Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Aktuális

MERT SZERETJÜK CSINÁLNI

Zé jelenti--- Két teniszezőnő újságot olvas. Két újságírónő teniszezik. Az első kép szebb és jobb. De legyünk következetesek. Két vakond túrt ás. Két túr vakondot ás. Tour de France. Iron man. Iron Maiden. Made in Hungary. Iron Maidnem. A magyar is átvesz, másol, utánoz. Léteznek fel nem fedezett brókerzsenik, kaszinók, szákmájfákindik feliratú pólót viselő mesterek, szeretlekrozi-grefitis metrók, Elvis imitációk, 1 alkotásban 3 jenki slágert koppintó hejderutyutyúk, lufifenekű Britneybébik, hosszú fekete hajra izzadó ’Pisti’ tetoválásúak, álbotrányhősök, de EGY mégis igazi: Az amatőr bandák és az őket körülvevő lelkesedés.

Még ha meg is csapja őket az Amerika szele, igyekeznek a saját lábukon megállni, és a körülményekhez képest önmaguk lenni.
Ha apró lagzilajcsik potyognak az égből, szívből játszanak, akkor is, igen, dalokat. Ez sem utolsó, mint ahogy az sem:
Nem számít a pénz.
Lávában, állóvízben, gömbvillám peremén játszani, játszani ’szarér-hugyér’, bármikor. Nevetve.
„Mert szeretjük csinálni.” – hangzik az elcsépelt igazmondat, amiből kiindulván a romantika és a jószándék feltételezésén kívül zöldfülüségre asszociálhat a kedves kívülálló, ám ez esetben elhivatottságról van szó, de kell a szerencse is.

Ők is voltak amatőrök.

A magyar popzene történelem könyvét lapozgatván kiderül:
Az Újkor hajnalán egy kis nóném csapat, valami
Kispál és a Borz vonattal zötyög hegyen-völgyön át; amikor a normálisabbak a kert közepén álló hóember orrát illesztik éppen, ők hangszereiket cigülik saját kézben ócskábbnál ócskább vidéki lebujokba, s koncerteznek szanaszéjjel átlag 20-30 delikvens előtt. A zenekar ekkori gázsija: 500 Ft/fő.

Legújabb kor.
Váratlanul kilép a magyar ködből 3 sármos jazzbitang, megjelenésükkor néhányan köpni-nyelni, mások szóhoz jutni nem tudnak. E tánczenekar már a többedik cédéjét nyújtja át névvel ellátott címke nélkül különféle klubboknak, stúdióknak, médiaképviseleteknek, amikor is ez biza várhatóan egyre kellemetlenebbé válik; - s a kocsijukban ülve természetesen -, úgy döntenek, ők lesznek az Egon.Rulez! Egy ideig így fut a zenekar, de nem akarnak lefogyni, az ötlet is fényét veszti, váltanak hát. Ettől kezdve a netes keretektől nem szabadulván mint Mari, maradnak a kaptafánál, hogy aztán minden magyar polgár és házikedvenc a már Emil.Rulez! Zazie az ágyban c. komolyművét hallgathassa.
Na de ne rohanjunk ennyire előre illéri, mert ez a csupán egy éves(!) történet érdemel még néhány szót.
Álltak a színpadon a csodajazzbogarak, megszólaltattak valami megérinthetetlen játékvilágot, amiben a játszótársak ámultak azon, hogy a térfél másik részén játszók őket ámulják.
Ez az egész zenekarosdi náluk is hobbiökörködésként indult, afféle kacagtató önszórakoztatásként. Ám ez a Zazie világ egyre inkább rulezzé nőtte ki magát, ami következésképp mérsékletes osszuk meg ezt másokkal is kényszerré fejlődött, s megfogantatott a híres, ösmerős érzés: mi ezt szeretnénk életünk végéig, ásó, kapa, nagyharang csinálni.
Idővel – szerencsére – úgy tűnik (bizonyos nehézségek árán ugyan) eme elképzelés megvalósulni látszik.

Na jó, a feljebb és a sokkal fejlebb említett két példa sikersztori mindenek felett, hisz’ a Kispál és a Borz azóta hazánk legkeresettebb, az Emil.Rulez! pediglen a legifjabb, s legsebesebb jazztitánok alapköve, dehát mi mással is peldálózzon az okos klaviaturát pötyögő, ha az ún. győztesekkel ne?

Az érvényesülés nyitja csupa lemondásokban rejlik, no és a tűrőképességben.
Rendszerint átesik a kedves amatőr gárda a Kiadóhajsza, a Kiadóhajsza II., továbbá a Kiadóhajsza III. és IV. természetfeletti pszichothriller-naturálfilm izgalmas epizódjainak nemes forgatásán, hősfőszereplőként megizzítva a pannontenger nagymúltbeli partjait, s a közhiedelemmel nem ellentétben jókorát ugrik majmokkal a vízbe, ahol követi egy-egy klipőrület, buli helyett stúdiózzunk fíling, tévészereplések, más egyéb.

Hé, hát akkor mi kell ahhoz, hogy a hymen legalább berepedjék?

Ha a haverokon kívül nyüszítésünk néhány alkesz bárpultnál könyöklő mellett más példánynak is bejön, szóval ha max. harmincan velünk nyüszítenek, az már fél siker.
A kozmikus orgazmushoz azonban NEM elég a közönség szimpátiája. Ha nem vagyunk abban a bizonyos „jó helyen, jó időben”, s a homokóravárépítés csínja-bínja is a mienk, akkor a menedzsment megtestesítője, a menedzser a kulcsmotívum. Ő egyszerűen nélkülözhetetlen figurája ennek a szakmának(?), képbe lépésével eltűnik a 'szarér-hugyér' elv, s feltehetőleg megleli azt a közös nyelvet, melynek segítségével az adott zenekar (a túljátszást kerülvén) az általa leginkább megfelelő helyen bazseválhat, vélhetően normális hangtechnika, és kívánságteljesítő lista mellett. Azonban ez sem elég, mert kell a kurázsi, a karizma, mely nélkül szuperszónikus menedzsergép s hőlégballon nagyságú szív ide vagy oda, az egész szart se ér.

kárpátidia

2002. 08. 29.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

kárpátidia 2002. 08. 29. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2002. 09. 04. 0:00
Dia, örülök, hogy végre valaki tutin megmondta a frankót a kedvenc kicsi zenekaromról! Csak így tovább, Dia! Csak így tovább, Rulez! Üdvéscupp: Flóra, aki icob
Vendég 2002. 09. 04. 0:00
Csak annyit tennék hozzá, úgy mint a magam és tömbtársaim nevében, hogy a mélyszociológiát és a marketinget nem kell erőltetni. Itt csak Zenéről van szó. Tisztelettel: Bandi
Vendég 2002. 09. 04. 0:00
rettenetes
Vendég 2002. 09. 04. 0:00
A cikkről a saját érdeketekben nem mondok semmit. A lényeg: Emil.Rulez! RULEZ! Fer

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

MERT SZERETJÜK CSINÁLNI cikk képei