Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2015/8

Listamustra - Listamustra 2015/8

Ahogy várható volt, az 57. Grammy Awards leginkább az USA-ban fejtette ki jótékony hatását a zenei piacon. A négy aranygramofont bezsebelő Sam Smith nagylemeze, az In the Lonely Hour iránt kilencvenegy százalékkal nőtt meg a kereslet, 164 ezer példány fogyott el belőle, s az eladási listán egy pozíciót javítva a harmadik.

Az év albuma kategóriában győztes Beck-korongból, a Morning Phase címűből 483 százalékkal többet, 71 ezer példányt értékesítettek – a 39. helyről a nyolcadikra ugrott. A díjkiosztó legfontosabb kategóriái jelöltjeinek válogatáslemeze iránt kilencvenkét százalékkal nőtt meg a kereslet, 65 ezer példánnyal a 15. pozícióból a kilencedikbe jött fel.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Mark Ronson featuring Bruno Mars: Uptown Funk!

Egyesült Királyság – Ellie Goulding: Love Me Like You Do

Németország – Ellie Goulding: Love Me Like You Do

Magyarország – Ellie Goulding: Love Me Like You Do

 

Már mifelénk is tarol a Love Me Like You Do

Az Amerikai Egyesült Államokban hetedik hete az angol Mark Ronson és a hawaii Bruno Mars slágere, az Uptown Funk! a legsikeresebb zeneszám. Mars eddig a Locked Out of Heaven című szerzeménnyel tanyázott a leghosszabb ideig a Hot 100 rangsor élén, hat hétig. Az angol Ed Sheeran ötödik hete ezüstérmes a Thinking Out Loud című felvételével. A hatodik helyről a negyedikre lépett Rihanna, Kanye West és Paul McCartney a FourFiveSeconds című dallal. A 18. pozícióból a tizedikbe jött fel Taylor Swift 1989 című albumának harmadik zeneszáma, a Style.

A brit piacon harmadik hete – ezúttal 118 343 példánnyal – az angol Ellie Goulding slágere, a Love Me Like You Do vezet. A szürke ötven árnyalata (Fifty Shades of Grey) című filmből egy másik betétdal, The Weeknd kanadai énekes felvétele, az Earned It a tizedik helyét a negyedikre cserélte. A legmagasabban kezdő újdonság, a LuvBug angol elektrozenei trió Mark Asari közreműködésével készült Revive (Say Something) című szerzeménye a 17. pozícióban debütált.

Németországban a Love Me Like You Do rajt-cél győzelmet aratott. Ellie Goulding már megjárta a német csúcsot, négy héttel ezelőtt a skót Calvin Harris Outside című zeneszámának közreműködőjeként uralta a mezőnyt.

Goulding a mi Single (track) Top 40 listánkon is az első helyre érkezett meg. A rangsorban Madonna három dala található új belépőként: a Joan of Arc a huszadik, a Hold Tight a 27., a Chance the Rapper chicagói rapperrel és Mike Tysonnal készült Iconic a 39. pozícióba iratkozott fel. További két újdonság szerepel a listán: Szabyest felvétele, a Holnaptól a 23., a Nightwish finn metálegyüttes szerzeménye, az Élan a negyvenedik helyen nyitott. A rádióállomásaink műsoraiban második hete az Uptown Funk! című sláger a leggyakrabban sugárzott.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Drake: If You’re Reading This It’s Too Late

Egyesült Királyság – Imagine Dragons: Smoke + Mirrors

Németország – Frank White: Keiner kommt klar mit mir

Magyarország – Kalapács: Enigma

 

Drake legyőzte a filmsiker korongját

Az amerikai piacon A szürke ötven árnyalata filmzenei albuma nem tudta elfoglalni az eladási lista élét. Máskor 258 ezer példány simán elég ehhez, most azonban ennek duplájával sem sikerült volna az első hely megszerzése. Drake kanadai rapper az If You’re Reading This It’s Too Late mixlemezéből ugyanis 535 ezer példányt adott el. Csak ez a két új belépő található az élmezőnyben.

Az Egyesült Királyságban az Imagine Dragons Las Vegas-i rockzenekar kezdett a csúcson a második, Smoke + Mirrors című stúdióalbumával, amelyből 25 675 példányt értékesítettek. A tízes mezőnyben további két újdonságra lelünk: az ötödik pozícióban az 1986-ban alakult Texas skót popegyüttes válogatáskorongja, a Texas 25, a kilencedikben a kisebb megszakításokkal 1989-től működő Thunder londoni rockzenekar tizedik stúdiólemeze, a Wonder Days debütált.

A német piacon Frank White berlini születésű rapper érkezett meg a rangsor élére a Keiner kommt klar mit mir című albumával. A második helyre egy másik német rapper, Kontra K iratkozott fel az Aus dem Schatten ins Licht című nagylemezével. A szürke ötven árnyalata zenei anyaga az ötödik pozícióban nyitott.

Nálunk Kalapács József együttese, a Kalapács startol az első helyen az Enigma című stúdióalbumával. A rockénekes Félszáz év totál – 30 év metal című dupla koncertlemeze az ezüstérmes pozíciót foglalta el. A szürke ötven árnyalata zenéje a negyedik helyet szerezte meg. Hobo 2006-os albuma, a Tudod, hogy nincs bocsánat – amelyen József Attila verseit adja elő – a kilencedik, a Blind Guardian német metálzenekar tizedik stúdiólemeze, a Beyond the Red Mirror a 33. pozícióban kezdett.

Puha József

2015. 02. 24. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2015/8 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2015/8