek, illetve a kislemezdalok/remixek csokra. Sőt, néhány korongra koncertfelvételek is kerültek, így az A Broken Frame-csomag a ’82-es hammersmithi fellépésről féltucat nótát, a Some Great Reward-összeállítás meg a két évvel később liverpooli buliról idéz öt szerzeményt. (Apropó koncert! A DM-kedvelők idén turné során is láthatták kedvenceiket, mi több, a milánói fellépés DVD-n szintén megjelent – egy- és háromlemezes kiadásban.)
A 2006-os Depeche Mode-dömpinget egy új kislemez (Martyr), valamint egy best of lemez (illetve annak DVD-vel megfejelt változata) zárja. Az egylemezes slágerparádé természetesen elképzelhetetlen volna a csapattól (a remixeikből például annak idején triplalemez jött ki!), így a cím mögé jogosan került fel kisbetűkkel az „első rész” kiegészítés.
Mit tud az új összegzés a korábbi (The Singles 81–85, Singles 86–98) gyűjteményekhez képest?! Nem sokat: természetesen rendelkezik pár slágerrel a ’98 óta megjelent két nagylemezről, így az Exciter korongról a Dream On, míg a Playing Angel feliratú korongról a Precious és a Suffer Well kaptak helyet, de elfért a vadiúj Martyr is. A többi 13 szerzemény – igaz, remasterziálva szerepelnek itt – mind megtalálhatóak voltak a korábbi kislemez-gyűjteményeken is… Az viszont dicséretes, hogy a zenekar ügyelt arra, mindegyik sorlemezéről legalább egy, de inkább két nótának jusson hely a Best of Vol. 1. korongon. (Bár a dalsorrend elég kaotikus; sem az időrend, sem az ABC-nem befolyásolta a nóták sorba rendezését). A hetvennégy perces játékidő kétségtelenül combos, igaz, így is bőven akad sláger – pl.: Condemnation, A Question Of Time, A Question Of Lust, Stripped, Little 15, Behind The Wheel, Policy Of Truth, A Pain That I’m Used To – , ami majd a következő része(ke)n szerepel.
Összességében kijelenthető: akik most kezdtek el barátkozni a Depeche Mode-dal, azoknak kötelező e Top 10-es (pl.: Just Can’t Get Enough, See You, Everything Count, People Are People, Master and Servant, Enjoy The Silence) és Top 20-as (pl.: Shake The Disease, Strangelove, Personal Jesus) slágerekkel megpakolt válogatás, a rajongókra e kijelentés már kevésbé érvényes, a gyűjtők meg úgyis mindent megvesznek, ami a bandával kapcsolatos.
Mindez természetesen semmit sem von le a tartalom megítéléséből, mely könnyedén hoz maximális pontszámot a zenekarnak.

Tracklista:
1. Personal Jesus
2. Just Can't Get Enough
3. Everything Counts
4. Enjoy The Silence
5. Shake The Disease
6. See You
7. It's No Good
8. Strangelove
9. Suffer Well
10. Dream On
11. People Are People
12. Martyr
13. Walking In My Shoes
14. I Feel You
15. Precious
16. Master and Srevant
17. New Life
18. Never Let Me Down Again

Balajti Péter

2006. 11. 14.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2006. 11. 14. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
burgi 2007. 04. 29. 22:04
hogy tudok letölteni ?
Vendég 2010. 06. 22. 22:14
nemtudoom

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Depeche Mode: The Best of – Volume 1. (Mute/ EMI) cikk képei
Depeche Mode - Depeche Mode: The Best of – Volume 1. (Mute/ EMI)