Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Depeche Mode: Sounds Of The Universe /CD+DVD/ (Mute/EMI)

Depeche Mode - Depeche Mode: Sounds Of The Universe /CD+DVD/ (Mute/EMI)

Nem nyomdahiba: a sima kiadás szürke alapjától fekete hátterével üt el a DM legújabb albuma különleges változatának borítója. Belül pedig a 13+1 felvételt rejtő CD-n kívül egy DVD is lapul. Utóbbi térhatású keverésben ismétli a hanghordozó tartalmát, klippel, remixekkel és – első alkalommal – magyar feliratos Depeche Mode-kisfilmmel!

Négy évet kellett várnia a rajongóknak, de ezt már megszokhatták. Ennyi idő telt el az 1993-as Songs Of Faith and Devotion és az Ultra, a ’97-es nagylemez és az Exciter, ez utóbbi és a Playing The Angel között is. Az új dalokra kiéhezett és a masszív, mégis magával ragadó Wrong verzéivel megmámorosodott Depeche Mode-megszállottak a világ számos országában, így hazánkban is az eladási listák élére juttatták és bearanyozták az új anyagot. Az új cucc pedig az összes DM-sorlemez mintájára megjelent kétkorongos kiadásban is, melynek DVD-je térhatású keverésben hozza a TELJES albumot, bő félórás extrával megfejelve azt.

Az ismerkedést érdemes az audiovizuális tartalommal, azon belül is az ezúttal magyar felirattal is ellátott kisfilmmel kezdeni, a CD meg jó lesz a kocsiba!
A tízperces szösszenetből sok minden kiderül: például, hogy az agyoneffektezett alapokért minden bizonnyal Martin L. Gore kütyüs gyűjtőszenvedélye felelős, aki az Ebay-ről összevásárolt használt masinákat autodidakta módon fedezte fel. Úgy tűnik, minden friss masinája megszólal az új albumon. Megtudjuk, hogy az előző turné elmaradt izraeli zárófellépését a mostani világjárás ottani startjával próbálják kompenzálni. Azt is és addig bizonygatják, hogy mennyire jó volt a közös munka és mekkora az összhang, hogy az ember tényleg elhiszi. Az viszont érthető, hogy az aréna-bulik helyett egyből hetvenezres tömeg előtti sorozatos koncertek izgalmas kihívást rejtenek. Kétségtelen, hogy hihetetlen energia szabadul majd fel, ha ennyi ember torkából szakadnak fel egy olyan nóta sorai, mint a Wrong…

Apropó Wrong! Az új album első kislemezéhez döbbenetes klip készült, mely – akárcsak a kisfilm – anamorfikus szélesvásznú változatban szerepel a DVD-n. A kiadvány kifejezetten a Patrick Daughters rendezte videó miatt kapott korhatáros besorolást: egy autó halad hátramenetben a városban. Idővel kiderül az üresnek gondolt járműnek van utasa is – egy hátrakötött kezű, leragasztott szájú, álarcot viselő szerencsétlen, aki mindenáron szabadulni akar a négykerekűből mielőtt az koporsójává válna.
Sajnos a nem mindennapi videóhoz csak sztereó hang jár, úgy mint a doksihoz és a remixekhez. A három újraértelmezés több mint húszpercet tesz ki, de inkább érdekesek, mint telitalálatosak. Bár a Jezebel testesen egzotikus, akusztikus változata akár hibátlan is lehetne, ha az utolsó két perces instrumentális lezárást mellőzték volna.

Egy szó mint száz, a klip mellett a térhatású hangbűvészkedésekért érdemes erre a kiadásra voksolni a hagyományos albummal szemben. A hanghatások és az egymásra pakolt dallamdarabok, illetve Dave Gahan emblematikus hangja nagyszerűen töltik be a teret, legyen szó a szöveg szempontjából is telitalálatos Wrongról, az idegesítően lassan induló In Chains-ről vagy a rockos, elektrogitárral megtámogatott kislemez-gyanús Hole To Feedről. A Fragile Tension alapja simán elférne egy Erasure-lemezen, a nyolcvanas-kilencvenes évek Depeche Mode-jára jellemző slágergyanús megoldást viszont az In Sympathy jelenti. A Peace a soul- műfaját ötvözi a súlyos szintipoppal, olykor nehéz elhinni, hogy a XXI. században készült. A Come Back közel sem olyan jó darab, mint amilyennek a szerzője, Dave Gahan gondolja, viszont a szintén hozzá köthető Miles Away/The Truth Is-ra joggal lehet büszke.

A DM zenei agya, Martin L. Gore a Jezebelben játszik mikrofonbálványt, s bár a lírai szerzemény énektémája működik, a zenei aláfestés sokat ront a nótán. Instrumentális darabokban sosem volt erős a Mode, így a Spacewalker és a lemezt záró Corruptot bő három perccel követő közjáték sem sokat tesznek hozzá az összképhez. Ettől függetlenül megérte várni az új Depeche Mode-cuccra!

Tracklista:
CD:
1. In Chains
2. Hole To Feed
3. Wrong
4. Fragile Tension
5. Little Soul
6. In Sympathy
7. Peace
8. Come Back
9. Spacewalker
10. Perfect
11. Miles Away/The Truth Is
12. Jezebel
13. Corrupt (+ Interlude No. 5)

DVD:
Dolby Digital 5.1, DTS 5.1:
1. In Chains
2. Hole To Feed
3. Wrong
4. Fragile Tension
5. Little Soul
6. In Sympathy
7. Peace
8. Come Back
9. Spacewalker
10. Perfect
11. Miles Away/The Truth Is
12. Jezebel
13. Corrupt (+ Interlude No. 5)
+
In Chains (Minilogue’s Earth Remix)
Little Soul (Thomas Fehlmann Ambient Mix)
Jezebel (SixToes Remix)
+
Sounds Of The Universe (rövidfilm)
+
Wrong (videóklip)

Balajti Péter

2009. 05. 09.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2009. 05. 09. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2009. 11. 03. 19:44
"Instrumentális darabokban sosem volt erős a Mode..." No, akkor, lássuk! Oberkorn, Pimpf, Memphisto, Kaleid, Painkiller, Headstar... Ezek mind nagyot ütnek, de az albumokra valóban nem sok (jó) instrumentális tétel jutott, a Pimpf-et leszámítva.
Vendég 2011. 04. 09. 10:23
...és ne feledjük a zseniális To Have And To Hold-Spanish Taster-t sem, ha már az instrumentálisoknál tartunk...

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Depeche Mode: Sounds Of The Universe /CD+DVD/ (Mute/EMI) cikk képei
Depeche Mode - Depeche Mode: Sounds Of The Universe /CD+DVD/ (Mute/EMI)