Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Depeche Mode: Songs of Faith and Devotion – Collectors Edition (Mute/EMI)

Depeche Mode - Depeche Mode: Songs of Faith and Devotion – Collectors Edition (Mute/EMI)

A kezdeti évről-évre történő albumkészítés ugyan lelassult, de ahogy az 1990-es Violator esetében, úgy a soron következő nagylemez esetében is megérte három évet várni: a Songs of Faith and Devotion egy sor országban – köztük Angliában, Németországban és az Amerikai Egyesült Államokban – listavezető lett!

A korábbiaktól eltérő hangzás, rockos megoldások sora, Dave Gahan erőteljes hangja és átalakult külseje (hosszú haj, szakáll, számos tetoválás) meglepetésként érte a rajongókat, ám az eredmény nem elfordulás, hanem még erőteljesebb rajongás lett.

A majd’ 15 évvel ezelőtti bombaalbum legújabb kiadása műanyagfeknibe csúsztatott digipack-csomagban jelent meg, s a bevezető gondolatokkal, ritka fotókkal, valamint tizenkét dalszöveggel telepakolt kísérőfüzet mellett két korongot találunk. A 10 dalos CD/SACD hibridhordozó a teljes nagylemezt tartalmazza (a lejátszásra alkalmas rendszeren természetszerűen a magasabb kategóriájú tömörítést, azaz a Super Audio CD-réteget érdemes olvastatnunk), míg a DVD dokumentumfilmmel, háromnegyedórányi kislemezanyaggal bír, továbbá a Songs of Faith and Devotion összes dalát háromféle hangnormában (LPCM sztereó, Dolby Digital 5.1, DTS 5.1) hozza! Nosza!
A kellően durva, majd’ tízmásodperces csikorgó hanggal induló, majd egy kiváló gitárriffbe átcsapó I Feel You nyitja meg a dalok sorát, s a térhatású hangélmény ezúttal is döbbenetes! S ahogy az albumról kimásolt első három kislemez a valóságban megjelent, ugyanabban a sorrendben csendül fel az I Feel You, majd az amerikai modern rock listát vezető Walking In My Shoes és a gospell-jellegű Condemnation. (A negyedik maxi, a tétel nyitósorát címként megkapó In Your Room sem hiányzik, csak befurakodtak elé a Mercy In You és a Judas című tételek.)

A slágerekkel teli indítást váltó Mercy In You ugyan elmarad az azt megelőző daraboktól, ám a Martin L. Gore által előadott Judas a lemez egyik legszebb és legmelodikusabb darabja. Az In Your Room borongós hangulata és fülbemászó refrénje 5.1-es keverésben sem egykönnyen felejthető, míg a blues és a gospell sajátos zenei elegyét nyújtó Get The Right With Me mind a mai napig erőteljes, érdekes megoldás marad.
A lemezt záró három nóta, a Rush, a One Caress és a Higher Love annak idején szintén kislemezre kerültek – a feszültséggel teli, nyugtalanító Rush remixei a Condemnation, az intim hangvételű, Martin L. Gore tolmácsolta One Caress eredeti változata az I Feel You, míg a Higher Love újraértelmezései az In Your Room maxikon kísérték az igazi sikerdalokat.

Sajnos a Depeche Mode Collectors’ Edition több részére is jellemző koncertfelvételeket ezúttal nem találunk (még sztereóban sem), pedig a zenekar második hivatalos koncertlemeze, a Songs of Faith and Devotion Live kizárólag a stúdióalbum felvételeinek élő változatait tartalmazta – néhány dal igazán jó lett volna róla…

A nyolc, kislemezek B-oldaláról való, jórészt remixfelvétel összjátékideje majdnem olyan hosszú, mint az albumé! A sort a nagylemezről méltatlanul mellőzött My Joy nyitja meg, melynek kevésbé eltalált remixe is helyet kapott e blokkban. Szintén csak kislemezen fellelhető a Death’s Door, melynek Jazz Mixe egészen kellemes, bár idővel rájöhetünk, hogy épp kétszer hosszabb a kelleténél. A Condemnation videóklippel is megfejelt Paris Mixe klasszikus darab, de nem lehet panasz az In Your Room Zephyr Mix néven kiadott megoldására sem, s szintén remek a Walking In My Shoes Portishead-támogatással készült újraértelmezése is. A gyűjtemény leghosszabb tétele, az I Feel You Brian Eno által megkevert változata viszont sajnos arra kiváló példa, hogy egy elronthatatlannak tűnő felvételből is ki lehet hozni valami egészen furcsát… Az összeállítást záró In Your Room Apex mixe viszont a furcsán kellemes kategóriába sorolható.
A bő félórás, anamorfikus szélesvásznú, sztereó hanggal szerelt dokumentumfilm elsősorban a spanyolországi luxusapartmanban készült lemezfelvételekről, a gigantikus, összesen kétmillió látogatót számláló, hazánkat is érintő Devotional turnéról és a koncertsorozattal járó árnyoldalakról mesél – igen őszintén. A klipdarabokkal és a Devotional turné koncertrészleteivel megfejelt anyag Alan Wilder kilépésével ér végét.

Tracklista
CD/SACD
1. I Feel You
2. Walking In My Shoes
3. Condemnation
4. Mercy In You
5. Judas
6. In Your Room
7. Get Right With Me
8. Rush
9. One Caress
10. Higher Love

DVD
1. I Feel You
2. Walking In My Shoes
3. Condemnation
4. Mercy In You
5. Judas
6. In Your Room
7. Get Right With Me
8. Rush
9. One Caress
10. Higher Love
(LPCM sztereó, Dolby Digital 5.1, DTS 5.1 hangsávok)

1. My Joy
2. Condemnation (Paris Mix)
3. Death’s Door (Jazz Mix)
4. In Your Room (Zephyr Mix)
5. I Feel You (Life’s Too Short MIx)
6. Walking In My Shoes (Grungy Gonads Mix)
7. My Joy (Slowslide Mix)
8. In Your Room (Apex Mix)
(LPCM sztereó)
+
Depeche Mode 1991–94 (We Were Going To Live Together, Recordiong Together and It Was Going To Be Wonderful)
(anamorfikus 16:9-es kép, LPCM sztereó hang)

Balajti Péter

2007. 09. 04.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2007. 09. 04. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Depeche Mode: Songs of Faith and Devotion – Collectors Edition (Mute/EMI) cikk képei
Depeche Mode - Depeche Mode: Songs of Faith and Devotion – Collectors Edition (Mute/EMI)